Grootmeester van de Orde van Malta, Fra Giacomo Dalla Torre, die vorig jaar de Tridentijnse Mis in de orde verbood, is vannacht overleden

Fra Giacomo Dalla Torre (in het midden).

Nog geen jaar nadat hij de Tridentijnse Mis verbood in de Orde van Malta, is Grootmeester Giacomo Dalla Torre op 75-jarige leeftijd overleden ten gevolge van keelkanker. Fra Giacomo Dalla Torre werd in 2017 door Bergoglio aangesteld, als vervanger van Fra Matthew Festing, die volgens Bergoglio te streng had gehandeld inzake het condoomschandaal rond Grootkanselier Boeselager.

Het begon in de Orde van Malta allemaal met het schandaal rond de Grootkanselier Boeselager, die in opspraak kwam omdat hij naar verluidt het verdelen van condooms zou gesteund hebben. Dit was een reden voor de Orde om hem van zijn titel te ontdoen, maar Bergoglio was het daar niet mee eens en vond dat de orde “te streng” had gehandeld. Toen begon de bemoeienis. Hij eiste een onderzoek en stelde een onderzoekscommissie in, waar de Orde niet mee akkoord ging, en hij dwong uiteindelijk Grootmeester Fra Matthew Festing tot ontslag. Bergoglio kondigde in januari 2017 zijn intentie aan om de orde te “hervormen”. Professor Canoniek Recht Kurt Martens zei dat de daad van Bergoglio neerkwam op “een de facto annexatie” en “dat dit een ernstige schendig is van de internationale wetgeving.” Boeselager stak vervolgens de schuld van de onrust op Kardinaal Burke, en vond dat Bergoglio juist had gehandeld. In april 2019 bevestigde Burke dat Bergoglio hem uit het bestuur van de Orde had gezet, en kort nadien werd het de ontslagen grootmeester verboden om naar Rome af te zakken om de verkiezing van de nieuwe grootmeester bij te wonen. Die nieuwe grootmeester werd uiteindelijk Giacomo Dalla Torre. Deze heeft, in overeenstemming met de door Bergoglio gewilde ‘hervorming’, in juni 2019 besloten om de Tridentijnse Mis in de Orde te verbieden.

In de brief van 10 juni 2019 werd de Buitengewone vorm van de Romeinse Ritus (de Tridentijnse Mis dus) verbannen bij religieuze vieringen van de Orde, wat felle discussies uitlokte. De Buitengewone vorm is in principe overal in de Katholieke Kerk toegelaten sinds het Motu proprio “Summorum Pontificum” van Paus Benedictus XVI van 7 juli 2007. Bijzonder in Groot-Brittannië appreciëren de leden van de Orde de ‘Oude Mis’. Daar kwam nu een einde aan. In de brief eiste Fra Giacomo Dalla Torre dat alle Missen (tijdens pelgrimages, herdenkingsmissen, alle feesten en plechtigheden van de Orde) op de wijze van Paus Paulus VI worden opgedragen, in de gewone vorm (in de volkstaal). Dit om de zogenaamde “eenheid” te bevorderen, en omdat Paus Benedictus in zijn Summorum Pontificum stelde dat in religieuze orden de uiteindelijke beslissing bij de overste valt.

In februari 2020 kondigde de 75-jarige Grootmeester aan dat hij aan keelkanker leed. Zijn brief werd gisteren gepubliceerd in Il Messagero, met de vermelding dat zijn toestand aan het verergeren was. Kort na middernacht, op 29 april, is Giacomo Dalla Torre overleden.

Bidden we voor zijn ziel.

Bron: Gloria