Vaticaan publiceert ‘onofficieel’ antwoord op de dubia, zogezegd om de ‘bezorgdheden’ in de traditionele kringen op te helderen

cocco
Kardinaal Coccopalmerio voert het woord. Foto: AFP

Kardinaal Francesco Coccopalmerio, president van de Pauselijke Raad voor Legislatieve teksten, heeft een nieuw boek geschreven dat op 8 februari werd uitgegeven. Het 56-pagina lange boekje is getiteld: ‘Het Achtste Hoofdstuk van de Post-Synodale Apostolische Exhortatie Amoris Laetitia. Twee feiten geven aan dat de tekst Bergoglio’s goedkeuring kreeg, namelijk dat het gedrukt werd door Libreira Editrice Vaticana en dat vandaag in het Vaticaan een persconferentie gepland is voor de lancering. 

Dit is gelijkaardig aan de publicatie van de richtlijnen van de de Maltese bisschoppen in L’Osservatore Romano’, die ook Bergoglio’s goedkeuring droeg. Het is onduidelijk of er iets meer achter zit dat deze publicatie op Valentijnsdag (14 februari) wordt gelanceerd – niet langer een deftige herdenking van een Romeinse priester en martelaar, maar een internationale viering van allerlei activiteiten, moreel en immoreel, uitgevoerd in de naam van “liefde”.

Net zoals de richtlijnen van de Maltese bisschoppen, lijkt Coccopalmerio’s boek de meest liberaal mogelijke interpretatie van Amoris Laetitia te omarmen. In een verslag van journalist Orazio La Rocca op de Italiaanse website Panorama.it, worden we getrakteerd op een uittreksel van de tekst:

“De gescheiden en hertrouwden, de facto koppels, diegenen die samenwonen, zijn zeker geen modellen van echtparen in rechte lijn met de Katholieke Leer, maar de Kerk kan niet de andere kant opkijken. Daarom moeten de sacramenten van Verzoening en Communie gegeven gegeven worden zelfs aan die zogenaamde gewonde families, en aan de velen die, ondanks ze in situaties leven die niet in lijn zijn met de traditionele huwelijkswetten, hun oprecht verlangen uiten om tot de sacramenten te naderen na een gepaste periode van onderscheiding.”

Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer anderen die zich inlaten in bvb. homoseksuele daden, aan de lijst worden toegevoegd, die de  sacramenten “moeten” ontvangen als een vorm van “pastorale zorg”.

La Rocca, die ook aanwezig zal zijn bij de persconferentie, gaat verder met enkele observaties:

Het is een antwoord, hoewel indirect [aan de dubia], maar vooral het resultaat van een diepgaande canonieke en kerkelijke studie gedaan op verzoek van de paus zelf, door één van zijn dichtste en meest gehoorde medewerkers, Kardinaal Francesco Coccopalmerio, president van de Pauselijke Raad voor Legislatieve Teksten (de zogenaamde “Minister van Justitie” van de H. Stoel).

[ …] Een initiatief, zoals ze uitleggen in het Vaticaan, bedoeld om alle bezorgdheden “op te helderen”, die de meer traditionele kringen hebben geuit, in verband met hun verdediging tot het bittere eind van de Leer van de Kerk betreffende huwelijk en toegang tot de sacramenten. […]

Ja, daarom is, de toelating tot de sacramenten voor diegenen die, ondanks ze leven in onregelmatige situaties, oprecht vragen voor toelating in de volheid van het kerkelijk leven, een gebaar van openheid en diepgaande barmhartigheid – het is geschreven in de ministeriële noot – aangaande Moeder de Kerk die geen van haar kinderen achterlaat, en beseft dat absolute perfectie een kostbare gave is, maar één die niet door iedereen kan bereikt worden.

Opmerkelijk is dat Kardinaal Coccoopalmerio nog gediend heeft als hulpbisschop van wijlen Kardinaal Carlo Martini, die een welbekende progressief was, en lid van de “Maffia van Sankt Gallen“, die samenzweerde tegen Paus Benedictus XVI, en Bergoglio tot paus wilde verheffen.

Bron: OnePeterFive