Nogmaals: handleiding voor huiskapel

We hebben in het verleden reeds twee keer over de huiskapel geschreven, maar we willen het belang ervan nogmaals onderstrepen, temeer omdat recent Mgr. Viganò en Mgr. Lenga eveneens hiertoe hebben opgeroepen. In dit artikel willen we nog even kort vernoemen wat men nodig heeft om een huiskapel of huisaltaar klaar te maken. We hopen uiteraard dat reeds heel wat lezers onze raad ter harte hebben genomen, en reeds voorbereidingen hebben getroffen. Maar hieronder nogmaals een kort overzicht.

 1. Een ruimte waar u plaats hebt om uw huisaltaar of huiskapel in te richten (een niet-gebruikte kamer; de zolder; tuinhuis,…)
 2. Een kast of tafel dat dienst doet als het altaar; bij voorkeur is dat wat hoger dan een klassieke eettafel. Ideaal is tussen 1m en 1,20m hoog. Het blad is best niet te klein; ideaal is ca. 0,6×1,2m.
 3. Altaarsteen: is geen must, maar dan hebt u wel een gewijde altaartafel met relikwie van een martelaar. Kost meestal veel geld, maar soms kunt u het geluk hebben één op de kop te tikken (bvb. Catawiki.nl).
 4. Altaardwalen: daarvan moeten volgens de liturgische voorschriften er drie stuks op het altaar liggen wanneer de H. Mis gecelebreerd wordt (om het H. Bloed te kunnen opvangen als de Kelk per ongeluk wordt omgestoten). Drie witte katoenen tafelkleden kunnen dienst doen, eventueel damast. Eventueel kan men een oude altaardwaal vinden op tweedehands websites (ebay; marktplaats, 2dehands).
 5. Corporaal: vierkant doekje dat wordt uitgespreid aan het begin van de Canon van de Mis, en waar de HH. Gedaanten op rusten.
 6. Bursa, kelkvelum, palla, kelkdoekje
 7. Kaarsen en kandelaars: voor een gelezen Mis zijn twee kandelaars met kaarsen voldoende. Voor een gezongen Mis worden doorgaans 6 kaarsen aangestoken.
 8. Altaarkruis: een kruisbeeld met een voet.
 9. Tabernakel: is geen must, maar indien u in de toekomst het H. Sacrament wilt kunnen aanbidden in uw huis (wanneer dit niet meer mogelijk zal zijn in de kerken), wel een optie.
 10. Boekenstandaard: voor het altaarmissaal. Op Bol.com kunt u makkelijk een boekenstandaard aanschaffen.
 11. Altaarmissaal: kunt u vinden op tweedehands websites (marktplaats.nl; 2dehands.be): meestal onder de noemer ‘Missale Romanum’.
 12. Volksmissalen (optioneel)
 13. Kerkstoelen: makkelijk en goedkoop te vinden op tweedehands websites (optioneel)
 14. Hosties en Miswijn: te vinden op bvb. Papot in Nederland; Bel-Art in België of Holy-art in Italië
 15. Versiering (heiligenbeelden; ingekaderde prenten,…): zelf in te vullen
 16. Canonborden (voor Tridentijnse Mis): hier te vinden.
 17. Water- en wijnkannetje (of flesje)
 18. Kannetje met schaal voor handenwassing
 19. Liturgisch vaatwerk (Kelk, pateen, ciborie, pyxis, monstrans) (optioneel): te vinden bij Divine Church Supplies in India; Holy-art in Italië, Bel-art in België
 20. Altaarbelletje (te vinden als ‘tafelbel’ op tweedehands websites)
 21. Kazuifels, stola’s, albe, singel, amict (optioneel): evt. te vinden op tweedehands websites.

Denk erom: hoe minder een priester moet meezeulen, hoe beter.

Er is nog tijd om u voor te bereiden, maar die tijd is kort. Het is duidelijk dat wereldwijd katholieken zich voorbereiden op de catacombetijd. Overal ter wereld werden en worden huisaltaren opgericht.


Nog een interessante site: Home Chapels

En nog een ander interessant artikel: New Liturgical Movement: In uncertain times, Home chapels proliferate

Lees ook ons artikel: De Heilige Eucharistie in de illegaliteit tijdens de Sovjet-Heerschappij


Enkele suggesties: