Door Bergoglio ontslagen Grootkanselier van de Orde van Malta, Fra Festing, mag niet naar Rome om verkiezing van nieuwe Grootmeester bij te wonen

Paus Benedictus en de (toen nog Soeveine) Orde van Malta, in betere tijden. Grootmeester Fra Matthew Festing staat links van Benedictus.

In een (niet zo) verrassende beweging beval de speciale delegaat van Bergoglio voor de Orde van Malta dat de voormalige Grootmeester van de orde, Fra Matthew Festing, die door Bergoglio ontslagen werd, niet naar Rome mag afzakken voor de verkiezing van zijn opvolger.

In een brief die dateert van 15 april, zei Aartbisschop Angelo Becciu dat “velen van de Orde (wellicht enkele links-progressieven zoals Boeselager, nvdr) hun wens hadden geuit” dat Fra Festing niet naar Rome zou afzakken voor de verkiezing op 29 april, omdat ze voelen dat zijn aanwezigheid bepaalde “wonden opnieuw zou openrijten”, en verhinderen dat de harmonie zou weerkeren na het dispuut eerder dit jaar betreffende het ontslag van Grootkanselier Albrecht Boeselager, vanwege zijn betrokkenheid in het verspreiden van condooms. Bergoglio zette hem na zijn inmenging in de affaire dan opnieuw in functie, en ontsloeg Grootmeester Fra Festing en beroofde Kardinaal ‘Patron’ Burke van zijn bevoegdheden.

Becciu zei dat hij “de beslissing met de heilige vader” had gedeeld, en dat Festing daarom zou moeten verzaken aan zijn reis naar Rome “als een daad van gehoorzaamheid”. Het nieuws komt als vrij verrassend, omdat Fra Festing vrij populair bleef binnen de Orde, en zelfs kans maakte om opnieuw te worden gekozen. Maar daar heeft het Vaticaan nu mooi een stokje voor gestoken.

 

Bron: NCRegister