Schisma

Raad van kardinalen belooft trouw aan Bergoglio, terwijl het verzet onder de gelovigen in Rome groeit

c10

Foto: Patheos

In een bizarre nota die gisteren zonder uitleg werd geplaatst op de Vaticaanse dagelijkse persbriefing, heeft de groep van 10 kardinalen, beter bekend als de C10 of de Raad van Kardinalen, die Bergoglio bijstaat in zijn ‘hervormingen’ van de Curie, openlijk trouw beloofd aan Bergoglio. Dit gebeurde daags nadat een valse editie van L’Osservatore Romano werd rondgestuurd naar prelaten in het Vaticaan, waarin anonieme conservatieve katholieken Bergoglio de mantel uitveegden.

De nota luidde als volgt:

“In verband met de recente gebeurtenissen [de krant en de posteractie, nvdr], belooft de Raad van Kardinalen z’n volle steun voor het werk van de Paus, en verzekert hem tezelfdertijd gehechtheid en loyaliteit aan de figuur van de Paus, en zijn Magisterium.”

Hierbij verklaarden de kardinalen plechtig dat ze trouw willen blijven aan het “magisterium” van Bergoglio, dat door de vier kardinalen in de dubia in vraag werd gesteld. Kardinaal Marc Ouellet, prefect voor de Congregatie van de Bisschoppen, bekritiseerde afgelopen week de postercampagne als het “werk van de duivel”. Echter, de kardinaal werd onmiddellijk bekritiseerd voor zijn veroordeling van de publieke aanklacht van de gelovigen, gegeven het feit dat hij directe toegang heeft tot Bergoglio, en de leken niet. Hilary White, vroegere Romecorrespondent van LifeSite schreef: “Werkelijk? Dit zijn niet de methoden die we zouden moeten gebruiken? Wat zou uwe eminentie dan aanbevelen? Dubia misschien? Formeel ingediend door de wettelijke autoriteit en in overeenstemming met de vereisten van de canonieke wet? Hoe zal dat werken?”

Valse editie van L’Osservatore Romano stelt dubbelzinnige houding van Bergoglio aan de kaak

fakenewspaper

De verklaring van de Raad van Kardinalen geeft aan dat de publieke campagnes meer effect hebben in het bereiken van Bergoglio dan de vele officiële klachten van kardinalen, bisschoppen, priesters en gelovigen. Zo was er na de postercampagne recent ook een actie waarbij een valse editie van L’Osservatore Romane werd rondgestuurd naar alle prelaten in het Vaticaan. Daarin stond in grote letters op de voorpagina: “Hij heeft geantwoord!”

Daaronder staat te lezen: “Moge uwe uitspraak ja ja of nee nee zijn,” in verwijzing naar het Evangelie van Matteüs waarin staat: “Laat uw ja ja zijn en uw nee nee, en al wat daarbij komt is uit den boze”. Volgens de valse krant, antwoordde Bergoglio op de vijf dubia door telkens “zowel ja als nee” te antwoorden, en daarbij zijn “eigen ‘ondubbelzinnig’ voorgaand magisterium” te uiten.

Op de eerste vraag antwoordde Bergoglio volgens de ‘krant’: “Ja en nee,” met de volgende uitleg genomen uit een toespraak van 15 november 2015: “Ik vraag mij af: is het delen van het Avondmaal van de Heer het einde van het pad, of is dit het voedsel om samen op weg te gaan? Ik antwoord met een vraag: ‘wat kan ik doen met mijn man zodat het Avondmaal van de Heer mij vergezelt op de weg van mijn leven?’ Het is een probleem die iedereen moet beantwoorden.”

Op bijvoorbeeld de vierde vraag beweerde de ‘krant’ dat Bergoglio antwoordde, waarbij citaten uit eerdere uitspraken van hem werden gebruikt: “Ja en nee. Wie ben ik om te oordelen? [28 juni 2013] Ik bemoei mij niet. [17 feb. 2016] Maar als dokter Gasparri, een goede vriend, mijn moeder zou beledigen, dan kan hij een stomp verwachten. Maar dit is normaal! Het is normaal! [15 jan. 2015] God is oneerlijk? Ja, hij was oneerlijk met zijn Zoon, die hij naar het kruis zond. [16 dec. 2016]

Verder stonden er nog een aantal artikels in, zoals over de zogezegde reactie van kardinaal Kasper onder de titel “Ik viel op mijn knieën,” waarbij hij werd geciteerd al zeggende: “Ik beken dat neerknielen wat oncomfortabel is, maar dit is de enige houding die men moet aannemen wanneer men de zoete antwoorden leest van de Heilige Vader aan de vier twijfelende kardinalen.”

De valse krant was bedoeld om de mensen op ludieke wijze te confronteren met de dubbelzinnige houding van Bergoglio en zijn bevriende prelaten. Dit schoot natuurlijk bij sommigen in het verkeerde keelgat.

Bronnen: LifeSiteNews  ; Cruxnow

Categorieën:Schisma

6 antwoorden »

 1. Vanuit de hele wereld loopt en liep altijd al een kardinale geldstroom naar Rome. Daarin zijn de heren één. Of liever daarom zijn ze eensgezind.

  • Beste mjedine.
   Het lijkt wel alsof ik u achtervolg. Ik ben echter jarenlang Protestants-liberalistisch geweest omdat de moderne mis vanaf 1962 mijn geloof verduisterde.
   Ik weet niet of u een gezin hebt. Misschien leeft u dan in totale armoede. Het voordeel van grote armoede is dat men dan veel gemakkelijker een goede band met God de Vader en Jezus en Maria kan onderhouden.
   Jakob Lorber geeft weer hoe de Heilige Familie na de vlucht naar Egypte daar terecht kon in een stad waar velen bemerkten dat deze Familie van goddelijke oorsprong was. Met als gevolg dat de rijken onder hen hun schatten aan hen toevertrouwden.
   Het kan ook niet anders dan dat Rome op alle mogelijke manieren geldstromen aantrekt. Dit is onvermijdelijk.
   Wel moet men onderscheid maken van wie dit geld komt en wie degenen zijn die het goed beheren of daarentegen misbruiken.

 2. Die ‘trouw’ stelt natuurlijk niet zoveel voor als die volgens de richtlijnen van Amoris Laetitia is – wat we in dit geval dus als goed nieuws mogen opvatten.

 3. Het verzet groeit? Maar de kardinalen blijven achter de paus staan om hun postjes veilig te stellen en vooral hopen dat één van hen de huidige paus mag opvolgen dat gegeven speelt ook mee.

 4. Ik denk dat menig (katholiek) huisvader het kardinale, vortselijke, maandinkomen goed zou kunnen gebruiken voor het gezin. Maar ja, de Pieterspenningen gaan richting Rome en niet naar beneden.

 5. Er zit dus een goed georganiseerde groep achter die de posteractie en de valse krant actie coordineerde, een groep met kennis, middelen en organisatie. Duidelijk is dat de RestKerk terugslaat!