Kardinaal Ravasi (van Pauselijke Raad voor Cultuur) wil dialoog met de Vrijmetselarij

carimassoni

In de Italiaanse krant Il Sole 24Ore zei kardinaal Gianfranco Ravasi (President van de Pauselijke Raad voor Cultuur) op 14 februari dat hij toenadering wil met de Vrijmetselarij:

“Deze verschillende verklaringen van de incompatibiliteit van de twee lidmaadschappen in de Kerk of in de Vrijmetselarij, staan dialoog niet in de weg, zoals het uitdrukkelijk staat vermeld in een document van de Duitse bisschoppen, die reeds de verschillende gebieden van overleg heeft in kaart gebracht, zoals de maatschappelijke dimensie, werken van liefdadigheid, de strijd tegen materialisme, menselijke waardigheid en de kennis van elkander.

“Verder, is het nodig dat we het standpunt van bepaalde Katholieke sferen overstijgen, die – om uit te halen naar enkele doelgroepen, zelfs in de hiërarchie van de Kerk, die hen ontevreden stelt – daarbij gebruik maken van hen te beschuldigen van een lid te zijn van de Vrijmetselarij. We besluiten dat, zoals de Duitse bisschoppen schrijven, we moeten verdergaan dan wederzijdse vijandigheid, beledigingen en vooroordelen, omdat, in vergelijking met de vorige eeuwen, de toon en de manier van het uiten van onze verschillen verbeterd en veranderd is, zelfs als deze verschillen nog steeds op een duidelijke onderscheidende manier aanwezig blijven.

Reeds in januari vorig jaar had de Grootmeester van de Grootloge van Italië z’n verlangen geuit voor dialoog met Bergoglio. En toen Bergoglio pas aangesteld was, staken diverse Grootloges over heel de wereld, de loftrompet over Bergoglio.