Paus Benedictus

FAKE NEWS: Benedictus zou gezegd hebben: ‘Er is maar één paus, en dat is Franciscus’

Paus Benedictus samen met zijn secretaris Georg Gänswein, journalist Franco Massimo en de cartoonist Emilio Gianelli – 28 juni 2019. Foto: Corriere della sera.

Verschillende media over heel de wereld hebben onlangs bericht dat Paus Benedictus XVI in een recent interview zou gezegd hebben dat “Franciscus de enige paus” is, maar er is geen enkel bewijs voor deze bewering in het oorspronkelijke, Italiaanse interview. Weeral een portie fake news dus.

In het artikel dat op het Katholiek Nieuwsblad verscheen, staat zowel in de inleiding, als in de derde alinea, dat Benedictus zou beweerd hebben: “De paus is één, Franciscus.”

Op Catholic Herald stond identiek hetzelfde te lezen: “In een nieuw interview zegt Benedictus ‘De paus is één, het is Franciscus’. Hij zou bevestigd hebben dat er momenteel slechts één paus is, en dat dit Bergoglio zou zijn:

En ook Vaticannews deed in de titel uitschijnen dat dit het belangrijkste was dat Benedictus zou gezegd hebben, als om alle mogelijke gedachten dat Benedictus nog steeds de paus zou kunnen zijn, de kop in te drukken:

Maar daar blijkt dus niets van waar te zijn. Dankzij Vader Alfredo Morselli kon LifeSiteNews een pdf bemachtigen van het originele interview van Massimo Franco met Paus Benedictus XVI in het magazine ‘Sette’, de zondagsbijlage van de Italiaanse krant Corriere della Sera. Het interview dat eerst als een gedrukte versie verscheen op 30 juni, is nu ook online beschikbaar.

Hoewel de artikels over het interview stellen dat Benedictus in dit interview heeft gezegd dat “de paus één is”, en dat dit “Franciscus” is, is het bewijs voor deze uitspraak niet te vinden in het interview zelf. De eigenlijke paragraaf waarin deze zin kan gevonden worden is geen rechtstreeks citaat van Benedictus, maar een suggestie van de interviewer van wat Benedictus zou gezegd hebben tegen critici van Bergoglio:

“Wanneer de geschiedenis van deze verborgen jaren in Mater Ecclesia is geschreven, mag het niet de vertrouwelijke bezoeken weglaten van de kardinalen en bisschoppen die aan de deur klopten op zoek naar herbevestiging en hun kritiek en verbijstering over het huidige pontificaat uitten. En men zal ontdekken hoeveel gedaan geweest is om scheuringen te vermijden. Bergoglio’s vijanden, die vaak conservatieven zijn die wanhopig op zoek zijn naar een woord van Benedictus dat lijkt als een kritiek op Bergoglio, hebben steeds het antwoord gehoord dat ‘de Paus één is, het is Franciscus.'”

Een betrouwbare anonieme bron vertelde LifeSiteNews dat Franco weigert te bevestigen dat Benedictus werkelijk deze woorden (“de paus is één, het is Franciscus”) zou gezegd hebben. Het is dus gewoonweg een suggestie, een idee van Franco Massimo, maar geen uitspraak van Benedictus tijdens het interview, want dat blijkt nergens uit de tekst.

Bovendien blijkt uit de Italiaanse tekst niet dat Benedictus wist dat hij deelnam aan een interview, het hele artikel heeft ook niks weg van een interview, het is eerder een vertelling door de journalist, die het vaak heeft over dingen die in het verleden gebeurd zijn en waarvan de informatie duidelijk niet tijdens het zogenaamde ‘interview’ werd bekomen. De meest duidelijke uitspraak van Benedictus is dat hij Italiaanse feestdagen verkiest boven Italiaanse politiek. Het grootste deel van het artikel beschrijft de visuele details die de journalist opmerkte in zijn ontmoeting in open lucht met Benedictus, het dagelijkse leven van Benedictus en zijn amusement wanneer hij een cartoon van zichzelf krijgt van de cartoonist Emilio Gianelli, die ook mee was gekomen.

In 2016 zei Paus Benedictus nog op de vraag of hij de laatste paus zou kunnen zijn: “Alles is mogelijk.”

