Paus Benedictus XVI is reeds langer afgetreden paus (8 jaar) dan zittend paus (7 jaar en 10 maand)

Afgelopen zondag, 28 februari, was het reeds 8 jaar geleden dat Paus Benedictus XVI aftrad. Hij is nu inmiddels langer ‘afgetreden paus’ dan ‘zittende paus’! Het mag duidelijk zijn dat dit niet normaal is. Onlangs verscheen nog een boek waarin duidelijk wordt uiteengezet dat hij en enkel hij nog steeds de Paus is. 

Hij is nu reeds 8 jaar ‘afgetreden paus’, terwijl zijn officieel pontificaat duurde van 19 april 2005 tot 28 februari 2013, dus 7 jaar en 314 dagen.

In een nieuw interview met de Corriere della Sera beweerde Benedictus opnieuw dat zijn aftreden een gewetensvolle beslissing was. Hij zei ook dat er maar één Paus is, maar specifieerde niet wie precies. “Er zijn geen twee pausen. Er is er maar één”, zei hij, terwijl hij op de armleuning tikte. Hij zei dat zijn aftreden een “moeilijke beslissing” was. Hij denkt dat hij de juiste beslissing nam. “Enkele van mijn vrienden die een beetje ‘fanatiek’ zijn, zijn nog steeds boos en ze willen mijn keuze niet accepteren. Ik denk aan de samenzweringstheorieën die volgden: sommigen zeiden dat het door het Vatileaks schandaal was; sommigen zeiden dat het door een homolobby complot was.” Benedictus vervolgde: “Ze willen niet geloven in een gewetensvolle beslissing. Maar mijn geweten is zuiver.”

Het feit is dat Benedictus inderdaad “gewetensvol” het ministerium (de bediening) afwees, maar niet de munus of de bekleding van het Pausschap.

“Een Paus-emeritus is onmogelijk!”

Paus Johannes Paulus II in 2002 in Toronto tijdens de WJD.

Bron: Gloria News