Aartbisschop Bruno Forte. Foto: Bologna2000.com

Aartsbisschop Bruno Forte, nauwe vertrouweling van Bergoglio tijdens de twee bisschoppensynodes over de familie, heeft nu ook de vier kardinalen aangevallen vanwege de dubia die ze hebben ingediend omtrent de dubieuze exhortatie Amoris Laetitia. De onderlinge strijd blijft voortduren. LifeSiteNews maakte onlangs ook een lijst op met de tot nu toe bekende voor- en tegenstanders van de dubia.

De Aartsbisschop van Chieti-Vasto werd door Bergoglio aangeduid als de Speciale Secretaris van de Synode. Zodoende speelde hij de weinig prijzenswaardige rol in het voorbereiden van de individuele rapporten. Het controversiële Relatio post disceptationem kwam van zijn hand, alsook de dubieuze finale Relatio Synodi van de buitengewone Synode en hij schreef ook mee aan het verslag de gewone Synode in 2015.

Op 2 mei 2016 zei Forte nog: “Als we expliciet spreken over Communie voor hertrouwde gescheiden koppels, wie weet wat voor een storm dit zal veroorzaken voor ons. We praten er daarom niet rechtstreeks over. Maak het alsof de uitgangspunten worden gegeven, ik zal dan wel de conclusies trekken.”

Afgelopen week was er een symposium over Amoris Laetitia in de kerk van San Salvatore in Lauro, waar Aartsbisschop Forte ook aanwezig was. Forte gebruikte zijn toegekende tijd om de vier respectabele kardinalen aan te vallen die hun Dubia aan Bergoglio hebben ingediend en tot op heden geen antwoord kregen. “De vragen die gesteld werden (Dubia) doen vragen rijzen over diegenen die ze gesteld hebben omdat ze aanwezig waren en de collegiale geest zelf hebben ervaren. Amoris Laetitia focust op de crisis van de echte familie. De boodschap is dat ondanks de wonden en het falen, het de moeite waard is om de familie te steunen. Zodus wat moet er gedaan worden. Beminnen zoals God dat doet. En hoe zal deze aandacht geuit worden voor de gewonden? Met vergiffenis, die de grote macht van de liefde is.” Dan presenteerde Forte de voorstellen voor het apostolisch schrijven: aanvaard, vergezel, onderscheid en integreer.  Forte deed vervolgens deze uitspraak: “De weg van de begeleiding heeft z’n hoogtepunt in de Communie voor de hertrouwde gescheidenen, dat een teken is van gehoorzaamheid aan de barmhartigheid van God.”

Lijst met voor- en tegenstanders

(AP Photo/Andreas Solaro, Pool)

Intussen maakte LifeSiteNews een lijst op met de tot nu toe openlijk bekende voor- en tegenstanders van de dubia. Het was al bekend dat kort nadat de vier kardinalen de dubia publiek hadden gemaakt, Bergoglio naar verluidt “helemaal niet blij’ was en “kookte van woede”. Een schisma is zich aan het aftekenen. Wanneer het echter tot een openlijke confrontatie zal komen tussen de voorstanders van de dubia en Bergoglio weet niemand. Prof. de Mattei zei hierover in december dat het “religieuze burgeroorlog is in de Kerk.”

Kardinalen die de Dubia ondertekenden

  1. Kardinaal Walter Brandmüller
  2. Kardinaal Raymond Burke
  3. Kardinaal Carlo Caffarra
  4. Kardinaal Joachim Meisner

De lijst met voorstanders (laatste update 10 maart)

  1. Aartsbisschop Luigi Negri (6 maart 2017):” Amoris Laetitia heeft opheldering nodig, maar jammer genoeg blijft de huidige leider van de Kerk stil…”
  2. Aartsbisschop Charles Chaput (3 maart 2017): “Ik denk dat het altijd goed is om vragen te beantwoorden, dat is duidelijk.”
  3. Kardinaal Joseph Zen (16 februari 2017): “Het is een zeer respectvol verzoek van die bisschoppen en kardinalen om een duidelijk standpunt te hebben. Ik denk dat ze het recht hebben op een antwoord.”
  4. Aartsbisschoop Tomash Peta (18 januari 2017)
  5. Aartsbisschop Jan Pawel Lenga (18 januari 2017): “We zijn gedwongen om dit dringend verzoek tot gebed bekend te maken gegeven de ineffectiviteit van talloze verzoeken privé en op discrete manier aan paus Franciscus door zowel vele gelovigen als sommige Herders van de Kerk.”
  6. Kardinaal Wim Eijk (23 december 2016): “Je kunt de leer niet veranderen met voetnoten of een losse verklaring in een vliegtuiginterview. Ik zou graag Amoris Laetitia opgehelderd zien.”
  7. Bisschop Andreas Laun (23 december 2016): “Ik heb de bezorgdheden gelezen van de vier kardinalen en ik ga akkoord met hen!”
  8. Kardinaal Renato Raffaele Martino (16 december 2016): “Het is wettelijk in termen van doctrine om naar de paus te gaan en een mening te uiten – en het is ook juist dat hij zou antwoorden.”
  9. Kardinaal Paul Josef Cordes (12 december 2016): “Met een objectieve toon hebben die vier kardinalen gevraagd om twijfels weg te nemen over de tekst.”
  10. Bisschop James D. Conley (5 december 2016): “De vragen die aan de heilige vader werden gesteld zijn bedoeld om te helpen duidelijkheid te scheppen.”
  11. Kardinaal George Pell (29 november 2016): “Hoe kun je niet akkoord gaan met een vraag?”
  12. Bisschop Athanasius Schneider (23 november 2016): “De vier kardinalen deden enkel hun basisplicht als bisschoppen en kardinalen.”
  13. Bisschop Jan Watroba (23 november 2016): “Ikzelf ben overweldigd geweest met gelijkaardige vragen.”
  14. Bisschop Józef Wróbel (22 november 2016): “De vier kardinalen deden goed in het vragen naar verduidelijking over Amoris Laetitia.”