Bron: LifeSiteNews

Categorieën:Paus Benedictus

10 antwoorden »

 1. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel. Alhoewel… De laatste computerprogramma’s kunnen iemand in een toespraak en interview op tv alles laten zeggen wat je wilt en wel op zo’n manier dat slechts met behulp van zeer geavanceerde programma’s bewezen kan worden dat de opnamen fake zijn. Dat belooft nog wat voor de toekomst. En naar verluidt zijn holografische projecties in de maak waarmee mensen op een podium kunnen verschijnen zonder dat het opvalt dat het fake is. Dat is nog niet levensecht, maar de techniek schreidt voort.

 2. @ Lunsius,
  Bedankt voor dit schrijven en inderdaad hoe snel de Leugen vooruit snelt als een Tgv, de waarheid zal ze zo inhalen.
  Als ik het goed voor heb heeft Moeder Gods in Brindensi gezegd, dat haar zoon Jezus heeft gezegd dat “Paus Benedictus XVI nog steeds zijn Vicaris is.”
  Zelf als Benedictus zegt dat Franciscus de paus is, is dat een gezegde van een mens.

  Maar wat God zegt is altijd de waarheid, hij liegt nooit.
  Maar Benedictus liegt eigelijk ook niet dat hij zegt dat Franciscus de paus is, heeft hij ook gelijk.
  Benedictus zijn Meester is Heer Jezus en Franciscus zijn meester is Lucifer/ de duivel.
  Dat er veel fake/ leugens zijn is een aardse materie, daarom laten wij ons leiden door de Hemel – door God de Heilige Geest.

  In Christo, 🙏🙏🙏😇

 3. Ik ben u kwijt en u mij vrees ik. U bent niet te volgen in uw redenering.

  Gerenommeerde kranten berichten over een uitspraak van Ratzinger aan de gerenommeerde journalist Franco. U mag aannemen dat anderen die hem citeren dat niet klakkeloos doen maar zelf onderzoek doen. U noemt deze journalistieke verantwoording ‘Fake news’. Vervolgens citeert u een ‘goede bron’ die aan LifeSiteNews verteld zou hebben dat Franco weigert om iets te bevestigen.

  Ik constateer:
  A) De PDF file is niet zomaar een PDF maar het officiele bronartikel van corriere della sera van zondag 30 juni. Daarvoor was vader Alfredo Morselli niet nodig. Dat artikel is vrij beschikbaar. Daarmee leggen corriera della sera en Franco tevens gezamenlijk verantwoording af voor het gepubliceerde.
  B) Het interview werd niet alleen gegeven door Benedictus XVI. Zijn persoonlijke secretaris was daarbij aanwezig. De laatste had zeker afwijzend geregeerd als er foutief geciteerd zou zijn.!
  C) LifeSiteNews is een Canadese politieke pressiegroep die sociaal conservatieve waarden voorstaat. M.a.w. een organisatie die qua doelstelling vergelijkbaar is met de uwe. Zij brengen dat nieuws als enige in de hele wereld in een website zonder bronvermelding. Is dat betrouwbaar of fake news?
  D) ik zou waarschijnlijk ook geen geen bevestiging geven aan een bron met een dergelijke signatuur als ik in de schoenen van Franco zou staan.

  Mijn vraag daarom: waarop baseert u dat het citaat van de uitspraak van Ratzinger ‘fake news’ is? Sprak Ratzinger zelf het tegen? Zou hij dat niet gedaan hebben als het onwaar was? Waarom meent u dat de inhoud van LifeSiteNews meer betrouwbaar is dan de inhoud van Corriere della Sera?

