FAKE NEWS: Benedictus zou gezegd hebben: ‘Er is maar één paus, en dat is Franciscus’

Verschillende media over heel de wereld hebben onlangs bericht dat Paus Benedictus XVI in een recent interview zou gezegd hebben dat “Franciscus de enige paus” is, maar er is geen enkel bewijs voor deze bewering in het oorspronkelijke, Italiaanse interview. Weeral een portie fake news dus.

In het artikel dat op het Katholiek Nieuwsblad verscheen, staat zowel in de inleiding, als in de derde alinea, dat Benedictus zou beweerd hebben: “De paus is één, Franciscus.”

Op Catholic Herald stond identiek hetzelfde te lezen: “In een nieuw interview zegt Benedictus ‘De paus is één, het is Franciscus’. Hij zou bevestigd hebben dat er momenteel slechts één paus is, en dat dit Bergoglio zou zijn:

En ook Vaticannews deed in de titel uitschijnen dat dit het belangrijkste was dat Benedictus zou gezegd hebben, als om alle mogelijke gedachten dat Benedictus nog steeds de paus zou kunnen zijn, de kop in te drukken:

Maar daar blijkt dus niets van waar te zijn. Dankzij Vader Alfredo Morselli kon LifeSiteNews een pdf bemachtigen van het originele interview van Massimo Franco met Paus Benedictus XVI in het magazine ‘Sette’, de zondagsbijlage van de Italiaanse krant Corriere della Sera. Het interview dat eerst als een gedrukte versie verscheen op 30 juni, is nu ook online beschikbaar.

Hoewel de artikels over het interview stellen dat Benedictus in dit interview heeft gezegd dat “de paus één is”, en dat dit “Franciscus” is, is het bewijs voor deze uitspraak niet te vinden in het interview zelf. De eigenlijke paragraaf waarin deze zin kan gevonden worden is geen rechtstreeks citaat van Benedictus, maar een suggestie van de interviewer van wat Benedictus zou gezegd hebben tegen critici van Bergoglio:

“Wanneer de geschiedenis van deze verborgen jaren in Mater Ecclesia is geschreven, mag het niet de vertrouwelijke bezoeken weglaten van de kardinalen en bisschoppen die aan de deur klopten op zoek naar herbevestiging en hun kritiek en verbijstering over het huidige pontificaat uitten. En men zal ontdekken hoeveel gedaan geweest is om scheuringen te vermijden. Bergoglio’s vijanden, die vaak conservatieven zijn die wanhopig op zoek zijn naar een woord van Benedictus dat lijkt als een kritiek op Bergoglio, hebben steeds het antwoord gehoord dat ‘de Paus één is, het is Franciscus.'”

Een betrouwbare anonieme bron vertelde LifeSiteNews dat Franco weigert te bevestigen dat Benedictus werkelijk deze woorden (“de paus is één, het is Franciscus”) zou gezegd hebben. Het is dus gewoonweg een suggestie, een idee van Franco Massimo, maar geen uitspraak van Benedictus tijdens het interview, want dat blijkt nergens uit de tekst.

Bovendien blijkt uit de Italiaanse tekst niet dat Benedictus wist dat hij deelnam aan een interview, het hele artikel heeft ook niks weg van een interview, het is eerder een vertelling door de journalist, die het vaak heeft over dingen die in het verleden gebeurd zijn en waarvan de informatie duidelijk niet tijdens het zogenaamde ‘interview’ werd bekomen. De meest duidelijke uitspraak van Benedictus is dat hij Italiaanse feestdagen verkiest boven Italiaanse politiek. Het grootste deel van het artikel beschrijft de visuele details die de journalist opmerkte in zijn ontmoeting in open lucht met Benedictus, het dagelijkse leven van Benedictus en zijn amusement wanneer hij een cartoon van zichzelf krijgt van de cartoonist Emilio Gianelli, die ook mee was gekomen.

In 2016 zei Paus Benedictus nog op de vraag of hij de laatste paus zou kunnen zijn: “Alles is mogelijk.”

Bron: LifeSiteNews