Katholieke traditie

Corpus Christi – Sacramentsdag

Vandaag is het Sacramentsdag, het feest van het H. Sacrament, of ook wel het feest van Corpus Christi genoemd – het Lichaam van Christus (in het H. Sacrament). Het was de Heer die via de Luikse zuster Juliana van Cornillon kenbaar maakte dat Hij dit feest wilde ingesteld zien ter ere van zijn Heilig Sacrament. In 1246 werd het in het bisdom Luik geïntroduceerd en in 1264 stelde Paus Urbanus IV dit feest in voor de hele Kerk. Traditioneel gaat er op die dag (of op de zondag daaropvolgend) een Sacramentsprocessie door de straten van elke stad en elk dorp, vergezeld met een periode van aanbidding van het uitgestald H. Sacrament in de kerk. Helaas is dit sinds Vaticanum II in vele gebieden onbruik geraakt, maar gelukkig kent deze devotie hier en daar een opleving.

Geloofd zij Jezus Christus in het Heilig Sacrament!

Corpus Christi in Rome, 2009:

Nog een mooie boodschap uit het Boek der Waarheid over Eucharistische aanbidding:

Mijn geliefde dochter, de door Mijn kinderen ontvangen genaden bij de Eucharistische Aanbidding zijn krachtig. Deze schenkt jullie niet alleen de genaden om het lijden van het leven aan te kunnen, maar maakt jullie ook sterker in jullie liefde voor Mij, jullie toegewijde en trouwe Redder. De liefde die tijdens de Aanbidding over de zielen uitgestort wordt, wordt in overvloed gegeven. De zielen voelen deze stroom van Mijn genaden op zoveel verschillende manieren. De eerst gave is er één van vrede in jullie ziel. Jullie zullen dat onmiddellijk voelen nadat jullie je tijd in nauwe vereniging met Mij afgerond hebben.

Zo heel veel van Mijn kinderen ontzeggen zich de vele gaven die Ik bij de Aanbidding, waar jullie één uur van jullie tijd voor Mijn Tegenwoordigheid op het altaar doorbrengen, te bieden heb. Hoewel Katholieken zich bewust zijn van de kracht van de Eucharistie, erkennen velen het belang niet van deze hoogst belangrijke tijd met Mij in contemplatie. Zij negeren dit geschenk gewoon. Het verveelt hen om die extra tijd met Mij te moeten doorbrengen. O, als je eens wist hoe sterk dit hen zou maken. Hun angsten en zorgen zouden verdreven worden, mochten ze Mij gewoon in een rustige, intieme bezinning gezelschap houden. Als Mijn kinderen het Licht zouden kunnen zien dat hun ziel omhult tijdens dit bijzonder heilig uur, zouden ze versteld staan.

Kinderen, het is gedurende dit uur dat jullie zeer, zeer dicht bij Mij komen. Dat is waar jullie stem, jullie smeekbeden, jullie beloftes van liefde voor Mij, gehoord zullen worden. Veel wonderbaarlijke genaden worden jullie in die tijd geschonken, kinderen, dus negeer Mijn smeekbeden om deze tijd in Mijn gezelschap door te brengen niet! De beloningen zullen jullie vrij van zorgen maken, licht van hart, geest en ziel, en rustiger in jezelf. Wanneer jullie Mij tijdens de Eucharistie ontvangen, zal Ik jullie ziel vervullen. Maar wanneer jullie in aanbidding tot Mij komen, zal Ik jullie zodanig omhullen dat de sluizen van Mijn barmhartige liefde jullie geest, lichaam en ziel zullen verzadigen. Jullie zullen een sterkte voelen die een rustig vertrouwen zal voortbrengen, wat jullie moeilijk zullen kunnen negeren.

Kom nu tot Mij, kinderen! Ik heb jullie gezelschap nodig. Jullie moeten met Mij spreken wanneer Mijn goddelijke Tegenwoordigheid op zijn sterkst is. Ik houd van jullie en wil al Mijn genaden over jullie uitstorten zodat jullie je ziel aan Mijn Heilig Hart kunnen verzadigen.

Jullie liefhebbende Redder, Jezus Christus (Het Boek der Waarheid, 12 juni 2011)

Categorieën:Katholieke traditie

Getagd als:

12 antwoorden »

 1. Prachtig artikel. In onze zo kostbare en heilige RKK lijkt alles wel ‘in onbruik geraakt’. Snif.

  Btw ik heb 13 jaar op RK scholen gezeten. En 15 jaar preken gehoord. En de meest basale zaken van onze RK-leer moet ik nog steeds zelf bijleren via internet.

  WAT EEN PUINHOOP!

 2. ‘WAARDELOZE’AANBIDDINGSKAPEL IN DEN HAAG!

  Top natuurlijk dat we een echte aanbiddingskapel hebben in Den Haag. In de Oude Molstraat in het oude stadsklooster. Maar RKCn zouden geen RKCn zijn zonder er alles aan te doen om mensen uit de kapel weg te houden.

  1. Zo is de helft van het aantal banken weggehaald. De facto kan je nu bijna nergens meer knielen.

  2. Na 30 jaar is de luchtventilatie nog steeds rampzalig. Continue slaapkamerlucht. Gewoon vies.

  3. Het Allerheiligste is natuurlijk wit. Om het maar NIET te zien is alles om het Allerheiligste heen ook maar zoveel mogelijk wit gemaakt.

