Tegenstanders van Paus Benedictus woedend over nieuw boek – Kardinaal Sarah presenteert bewijs

Paus Benedictus aan zijn bureau, eind vorig jaar. Foto: Bavaria tv.

Sommige van de meest uitgesproken tegenstanders van Paus Benedictus XVI uitten hun ongenoegen over het nieuws dat hij en Kardinaal Sarah samen een boek geschreven hebben waarin ze het celibaat verdedigen. Er gingen ook geruchten de ronde dat Benedictus niet zou hebben meegewerkt aan het boek. Maar Kardinaal Sarah heeft inmiddels de bewijzen gegeven dat ze het boek wel degelijk samen hebben geschreven, en dat de publicatie ervan de goedkeuring heeft van Benedictus. 

Joshua McElwee van de National Catholic Reporter schreef dat door te schrijven over het celibataire priesterschap, Benedictus de plannen van Bergoglio tegensprak, en zei dat hij dit “ongelofelijk” vond.

Vader James Martin SJ, van America magazine, zei dat hij het nieuws “moeilijk te begrijpen” vond, en bekritiseerde Benedictus omdat hij zich uitsprak.

Bergoglio’s biograaf Austen Ivereigh beschuldigde Kardinaal Sarah van het neerkijken op gehuwde mannen die reeds tot het priesterschap werden toegelaten. Ivereigh verwees ook naar “een emeritus pausschap” en noemde het “een rotzooi”.

Historicus Massimo Faggioli van de Universiteit van Villanova geloofde dat Benedictus onbekwaam gemaakt is, en dat er een wet zou moeten komen om hem te bedwingen:

“De Katholieke Kerk heeft duidelijk ook een wet nodig betreffende de situatie die gecreëerd wordt door een onbekwaam gemaakte ‘paus emeritus’ en zijn entourage.”

In de meeste mainstream media werd Paus Benedictus fel bekritiseerd, en afgeschilderd de “oerconservatieve ex-paus” die de ‘paus’ (Bergoglio) aanvalt.

Vervolgens kwamen de  geruchten dat Paus Benedictus nooit coauteur geweest is van het boek. Volgens Catholic News Agency tweette een verslaggever voor de Spaanse COPE radio dat “een bron zeer dicht bij Benedictus XVI” zei dat hij niet mee het boek geschreven heeft, en dat hij zijn goedkeuring niet heeft gegeven om het werk te laten publiceren.

Dit gerucht werd vervolgens opgepikt door verschillende andere media. Het Jezuïtische magazine America liet direct weten: “Benedictus schreef niet mee aan het boek over het priesterschap en het celibaat”, maar publiceerde uiteindelijk het verhaal dan toch niet.

La Nación in Argentinië bracht hetzelfde verhaal:

“Benedictus schreef geen boek in samenwerking met Sarah. Hij zag het nooit, noch gaf hij goedkeuring aan de cover, noch het feit dat er in samenwerking met iemand anders een boek zou geschreven worden,’ verzekerde een Vaticaanse bron dicht bij Joseph Ratzinger La Nación…”

Kardinaal Sarah was er snel bij om de geruchten de kop in te drukken, middels een tweet waarin hij als bewijs drie brieven publiceerde, die hij ontving van Paus Benedictus, en waarin duidelijk naar voor komt dat Benedictus en Kardinaal Sarah wel degelijk samen een boek hebben geschreven, én dat Benedictus zijn goedkeuring gaf voor de publicatie.

De drie bewuste brieven. Bron: Kardinaal Sarah.

In zijn eerste brief van 20 september 2019 zegt Benedictus dat hij door Kardinaal Sarah gevraagd werd om een tekst te schrijven over het celibaat. Hij zegt dat hij begonnen is met het schrijven van reflecties over het priesterschap, en beloofde een tekst door  te sturen met bijzondere nadruk over het celibaat, en dat Sarah deze tekst zou mogen gebruiken. In deze brief geeft hij Kardinaal Sarah ook zijn ‘Apostolische Zegen’, iets wat enkel een Paus kan doen.

De tweede brief van 12 oktober begeleidt de tekst van Benedictus, en opnieuw geeft hij toestemming om het te gebruiken. In zijn derde brief van 25 november keurt hij het manuscript (inclusief cover) goed dat Kardinaal Sarah hem had toegestuurd, en hij prijst het zelfs. Benedictus dankt Kardinaal Sarah voor de uitwerking van zijn bijdrage, en schrijft: “Voor mijn part mag de tekst gepubliceerd worden in de vorm die u in gedachten hebt.”

UPDATE:

Kardinaal Gänswein zegt nu dat Benedictus zich wil distantiëren van het boek, en dat zijn foto en naam van de cover moeten geschrapt worden, alsook zijn signatuur onder de introductie en de conclusie. Kardinaal Sarah antwoordde dat Benedictus het hele manuscript (in de huidige vorm) had goedgekeurd.

Tracht Kardinaal Gänswein onder druk van het Vaticaan hier aan “damage control” te doen, buiten medeweten van Paus Benedictus? Of wordt Paus Benedictus gedwongen om terug te krabbelen? Veel zullen ze er niet meer aan kunnen veranderen: het boek werd reeds gedrukt zoals het aangekondigd werd.

Bron: Gloria (1), (2) LifeSiteNews (1), (2)