Vaticaan overweegt het verbieden van de Traditionele Latijnse Mis in de Sint-Pietersbasiliek

Het doorgaans goed geïnformeerde Rorate Caeli wist te melden dat het Kapittel van de Sint-Pietersbasiliek van Rome overweegt om de Tridentijnse Mis (de Traditionele Latijnse Mis) te verbieden in heel de basiliek.

Sinds de tijd van Constantijn, toen de vervolging van de Christenen eindigde en de eerste Basiliek op de Vaticaanse Heuvels werd gebouwd bovenop het graf van de Prins van de Apostelen, was het hoogtepunt van de pelgrimage gemaakt door ontelbare priesters “ad limina apostolorum” de mogelijkheid van het opdragen van een persoonlijke private Mis in de Sint-Pietersbasiliek. Dit duurde zelfs voort na Vaticanum II.

Sinds tenminste de tijd van Paus Johannes Paulus II was het mogelijk om een Traditionele Latijnse Mis te celebreren in de crypte, en Paus Benedictus XVI zorgde ervoor dat de Mis kon gecelebreerd worden aan de zijaltaren in de Basiliek zelf.  Maar daar kan nu een einde aan komen.

Vragenlijst

Eveneens zijn sinds korte tijd de antwoorden bekend van de Franse bisschoppen op de vragenlijst omtrent de toepassing van Summorum Pontificum van Paus Benedictus (dat toelating verleent voor het celebreren van de Traditionele Latijnse Mis): ze zouden het liefst Summorum Pontificum afgeschaft zien…

Het antwoord van de Nederlandse en Belgische bisschoppen is nog niet bekend.

Bergoglio en de H. Eucharstie

Bron: Rorate Caeli