Ontslag van Kardinaal Sarah, Prefect van de Congregatie van de Goddelijke Eredienst en regeling van de HH. Sacramenten, is aanvaard

Kardinaal Sarah, de Prefect van de Congregatie van de Goddelijke Eredienst en de regeling van de HH. Sacramenten, werd op 15 juni 2020 75 jaar, de verplichte pensioenleeftijd voor curiekardinalen. Bergoglio aanvaardde zijn ontslag niet meteen, en hij bleef nog 8 maanden aan, tot nu – februari 2021. Zijn ontslag (of pensioen) werd aanvaard, en binnenkort vertrekt Kardinaal Sarah uit het Vaticaan. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend.

In het artikel “De oorlog tegen Kardinaal Sarah” schreef de Italiaanse Vaticaankenner Marco Tosatti, net zoals wij, dat indien Bergoglio Kardinaal Sarah zou willen vervangen, hij zeker moest wachten tot 2019. Maar het werd uiteindelijk 2021.

Kardinaal Sarah was zeer traditievriendelijk. Hij wilde dat de H. Mis weer ‘Ad Orientem’ werd gevierd, zoals vóór het Tweede Vaticaans Concilie (waarbij de priester met zijn gezicht naar Christus in het Tabernakel gericht staat, in plaats van met zijn rug). Tevens beargumenteerde hij dat de juiste vertaling van de consecratiewoorden voor de wijn ‘voor velen’ en niet ‘voor allen’ luidt. Meest memorabel is het boek dat hij samen met Paus Benedictus XVI schreef naar aanleiding van de Amazonesynode, ter verdediging van het celibaat. Hij heeft toen zeer veel kritiek gekregen. Kardinaal Sarah werd dan ook regelmatig tegengewerkt en aangevallen.

Er zijn nog heel wat andere curiekardinalen die al langer dan Kardinaal Sarah ‘over datum’ zijn, maar die nog steeds op hun post blijven.

De Kardinaal schreef nog een boodschap aan al diegenen die hem bedankten:

“Ik dank jullie met emotie voor de duizenden berichten die mij gisteren bereikten van over de hele wereld. Nu is dit mijn Vastenretraite. Ik nodig jullie uit om te bidden in de grote stilte van God. Laten we trouw zijn aan Christus, hem volgend op de Kruisweg. +RS”

Zijn bovenaan vastgemaakte tweet is nog steeds deze van mei vorig jaar, waarin hij benadrukt dat niemand een priester kan weerhouden van het biechthoren of het uitreiken van de H. Communie.

De opvolger van Kardinaal Sarah

Kardinaal Sarah zal wellicht terugkeren naar zijn thuisland Guinée. Wie zijn opvolger wordt is nog niet bekend. Het Franse blad Homme Nouveau schreef in juni 2020 dat de 55-jarige aartsmodernist Mgr. Vittorio Viola zijn opvolger zou worden. Viola is een zeer fel tegenstander van de Traditionele Latijnse Mis en een leerling van de modernistische school.

Viola werd in 1993 gewijd door zijn mentor, Mgr. Brandolini, een leerling, medewerker en confrater van de beruchte Aartsbisschop Bugnini, één van de architecten van de Nieuwe Mis van Paulus VI, van wie vorig jaar met harde bewijzen aangetoond werd dat hij banden had met de Vrijmetselarij. Opvallend was dat toen de ‘vuile was’ dreigde naar buiten te komen, hij stante pede door Paulus VI als ‘pro-nuntius’ naar Iran werd verbannen. Volgens een lijst die in 1976 door de Italiaanse Vrijmetselarij werd gelekt, werd Bugnini lid in 1963, en was zijn code-naam “Buan.”

Mgr. Brandolini gebruikte de bisschoppelijke ring van Kardinaal Bugnini, en gaf die later door aan Mgr. Viola. Nadat Benedictus XVI zijn Summorum Pontificum had gepubliceerd, zei Brandolini tegen liberale krant La Republicca:

“Ik kan mijn tranen niet weerhouden; dit is de droevigste dag in mijn leven als een man, priester en bisschop.”

We zullen wellicht pas in de komende dagen vernemen of Viola de opvolger wordt, of iemand anders.

Bron: Vatican News