De gevolgen van het coronavirus op een rij

 

Men kan zeggen over het virus wat men wil, maar de gevolgen over deze crisis zijn overal zichtbaar en voelbaar, en ze zijn zowel positief als negatief. Een overzicht.

 1. De mensen worden, door de maatregelen van de overheid, gedwongen om de zondagsrust in acht te nemen. Vele winkels die de zondag open zijn, zijn nu gedwongen gesloten. Zo wordt het gebod dat men niet mag werken op zondag, even niet geschonden.
 2. De meeste bordelen zijn gesloten uit vrees dat de prostituees zouden besmet worden met het coronavirus. Dus geen bezoeken meer mogelijk aan deze huizen van ontucht.
 3. Festivals, dancings, en andere plaatsen van zonde zijn nu verboden.
 4. De mensen worden in deze 40-daagse Vastentijd een soort verplichte vasten opgelegd: de mensen doen niet meer wat ze willen, en de tijd van ongebreidelde consumptie wordt even gepauzeerd: in plaats van te gaan winkelen of te gaan eten op restaurant, zijn de mensen nu verplicht thuis te zitten.
 5. De mens wordt in deze 40-daagse Vasten ook geconfronteerd met het feit dat de mens sterfelijk is en dat een werelds en materialistisch leven eigenlijk niets betekent: iemand met een peperdure BMW en een grote villa met zwembad heeft evenveel kans om ziek te vallen als iemand met een Dacia en een bescheiden appartement: “Mens, bedenk dat ge stof zijt, en tot stof zult wederkeren.”
 6. De beurzen zijn in vrije val. De meeste beurzen zijn op een maand tijd reeds ca 30% gecrasht. Financiële experten, zoals CEO van Euro Pacific Capital, Peter Shiff (die ook de crisis van 2008-2009 correct voorzag), zijn het er nu over eens dat de grootste crisis aller tijden begonnen is (vooral dan voor de VS). De naald die de economische bubbel heeft doen springen, was het coronavirus, maar het had evengoed iets anders kunnen zijn. De Bank of Amerika zegt dat de recessie reeds begonnen is.
 7. Publieke H. Missen zijn door vele bisschoppenconferenties in de wereld verboden. De gelovigen mogen de Mis niet meer bijwonen en kunnen de H. Communie niet meer ontvangen. Ook bepaalde heiligdommen zijn reeds gesloten, waaronder het heiligdom van Lourdes. Heel wat kerken zijn wel nog open, zodat men toch Jezus in het H. Sacrament kan bezoeken.
 8. De H. Missen zijn dus niet stopgezet, maar wel het door leken uitdelen en ontvangen van de Communie in de hand of het ontvangen van de H. Communie in staat van doodzonde (want hoeveel katholieken gaan er nog regelmatig te biechten?). Er zijn dus veel minder heiligschennissen.
 9. Er is opnieuw een scheiding aan de gang in de Kerk, tussen de bokken en de schapen – diegenen zonder geloof en diegenen met het geloof. Diegenen die niet willen beproefd worden, zijn tevreden dat de Sacramenten niet meer toegankelijk zijn, en spreken steeds van “solidariteit” met de maatschappij – diegenen die niet willen bekoord worden, zijn niet tevreden met de beslissing van de bisschoppen, en verlangen ernaar de Heer te ontvangen in de HH. Sacramenten. Breng ons niet in beproeving = wij willen vooral zeker niet ziek worden, dus geen publieke Mis meer; leid ons niet in bekoring = wij willen strijden tegen de zonde en eerherstel brengen, dus meer H. Missen, en de Sacramenten zeker niet ontzeggen aan diegenen die erom vragen in deze tijden van nood – zeker diegenen in stervensgevaar. Daarom zullen de priesters in Italië die reeds zijn gestorven aan het virus omdat ze hun leven riskeerden om de gelovigen de HH. Sacramenten te blijven toedienen, hun loon van God ontvangen.
 10. Bergoglio’s top over een “Globaal onderwijspact voor een nieuw humanisme”, dat gepland stond voor mei, werd opgeschort, en voorlopig verschoven naar oktober.
 11. En tot slot: de stemming op 12 maart over de nieuwe versoepelde abortuswet in België is niet doorgegaan door de coronacrisis.

Naast dit, zijn diverse landen in Oost-Afrika, het Midden-Oosten en Azië zich aan het opmaken voor een nieuwe en nog grotere sprinkhanenplaag. Deze zal de regio opnieuw wekenlang teisteren, met opgevreten en dus verloren oogsten tot gevolg. De situatie is momenteel “zeer alarmerend.” Door de coronacrisis zal het bovendien lastiger worden om deze plaag te bestrijden.