Bergoglio en El-Tayeb stellen aan de VN een ‘Werelddag’ en ‘Wereldtop’ van Menselijke Broederlijkheid voor

Weer een nieuwe stap richting de ‘ene-wereldkerk’? Bergoglio en El-Tayeb, de groot-imam van Al-Azhar, hebben gezamenlijk, via hun vertegenwoordigers in het interreligieuze ‘Hoger Comité’ dat in augustus in de Verenigde Arabische Emiraten werd opgericht, de VN gevraagd om een zogenaamde ‘Werelddag van Broederlijkheid’ in te voeren, alsook een ‘Wereldtop voor Menselijke Broederlijkheid’. 

Op 4 december ontmoetten de leden van het Comité, onder leiding van Kardinaal Ayuso Guixot en de Islamitische rechter Abd al-Salam, in New York met de Secretaris-General van de VN, António Gueterres, om hem een gezamenlijke boodschap te geven van Bergoglio en Ahmed El-Tayeb, de Groot-Imam van de Al-Azhar universiteit in Caïro.

Beiden ondertekenden namelijk in februari dit jaar het zogenaamde Menselijke Broederlijkheidsdocument, waarin staat dat God “alle religies heeft gewild.”

“Het pluralisme en de diversiteit van religies, kleur, geslacht, ras en taal werd gewild door God, in Zijn wijsheid, waarmee Hij menselijke wezens creëerde. Deze goddelijke wijsheid is de bron waarvan het recht tot vrijheid van geloof en de vrijheid om anders te zijn van afstamt.”

Jorge Bergoglio en Ahmed el-Tayeb, Abu Dhabi, 4 februari 2019

De boodschap die nu in New York werd afgegeven, stelt voor dat 4 februari zou worden uitgeroepen als de Werelddag van Menselijke Broederlijkheid, en vraagt dat de VN samen met het Vaticaan en Al-Azhar universiteit in de nabije toekomst zou deelnemen aan de organisatie van een “Wereldtop over Menselijke Broederlijkheid.”

Opvallend is dat het Vaticaan in mei 2020 ook al een top heeft georganiseerd om een ‘Globaal Pact voor een Nieuw Humanisme‘ te promoten, een initiatief waarbij het Abu-Dhabi document ook in betrokken is.

Guterres uitte zijn appreciatie en openheid voor het initiatief, en onderlijnde het belang van het werken ten dienste van de hele mensheid. Hij duidde ook Dr. Adama Dieng, de Speciale Adviseur van de Secretaris Generaal van de VN op gebied van Haattoespraken en Genocidepreventie, als de Vertegenwoordiger van de VN om de voorgestelde activiteiten te volgen, en samen te werken met het Hoger Comité.

In september dit jaar werd door het Hoger Comité in New York het plan voorgesteld voor de bouw van een ‘Abrahamitisch Familiehuis’ in Abu Dhabi, waar een moskee, een synagoge en een kerk zullen worden gebouwd op één heiligdom, en waarbij de gebouwen bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Bron: Vaticannews


Advertentie