
Het begon in de Orde van Malta allemaal met het schandaal rond de Grootkanselier Boeselager, die in opspraak kwam omdat hij naar verluidt het verdelen van condooms zou gesteund hebben. Dit was een reden voor de Orde om hem van zijn titel te ontdoen, maar Bergoglio was het daar niet mee eens en vond dat de orde “te streng” had gehandeld. Toen begon de bemoeienis. Hij eiste een onderzoek en stelde een onderzoekscommissie in, waar de Orde niet mee akkoord ging, en hij dwong uiteindelijk Grootmeester Fra Matthew Festing tot ontslag. Bergoglio kondigde in januari 2017 zijn intentie aan om de orde te “hervormen”. Professor Canoniek Recht Kurt Martens zei dat de daad van Bergoglio neerkwam op “een de facto annexatie” en “dat dit een ernstige schendig is van de internationale wetgeving.” Boeselager stak vervolgens de schuld van de onrust op Kardinaal Burke, en vond dat Bergoglio juist had gehandeld. In april bevestigde Burke dat Bergoglio hem uit het bestuur van de Orde had gezet, en kort nadien werd het de ontslagen grootmeester verboden om naar Rome af te zakken om de verkiezing van de nieuwe grootmeester bij te wonen. Die nieuwe grootmeester werd uiteindelijk Giacomo Dalla Torre. Deze heeft, in overeenstemming met de door Bergoglio gewilde ‘hervorming’, nu besloten om de Tridentijnse Mis in de Orde te verbieden.
Fra Giacomo Dalle Torre, de 80ste Grootmeester van de Orde van Malta heeft nu verboden dat de ‘Oude Mis’ gecelebreerd wordt bij de officiële Missen van de Orde van Malta. In de brief van 10 juni wordt de Buitengewone vorm van de Romeinse Ritus (de Tridentijnse Mis dus) verbannen van religieuze vieringen van de Orde, wat momenteel felle discussies uitlokt. De Buitengewone vorm is in principe overal in de Katholieke Kerk toegelaten sinds het Motu proprio “Summorum Pontificum” van Paus Benedictus XVI van 7 juli 2007. In Groot-Brittannië appreciëren de leden van de Orde in het bijzonder de ‘Oude Mis’. Daar komt nu een einde aan. In de brief eist hij dat alle Missen (tijdens pelgrimages, herdenkingsmissen, alle feesten en plechtigheden van de Orde) op de wijze van Paus Paulus VI worden opgedragen, in de gewone vorm (in de volkstaal). Dit om de zogenaamde “eenheid” te bevorderen, en omdat Paus Benedictus in zijn Summorum Pontificum stelde dat in religieuze orden de uiteindelijke beslissing bij de overste valt.
Eerder verbood ook al Mgr. Fernandez de Tridentijnse Mis in het Aartsbisdom La Plata in Argentinië, en dachten de Italiaanse bisschoppen in november vorig jaar luidop erover na om de Tridentijnse Mis te verbieden. De Italiaanse bisschoppenconferentie liet toen verstaan dat de Latijnse, of Tridentijnse Mis zou moeten afgeschaft worden, omdat Paus Benedictus XVI zich zou hebben vergist. De bijeenkomst werd een regelrechte aanval op Benedictus.
Bron: Eponymousflower