Voormalige Vaticaanse woordvoerder: “Benedictus XVI klaar voor ontmoeting met God”

Vader Frederico Lombardi, jarenlang de woordvoerder van het Vaticaan, zei onlangs in een interview met Avvenire dat Paus Benedictus “klaar is voor zijn ontmoeting met God”, hoewel niets erop wijst dat Benedictus gauw zal sterven.

Vader Lombardi was van 2006 tot 2016 Directeur van het Vaticaanse Persbureau, jarenlang woordvoerder van het Vaticaan en directeur van het Vaticaanse TV Centrum. Hij gaf onlangs naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag een interview met de Italiaanse krant Avvenire.

Hij was in staat om Benedictus bijna zijn hele pontificaat te vergezellen, vanaf 2006 tot aan zijn (ongeldige) abdicatie in 2013.

Lombardi zei dat een grote deugd van Benedictus z’n nederigheid is: “In de gesprekken met mij sprak hij altijd in het Italiaans, en niet in het Duits”, een taal die hij leerde toen hij theologie studeerde in Frankfurt, waar hij gewijd werd in 1972. Hij sprak slechts enkele keren Duits, toen hij sprak met zijn secretaris Aartsbisschop Gänswein, en “hij had de hoffelijkheid dezelfde dingen in het Italiaans te herhalen”, hoewel dit niet noodzakelijk was.

Lombardi zei dat de laatste keer dat hij Benedictus ontmoette op 7 mei was. Benedictus die in april 95 werd, “heeft nog steeds een formidabele mentale helderheid, hij heeft voor zijn leeftijd een echt opmerkelijk geheugen en opmerkelijke capaciteit om verbinding te maken.”

Lombardi verliet Benedictus met de indruk van hem als een man die ondanks zijn fragiliteit, sereen communiceert “dankzij een intens gebedsleven.”

“Hij zeg altijd goedendag terwijl hij je een mooie glimlach geeft, en voelt zich klaar voor de definitieve ontmoeting met de Heer,” aldus Lombardi.

Reeds in oktober 2021 hoopte Benedictus dat hij snel zou mogen sterven, maar blijkbaar heeft de Hemel andere plannen.

Op 28 februari 2021 was Benedictus XVI langer “paus emeritus” dan zittend paus. Hij werd tot paus gekozen op 19 april 2005, en is dus al 17 jaar paus. Hij is tevens met zijn 95 jaar de langst levende paus in de hele 2000-jarige kerkgeschiedenis. Paus Leo XIII was de vorige recordhouder met 93 jaar en 4 maanden.

Lees ook onze artikels over het aftreden van Benedictus.

Bron: Catholic News Agency