  Hartelijke groet,
  Christ

  • A) Vooraleer het interview werd vrijgegeven op internet, was het enkel in gedrukte vorm beschikbaar. Vader Morselli heeft dit toen aan LifeSite doorgestuurd in pdf. Pas achteraf kwam het publiek. Dat doet dus niks ter zake.
   B) Gänswein heeft ooit ook nog beweerd dat er iets bestaat als een “gedeeld pausschap”, wat uiteraard totaal onmogelijk is. Gänswein gelooft trouwens zelf dat Benedictus de paus niet meer is, dus wat zou die er zich van aantrekken als dat zo in de media bericht wordt?
   C) Wij baseren ons op het interview in de Corriera della Sera zelf, en daarin staat: “Bergoglio’s vijanden, die vaak conservatieven zijn die wanhopig op zoek zijn naar een woord van Benedictus dat lijkt als een kritiek op Bergoglio, hebben steeds het antwoord gehoord dat ‘de Paus één is, het is Franciscus.’” [sic]. Nergens, maar dan ook nergens in de tekst (die helemaal niet op een interview lijkt, maar op een vertelling, met hier en daar een uitspraak van Benedictus tussen, gedaan tijdens dat bezoek) komt naar voor dat Benedictus dit gezegd heeft tijdens een vermeend interview, of als antwoord op een vraag. Staat er dan ergens: “Benedictus, wat zegt u tegen de kardinalen die aan uw deur komen kloppen?” Antwoord: “Er is maar één paus, en dat is Franciscus!”? Nee. Nergens. Het is niet de eerste keer dat er valse beweringen verspreid worden, of woorden in de mond gelegd worden:
   https://restkerk.net/2017/03/13/de-kwestie-van-het-derde-geheim-van-fatima-bewijs-dat-vaticaan-paus-benedictus-xvi-totaal-monddood-heeft-gemaakt-en-in-zijn-naam-leugens-verspreid-heeft/
   Toen de geruchten weer de ronde begonnen te doen dat er nog een deel van het Derde Geheim verborgen was, bracht het Vaticaan het bericht dat Benedictus zou gezegd hebben dat er geen verborgen deel meer is, terwijl dat zijn vroegere bewering tegensprak, die hij in 2000 deed aan zijn goede vriend Vader Ingo Dollinger, waarbij hij kort na de officiële publicatie van het Derde Geheim zei dat er wél nog een verborgen, niet-vrijgegeven deel is, dat spreekt over een slecht concilie en een slechte Mis…
   De zogenaamde ‘main stream media’ zijn niet vies van een leugen meer of minder. En Bergoglio zelf wordt door Aartsbisschop Viganò en Kardinaal Brandmüller als een leugenaar bestempeld… Wat zouden die (de media en Bergoglio) er dan om malen?

   De redactie van Restkerk.

 4. |
  NB > tijdens de zgn *verlichting*, werd via (geleerde) boeken beweerd, als zou het Vaticaan ooit ten tijde van Columbus, geloofd hebben dat : “”de aarde plat was, en het schip van Columbus, over de rand van de_aarde, in de afgrond zou storten”” — en dat terwijl de middeleeuwse geleerde Sacrobosco, reeds in het jaar 1230 verteld had, waarom afvarende schepen achter de horizon verdwijnen -( simpelweg, omdat de aarde rond is )- en toch werd naderhand, op universiteiten & zelfs priester seminaries, beweerd dat de christenen geloofd hebben in een “platte aarde” -((( but very old fake news_!!

 5. Het is niet meer mogelijk om er precies achter te komen wat onze echte Heilige Vader Paus Benedictus letterlijk gezegd zou hebben bij een of andere gelegenheid. En wat hij werkelijk denkt dat weet alleen God.En Die weet ook door welke boze machten onze ware Paus Benedictus is weggepest. In elk geval blijft Paus Benedictus mijn echte Heilige Vader,al zou de hele wereld zich daartegen keren, en leugens blijven verspreiden.

  • Het is natuurlijk uw goede recht om uw voorkeur te blijven uitspreken voor emeritus paus Benedictus XVI maar het blijft een feit dat hij zijn eigen aftreden afkondigde.

 6. Waarom zou Benedictus dan nog altijd in de witte Pauskleren rondlopen, toch niet omdat ze lekker zitten, als ware het niet dat hij weet dat hij de ware paus is. En in hemelsnaam, is iedereen dan blind geworden, de bewijzen dat Bergoglio de antipaus is, stapelen zich tot de hemel op! Wordt toch wakker allemaal!

  • |
   FB, doet gewoon NIET mee, in de profetische paus`telling — de komende *interim* (( als beide pausen op hun ziekbed liggen ? )), zal formeel ook niet mee`rekenen, omdat hij slechts een “”tijdelijke waarnemer”” zou zijn — doch DE allerlaatste, die straks de Groote Verdrukking gaat doormaken plus overleven, ja die sluit de reeks dan echt AF …