Alweer een nieuw boek over Bergoglio – dit keer heet het “Lost Shepherd”

In de reeks van Bergoglio-kritische boeken is alweer een nieuw boek verschenen. Dit keer heet het “Lost Shepherd – how pope Francis is misleading his flock” ofwel: ‘Verloren herder – hoe paus Franciscus zijn kudde aan het misleiden is.’ Het werd geschreven door iemand die in het begin zeer enthousiast was over Bergoglio, maar die in de loop der jaren zijn mening heeft moeten herzien. De titel alleen al laat niets aan de verbeelding over.

Een gerespecteerde Katholieke commentator en voormalige Bergoglio-supporter, Philip Lawler van Catholic World News, heeft een boek schreven die uit de doeken doet hoe Bergoglio een “verloren herder” is geworden die “de Kerk aan het wegleiden is van de aloude bronnen van het geloof.” Het werd twee weken geleden gelanceerd, vlak voor de 5de verjaardag van de verkiezing van Bergoglio (13 maart).

“Getrouwe Katholieken beginnen in te zien dat het niet hun verbeelding is. Paus Franciscus heeft hen geleid op een weg van vreugde naar onbehagen, naar alarm en zelfs een gevoel van verraad. Ze kunnen niet langer doen alsof hij enkel maar een verandering van benadrukking in pauselijk onderricht weergeeft”, zo luidt de beschrijving van het boek. Lawler, die ook werkt bij Catholicculture.org, vertelt over hoe hij in het begin, samen met vele anderen enthousiast was over Bergoglio’s pontificaat.

In een passage schrijft hij: “In mijn werk, bij het verslag uitbrengen over het dagelijks nieuws van het Vaticaan, deed ik maandenlang mijn best om voor mijn lezers en soms voor mijzelf de geruststelling te voorzien dat ondanks zijn soms alarmerende opmerkingen, Franciscus geen radicaal was, de Kerk niet aan het wegleiden was van de aloude bronnen van het geloof. Maar gradueel, schoorvoetend en vol pijn kwam ik tot de conclusie dat hij dat wel deed.”

Het was ongeveer een jaar geleden dat Lawler zijn breekpunt bereikte. Het gebeurde nadat Bergoglio het evangelie van de dag (Marc. 10,1-12) had verdraaid in nog “een gelegenheid om zijn eigen kijk op scheiden en hertrouwen te promoten.” Bergoglio had de hypocrisie van de “logica van de casuïstiek” veroordeeld, en zei dat Jezus de benadering van de wetgeleerden verwierp. “Maar Bergoglio liet het na om te erkennen dat in zijn terechtwijzing van de Farizeeën, Christus zei dat in het huwelijk man en vrouw één vlees worden, verbonden door God, en dat wanneer een individu scheidt en een ander huwt, ze overspel plegen”, zo schreef Lawler. “Bergoglio had het evangelie compleet op z’n kop gezet.”

Lawler kon niet langer doen alsof Bergoglio slechts een nieuwe interpretatie gaf van de Katholieke Leer. “Nee, het was meer dan dat”, zei Lawler, “hij was betrokken in een opzettelijke poging om te veranderen wat de Kerk leert.”

Lawler geeft in zijn boek aan dat Bergoglio zichzelf heeft toegelegd op het openen van Communie voor hertrouwde gescheidenen, agressief zijn vrienden promoot terwijl hij zijn vijanden “marginaliseert, vernedert en zelfs beledigt”, en hij slaagde er niet in om de slecht werkende bureaucratie van het Vaticaan te hervormen of de voortgaande seksmisbruikschandalen op te lossen. Volgens Lawler is Bergoglio de meest verdelende paus ooit in moderne tijden. “De Roomse paus zou een focus van eenheid in de Kerk moeten zijn”, zo schrijft Lawler. “Francis is jammer genoeg een bron van verdeeldheid geworden.”

“Er zijn twee redenen voor deze ongelukkige ontwikkeling: de autocratische stijl van regeren van de paus en de radicale natuur van het programma dat hij meedogenloos bevordert.” In het boek worden verschillende verslagen weergegeven vanuit Rome over de dictatoriale stijl van Bergoglio’s leiderschap.

Het boek is een goede beknopte starter voor diegenen die nu pas beginnen in te zien dat het niet allemaal OK is in het Vaticaan.

En het is niet het enige kritische boek. Nog niet zo lang geleden verschenen ook ‘The Dictator Pope‘ en ‘The Political Pope’.

Bron: LifeSite