Opmars naar de Eén-wereldreligie

Bergoglio suggereert dat Lutheranen ook het katholieke ‘Avondmaal’ mogen ontvangen

Eucharistic_Minister_BN

Bergoglio bezocht op 15 november de Evangelische Lutherse Kerk van Rome. Daar riep hij op tot ‘verzoende diversiteit’ tussen de christelijke denominaties en zei dat beiden vergiffenis moeten vragen aan elkaar voor elkaars vroegere vervolgingen.

Bergoglio sprak ook over het probleem van de Communie voor Lutheranen. De huidige katholieke leer verbiedt dat leden van andere denominaties de Communie ontvangen in de kerk onder normale omstandigheden. Een Lutherse vrouw die zei dat ze getrouwd is met een katholieke man, zei dat dit verbod haar droefheid bezorgt. “We hebben al voor vele jaren samengeleefd en elkaars vreugden en pijnen gedeeld. En daarom doet het ons pijn om verdeeld te zijn in het geloof en niet in staat te zijn om samen deel te nemen aan het Avondmaal. Wat kunnen we doen om eindelijk op dit punt gemeenschap te vinden op dit vlak?”

Bergoglio antwoordde met een uitvoerige kijk op de natuur van het christelijk geloof en Jezus’ woorden tijdens het Laatste Avondmaal, waar Hij zei: “Doe dit tot Mijn gedachtenis.” Bergoglio ging verder: “Ik vraag mij af: is het delen van het Avondmaal van de Heer het einde van het pad, of is dit het voedsel om samen op weg te gaan? Het is waar dat in zekere zin ‘delen’ zeggen is dat er geen verschillen tussen ons zijn, dat we dezelfde leer hebben – ik onderlijn het woord, een woord moeilijk om te begrijpen – maar ik vraag me af: hebben we niet hetzelfde Doopsel?”

“En als we het zelfde doopsel hebben, moeten we samen gaan. Jij bent een getuige van een diepgaande weg, omdat het een verbonden weg is, een pad van familie, van menselijke liefde en van gedeeld geloof. We hebben hetzelfde Doopsel.”

Bergoglio sprak dan over zijn vriendschap met een overleden Episcopale (= gematigd protestants/Anglicaanse) bisschop (waarschijnlijk Tony Palmer, overleden in 2013, nvdr) die elke zondag vierde met zijn eigen gemeenschap en ook de katholieke Mis bijwoonde met zijn vrouw en kinderen, die katholiek waren. Hij zei dat dit een vorm was van deelnemen aan het ‘Avondmaal’.

episcopals

Bergoglio met Tony Palmer en Kenneth Copeland

Bergoglio zei tegen de vrouw: “Ik antwoord met een vraag: ‘wat kan ik doen met mijn man zodat het Avondmaal van de Heer mij vergezelt op de weg van mijn leven?’ Het is een probleem die iedereen moet beantwoorden. Maar een vriend van mij zei: ‘We geloven dat de Heer hier aanwezig is. Hij is aanwezig. Jij gelooft dat de Heer aanwezig is. Wat is het verschil?'”

“Er zijn uitleggingen, interpretaties… Het leven is groter dan uitleggingen en interpretaties. Refereer altijd naar het Doopsel. Paulus zegt ons: ‘Eén geloof, één doopsel, één Heer.’ En vertrek van hieruit en trek daaruit de gevolgen.

Bergoglio zei dan dat hij niet durft expliciet zijn toestemming te geven, omdat dit (nog) niet in zijn macht ligt. Maar hij hintte opnieuw: “Eén Doopsel, één Heer, één geloof. Spreek met de Heer en ga voorwaarts. Meer durf ik niet te zeggen.”

Let erop hoe Bergoglio niet meer van Eucharistie sprak, maar van ‘Avondmaal.’

Het principe dat het voor andere christenen niet toegestaan is om tot de katholieke Communie te gaan is omdat de katholieken geloven dat Christus werkelijk fysiek aanwezig is in de Eucharistie onder de gedaante van Vlees en Bloed, zoals Hij ook sprak tijdens zijn toespraak in Joh. 6,27-59. Protestanten verwerpen dit en geloven dat dit enkel symbolisch is.

Lanciano_wunder

Het Eucharistisch mirakel van Lanciano, 750 n.Chr.

Lees hier meer over Eucharistische Mirakelen