Nu de lijst met tegenstanders (update 10 maart):

  1. Aartsbisschop Bruno Forte (15 maart 2017): “De dubia doen vragen rijzen over diegenen die ze gesteld hebben.”
  2. Kardinaal Vincent Nichols (23 februari 2017): “Ik denk dat het geduld en de gereserveerdheid van de paus over deze materie exact datgene is waar we naar zouden moeten handelen.”
  3. Kardinaal Donald Wuerl (30 januari 2017): “Een zeer klein aantal mensen, wiens stemmen werden versterkt door sommige Katholieke media, hebben de integriteit van paus Franciscus” exhortatie Amoris Laetitia uitgedaagd.”
  4. Kardinaal Orlando Quevedo (19 januari 2017): “Het is duidelijk genoeg dat de paus vasthoudt aan de doctrine. Ik kan de rechtvaardiging niet begrijpen dat de paus zijn standpunt moet verduidelijken.”
  5. Kardinaal Gerhard Müller (8 januari 2017) “De paus is in feite gedwongen om te antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Dat staat mij niet aan,” en “het document betekent geen gevaar voor het geloof.”
  6. Kardinaal Walter Kasper (22 december 2016): “Amoris Laetitia is duidelijk. Deze dubia bestaan niet.”
  7. Kardinaal Reinhard Marx (21 december 2016): “Het document is niet zo dubbelzinnig als sommige mensen beweren.”
  8. Kardinaal Fernando Sebastian Aguillar (11 december 2016): “Sommig eerbare mannen lijden omdat ze niet begrijpen wat Franciscus wilde zeggen in Amoris Laetitia.”
  9. Aartsbisschop Mark Coleridge (9 december 2016): “Paus Franciscus wil een echte klaarheid, terwijl de vier kardinalen een valse klaarheid zoeken.”
  10. Mgr. Pio Vito Pinto (1 december 2016): “Ze gaven de paus een klap in het gezicht.”
  11. Kardinaal Wilfriend Fox Napier (30 november 2016): “Jezus koos er ook voor om bepaalde vragen niet te beantwoorden.”
  12. Kardinaal Claudio Hummes (25 november 2016): “Wij zijn met 200, zij slechts met vier.”
  13. Bisschop Frangiskos Papamanolis (20 november 2016): “Ze hebben twee ernstige zonden begaan, van apostasie en ergernis.”
  14. Kardinaal Blase Cupich (20 november 2016): Wie Amoris Laetitia in vraag stelt “moet zich bekeren.”
  15. Kardinaal Joseph Tobin (18 november 2016): “Om Amoris Laetia eenvoudigweg te reduceren tot ‘een dubium’, is op z’n best gezegd naïef.”
  16. Kardinaal Christoph Schönborn (18 november 2016): “Dit is een aanval op de paus.” De kardinalen moeten “gehoorzaam zijn aan de paus.”

 

Bron: Eponymous Flower; LifeSiteNews

5 reacties op “Aartsbisschop Forte: ‘De dubia doen vragen rijzen over diegenen die ze gesteld hebben’; LifeSiteNews geeft overzicht van voor- en tegenstanders”

  1. JACOMEN jules Avatar
    JACOMEN jules

    De Paus is onfeilbaar. (Punt … Andere lijn!)

  2. willy Avatar
    willy

    De Paus is niet altijd onfeilbaar ( punt…. Andere lijn !) .

  3. Jacob Avatar
    Jacob

    Laat ons eerlijk zijn, als een paus overlijd word er een nieuwe paus gekozen.
    Maar Paus Benedictus XVI is springlevend, dus Franciscus is een neppaus en ook niet door God gekozen. Laten wij als Restkerk de Paus erkennen, waar Moeder Gods gevraagd heeft voor te bidden.

    O ja dat de paus altijd onfeilbaar is, zeg ik het volgende.
    Heer Jezus zei dat wij alle mensen ellendige zondaars zijn, waarom zou de paus dan altijd onfeilbaar zijn.
    God is de enige die altijd onfeilbaar is, broeders zouden wij niet beter bidden?

  4. Marian Avatar
    Marian

    Er wordt hier wel gesuggereerd door een aartsbisschop (zie inleiding) dat men alle hertrouwde gescheiden mensen ter communie kan laten gaan en dat dat aspect dus in Amoris Laetitia weggemoffeld kan worden. Dat klopt dus niet. Het gaat wel om de pastoraal voor mensen die in scheiding liggen of al gescheiden zijn en hoe nu verder? Wat voor de ene gescheidene wel geldt hoeft voor de andere gescheidene niet te gelden, zonder ook maar iets van de Leer van de Kerk af doen. Dan zou het pas echt helder zijn. Afgezien van wel of geen onfeilbaarheid van de paus, de Bijbel is daarin toch ook duidelijk.

  5. mjedine Avatar
    mjedine

    http://vaticanfiles.org/2017/03/134-the-uncertain-teaching-of-pope-francis/

    Lees hier een analyse van een Italiaanse theoloog (maar pas op; hij is een protestant die in hartje Rome e.e.a. doorziet).