Bergoglio benoemt de 79-jaar oude gepensioneerde liberale kardinaal Tong tot nieuwe Aartsbisschop in Hongkong

Niet Hulpbisschop Ha, maar de gepensioneerde Kardinaal Tong, zal tijdelijk de zaken in het bisdom van Hongkong overzien, na de plotse dood van de 73-jarige Mgr. Yeung. Kardinaal Tong wordt beschouwd als mede het brein achter de China-Vaticaan deal die in september werd gesloten.

Bergoglio heeft tijdelijk de 79-jarige Kardinaal John Tong Hon van zijn pensioen teruggeroepen om het bisdom van Hongkong te besturen, zo meldde Asianews. Tong, die het bisdom leidde van 2009 tot 2017, zal Bisschop Michael Yeung-cheung vervangen, die afgelopen donderdag overleed op 73-jarige leeftijd. Het Vaticaan bleef verassend stil over de benoeming van Tong. In ieder geval wordt dit als vrij ongewoon beschouwd, omdat er een hulpbisschop is in Hongkong. In het geval van het ontslag of de dood van de diocesane bisschop, zou het normaal de hulpbisschop zijn die de taken overneemt.

Tong wordt beschouwd als mede het brein achter de controversiële China-Vaticaan deal. Tongs voorganger, Kardinaal Zen (86) is een felle tegenstander van deze deal, vanwege de vele nadelen voor de ondergrondse (ware Katholieke) Kerk in China. Kardinaal Zen, die over de deal niet te spreken was, zei in februari vorig jaar in een brief dat het Vaticaan de Katholieke Kerk in China verkoopt, en dat het z’n zegen geeft aan de nieuwe schismatieke Kerk, gecreëerd door de Communisten. Zen legde uit hoe de capitulatie van het Vaticaan aan het communistische regime van China enkel de greep van het regime op de katholieken nog steviger maakt. “De communistische regering maakt nieuwe hardere voorschriften die de religieuze vrijheid beperken. Ze dwingen nu strikt voorschriften op die tot nu toe enkel op papier stonden (vanaf 1 februari 2018 zal het bijwonen van de Mis in de ‘ondergrondse kerk’ niet langer getolereerd worden).”

Asianews onderstreepte dat de benoeming van Tong als Apostolische Administrator voor Hongkong in China’s voordeel zou zijn. Hulpbisschop Ha is, anders dan Tong, kritisch tegenover het Communistische regime. Hij was onder meer betrokken bij de hulp aan gevangen Chinese bisschoppen, gebedswaken na de slachting van demonstranten op het Tiananmenplein en hij pleit voor meer democratie.

Bergoglio heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak aan het Diplomatische Korps opnieuw zijn deal met China verdedigd. In november 2016 zei Bergoglio nog dat het de Communisten zijn die denken zoals Christenen.

Bron: Eponymous Flower