  4. Naast het allerheiligste worden platen en mededelingen opgehangen.

  5. Buiten is geen enkele aanduiding dat deze kapel bestaat. OLH is ahw verborgen vh publiek.

  6. Voorstel tot voortdurende aanbidding met leken werd door de broeders van St. Jan snel in de grond geboord.

  7. Tuurlijk is al het bovenstaande allemaal aan broeders/parochie doorgegeven. Reactie is ongeveer ‘Wat je zegt ben jezelf.’ en ‘Wat ben jij lastig.’

  8. Rijke parochiaan bood aan om te betalen voor een modern luchtverversingssysteem. Gelijk doen zou je zeggen. Nee. Werd ook grond in geboord door de broeders. Aannemer was zelfs gefrustreerd en kwaad over zoveel warrigheid.

  Afbraak wordt door RKCn omarmt. Gevochten wordt door RKCn tegen mogelijkheden en oplossingen. Zelfs tegen wat OLH en OLM ons vragen via talloze zieners. Je gelooft het niet, maar toch is het zo.

  NL-RKK anno 2019

  • Ik kijk hier niet echt van op, maar het is toch wel erg hallucinant op zijn zachtst gezegd. Hemel-tergend is misschien een betere uitdrukking…

   • Inderdaad Johan. We moeten beginnen heel assertief te zijn in Nederland en Vlaanderen:
    1)Nooit meer de Heilige Eucharistie in onze handen nemen maar Jezus ontvangen op de tong.
    Indien geen knielbankjes rechtstaand
    2) de voorlaatste zin van het ‘nieuwe’ Onze Vader niet meer uitspreken –) ne nos inducas in TENTATIONEM –) is niet BEPROEVING maar BEKORING

 3. Schitterend dat we nog eens aan een en ander herinnerd worden zo ! Sinds Vaticanum II in onbruik : waarom kijk ik daar andermaal weer niet van op ? Geen spoor hiervan in ons straatbeeld & in de meeste parochies ! In plaats hiervan de meeste kerken op slot als vanouds. Dat er op zijn minst eens kans was tot Altijddurende Aanbidding van het Allerheiligste, maar niks nada van dat ! Nu dan, hopelijk kan ik dit nog goedmaken tijdens de Nachtaanbidding in het kader van Nightfever in Sint-Antonius Leuven (met kapel Pater Damiaan)… Ik zou zeggen : Aarzel zeker niet om erbij te zijn !! Elke mogelijkheidtot eerherstelmogen we zeker niet laten ontsnappen..!

 4. Dierbare vrienden,

  Graag wil ik het volgende met jullie delen.

  In Rotterdam is achter de grote Kathedraal in de Robert Fruinstraat een Aanbiddingskapel.

  Ja wel, al vanaf augustus 2011. O,, wat heeft dat een moeite gekost maar dat is logisch het gaat hier om de Heer zelf en Zijn tegenstander zal onmiddellijk tegenwerking geven.
  Het heeft en soms nog zoveel moeite gekost maar de Aanbidding is van de Heer zelf en dus gelukt.

  Mooie kapel, groot tabernakel met licht van binnen, altijd prachtige witte bloemen, verlichting in de kapel en in de winter brand de kachel.
  De kapel is na de Eucharistie viering van 9.30 dagelijks tot 20.00 open.

  Alles wordt geregeld door vrijwilligers waarvan de meeste migranten zijn.
  Alle kleuren, rassen en talen zijn er vertegenwoordigd en gelukkig ook nog een paar van Nederlandse komaf.

  Al jullie wisten hoeveel genade er wordt uitgedeeld door de Heer, geweldig.
  Maar hoe hard hebben wij mensen nodig om de uren heel de dag vol te krijgen met trouwe wakers bij ons Heer. Elk uur twee mensen en nog reserve mensen.

  Dus soms gebeurd het dat iemand 2 of 3 uur moet waken bij de Heer omdat er niemand tijd bij de Heer wil door brengen. Maar goed…..

  Willen jullie ervoor bidden dat er meer mensen bij komen en ook deze boodschap/mededeling doorgeven.

  Als er nog vragen zijn of je wilt je aanmelden dan hoor ik het graag.
  Het is verdrietig om te horen over slecht onderhoud waar de Heer aanwezig is maar
  HIJ IS ER WEL AANWEZIG! en Hij weet alles, laten we onze tranen en onvermogen aan Hem opofferen.

  Gods onmisbare Eucharistische zegen voor jullie allen,

  MaRia

 5. Paus Fransiscus heeft in de homilie op Sacramentsdag gezegd: “Jesus becomes Bread”, “God contained in a Piece of Bread. Klopt dit? Zo niet wat dan niet. Ik heb geleerd dat de hostie (brood) Jezus wordt, zijn Lichaam.

  • Beste DickG,

   Dan heb je het goed geleerd, Jezus kan geen stukje brood worden.
   Maar brood wordt door de juist uitgesproken worden van de Priester tijdens de transsupstantiatie het:
   LICHAAM VAN CHRISTUS. Goed geleerd hoor en nu je niet meer laten verwarren.

   Gods onmisbare zegen en volhouden