De geruchtenmolen draait: wordt Bonny de nieuwe bisschop van Brugge?

bonny1

Bisschop Bonny, de huidige ‘bisschop’ van Antwerpen, zou volgens verschillende bronnen wel eens de nieuwe bisschop van Brugge kunnen worden. Bonny is vooral bekend om zijn uiterst progressieve (ketterse) standpunten; zo schreef hij in 2014 nog een brief naar Bergoglio waarin hij pleitte om contraceptie en IVF te vergoelijken en homoseksuelen en ongehuwd samenwonenden te verwelkomen in de kerk. Bonny is ook voorstander van interreligieuze dialoog.

Bonny is van oorsprong een West-Vlaming, geboren in Moere nabij Gistel. Hij heeft ook enkele jaren les gegeven op het Seminarie in Brugge en hij is ook een aantal jaren in Rome verbleven, waar hij goede banden had met de uiterst liberale kardinaal Kasper.

Er werd naar verluidt een lijst met 3 kandidaten voorgelegd aan Bergoglio, maar die werden, zoals u al kunt raden, afgewezen. Het is namelijk bekend dat Bergoglio de voorgestelde kandidaten voor een bisschoppelijke functie afwijst, maar zich door tips van ingewijden laat leiden om een progressieve kandidaat aan te stellen.

Bonny zou dan gewoon verplaatst worden van bisdom, iets wat wel vaker gebeurt. Het bisdom Brugge is prominenter dan die van Antwerpen, dus zou Bonny ‘gepromoveerd’ worden. Antwerpen zou dan vrij komen, en dan kan daar iemand aangesteld worden die nu bvb. hulpbisschop is.

De burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (s.p.a.), liet zich alvast positief uit over de potentiële aanstelling van Bonny als bisschop van Brugge.

Bron: HLN