Hervormingen

Bergoglio richt speciale commissie op voor de studie van het diaconaat voor vrouwen

womenpriest

Een vrouwelijke pastoor – weldra ook in uw kerk?

De persdienst van het Vaticaan meldde op 2 augustus het volgende:

Op 12 mei 2016 uitte de heilige vader, in de loop van de meeting – in de vorm van dialoog in de Paulus VI- hal – met de deelnemers tijdens de algemene vergadering van de generale oversten, zijn wens om een “officiële commissie op te richten die de kwestie van het Diaconaat voor vrouwen kan bestuderen, in het bijzonder betreffende de eerste jaren van de Kerk.”

Na intens gebed en rijp beraad, heeft zijne heiligheid beslist om een Commissie voor de Studie van het Diaconaat voor Vrouwen op te richten, waarbij hij als president Aartsbisschop Luis Francisco Ladaria Ferrer aanduidde, en als leden twee zusters, vier professoren, één bisschop en vijf priesters, allemaal lid van één of andere bijzondere Commissie of professor aan een bepaalde universiteit. De ledenlijst kunt u hier raadplegen.

Rorate Caeli merkte op dat de verdienste van ‘diaconessen’ toebehoort aan bisschop Vangeluwe, en noemde het “de Vangheluwe-hervorming”. Mgr. Vangheluwe, voormalig bisschop van Brugge en bekend van het pedofilieschandaal, leidde indertijd de ‘beweging’ om vrouwen tot diaken te laten wijden.

Father Roy Bougeois from Georgia (2nd R) poses with a group of Roman Catholic activist in front of the Vatican October 17, 2011. The group who think women should be ordained priests were detailed by police on Monday when they tried to demonstrate at the Vatican and deliver a petition. Witnesses said Italian police stopped the group of about 20 demonstrators and confiscated a banner reading "God is calling women to be priests". REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: RELIGION)

REUTERS/Max Rossi (ITALY – Tags: RELIGION)

Nu, de zet om eventueel vrouwen als diaken te gaan wijden gaat uiteraard vooraf aan deze om vrouwen tot priester te wijden. Dat verschillende vrouwen reeds hun stem hiertoe hebben laten horen, zal ook Bergoglio niet ontgaan zijn.

Begin juni kwam een delegatie van de wereldwijde vereniging van vrouwelijke priesters naar het Vaticaan om Bergoglio een petitie te overhandigen, opdat ze niet langer “geëxcommuniceerd” zouden zijn. Ze mochten toen zelfs met de toestemming van Bergoglio vrij manifesteren in de tuinen van Castel Sant’ Angelo, op de dag dat hij een jubileum voor priesters vierde (in het kader van het jaar van barmharigheid) en ze kregen tevens toegangstickets om de Mis bij te wonen.

En in maart 2015 bevestigde een oude jeugdvriend van Bergoglio, Oscar Crespo, dat Bergoglio het celibaat wilde afschaffen (omdat hij dat een verouderde regel vond) en de Communie voor hertrouwde gescheidenen wilde introduceren. Dat laatste heeft Bergoglio reeds bewerkstelligd met zijn Exhortatie Amoris Laetitia, hetzij op een vage en verdoken manier.

Vorig jaar zette Bergoglio ook een commissie op poten om de nietigverklaring van het huwelijk te bestuderen. Het gevolg daarvan was dat werd besloten dat een nietigverklaring nu op een veel minder omslachtige, en dus veel vlottere manier mag gebeuren, waarmee bijgevolg het Sacrament van het Huwelijk werd aangetast.

Deze commissie voor vrouwelijke diakens zal ongetwijfeld dezelfde uitwerking hebben: het vrouwelijk diaconaat zal toegelaten worden en bijgevolg zal de deur voor vrouwelijke priesters op een kier gezet worden. Dan zal Bergoglio waarschijnlijk een commissie opzetten voor de studie voor vrouwelijke priesters… enzoverder…

bron: Rorate Caeli

Categorieën:Hervormingen

1. De geëmancipeerde vrouw wil in alles aan de man gelijk worden, maar andersom is bezwaarlijk, want hoe je het ook wendt of keert, een man zal toch nooit kinderen kunnen baren. Ik zou zeggen: “Leve het kleine verschil.” Laten we daarom trouw zijn aan dat kleine verschil. Trouwens, nog meer verschillen treden aan het licht als we het fenomeen ‘man’ en ‘vrouw’ bestuderen, vooral op psychologisch gebied. Waarom dat geen gevolgen mag hebben in de onderlinge taakverdeling ontgaat mij ten enenmale. Cru gezegd is het absurd om in alles gelijk te willen zijn.

2. De kleine helft van de commissie bestaat uit geleerde vrouwen. Men zou zich kunnen afvragen of het verslag ook reeds zou klaarliggen.