Kardinaal Burke: “De paus heeft me nog steeds geen audiëntie verleend” en: Bergoglio beroofde hem van zijn functies binnen de Orde van Malta

Kardinaal Burke openbaarde in een nieuw interview met Info Vaticana dat hij een audiëntie met Bergoglio vroeg, maar tot op heden nog geen antwoord heeft gekregen. Hij bevestigde ook dat Bergoglio hem effectief heeft verwijderd uit het bestuur van de Soevereine Orde van Malte, terwijl hij de titel van ‘Patron’ heeft behouden. Burke werd dus van alle macht beroofd.

Burke heeft niet meer met Bergoglio gesproken sinds Kerstmis, toen Bergoglio hem kort groette bij een ontmoeting van het College van Kardinalen en de Romeinse Curie. Het laatste fatsoenlijke gesprek dateert al van november. Burke heeft echter hele tijde geleden om een audiëntie gevraagd. “Maar ik heb niet met hem [Bergoglio] gesproken, en hij heeft mij geen audiëntie verleend”, aldus Burke. “Zodus, ik weet niet wat hij denkt.”

Sommigen zien de acties van Bergoglio tegen Kardinaal Burke in de nasleep van de commotie rond de Ridders van Malta als vergelding voor de dubia die de vier kardinalen indienden bij Bergoglio betreffende Amoris Laetitia. Burke gaf aan dat er verschillende andere kardinalen zijn die de dubia steunen, naast de vier kardinalen die het ondertekenden.

Het is niet duidelijk of er nu een formele publieke correctie komt, zei Burke. Normaal, voordat die stap wordt genomen, benaderen de kardinalen die de dubia indienden de ‘paus’ en vertellen ze hem persoonlijk dat de materie zo ernstig is dat zij als kerkleiders moeten ingrijpen. Burke wilde geen datum suggereren omdat dit “het aanpakken van de materie zou benadelen, of de betrokkenen schade zou kunnen berokkenen. ”

Toen Ariza (de interviewer, nvdr) vroeg naar de natuur van zijn rol binnen de Orde van Malta, antwoordde hij: “Ik heb geen rol op dit ogenblik. Ik heb een titel, maar geen functie.” Burke zei dat hij volledig werd verwijderd van enige betrokkenheid binnen de Orde van Malta. “Terwijl ik de titel behoud van Kardinaal Patron, heeft de paus duidelijk gemaakt dat de enige persoon die kwesties van de Orde van Malta kan behandelen in de naam van de heilige vader, Aartsbisschop Becciu is (aangesteld door Bergoglio als speciale Vaticaanse delegaat, nvdr).

Burke vertelde over de zaken die hij vreemd vond in Bergoglio’s aanpak van de Orde van Malta, zoals het feit dat kort nadat Grootkanselier Boeselager zijn functie terugkreeg van Bergoglio, zijn broer ineens benoemd werd in de Commissie voor Controle van de Vaticaanse Bank.

Ook het onderwerp van de nieuwe Jezuïtische Vader-Generaal Arturo Sosa en zijn controversiële uitspraken van laatstleden kwam aan bod. Sosa had gezegd dat Jezus’ woorden in het Evangelie “relatief” zijn en vatbaar voor “interpretatie” en dat niemand zeker is wat Jezus gezegd heeft omdat “niemand een recorder” bij had. “Volledig verkeerd”, zei Burke. “In feite vind ik het ongelofelijk dat hij dit soort uitspraken kon doen. Deze moeten ook gecorrigeerd worden.”

Bron: LifeSiteNews