Ketterse synode

BREAKING: Kardinalen maken formele brief aan Bergoglio openbaar

(van links naar rechts) kard. Raymond Burke, kard. Joachim Meisner, kard. Walter Brandmüller en kard. Carlo Caffarra

Op 19 september 2016 richtten vier kardinalen in een formele brief zich tot Bergoglio met enkele vragen over de post-synodale exhortatie ‘Amoris Laetitia’. De vragen dienen met een eenvoudige ‘ja’ of ‘neen’ beantwoord te worden en zouden verheldering moeten scheppen omtrent het beruchte hoofdstuk VIII van de exhortatie.

Bezorgdheid van de kardinalen
In de inleiding van de brief stellen de kardinalen dat “naar aanleiding van de Apostolische Exhortatie ‘Amoris Laetitia’ theologen en geleerden verschillende interpretaties naar voren hebben geschoven die niet enkel uiteenlopend zijn, maar ook tegenstrijdig, voornamelijk aangaande hoofdstuk VIII. Daarenboven heeft de media dit dispuut benadrukt, waardoor onzekerheid, verwarring en desoriëntatie onder vele gelovigen ontstaan is.” Verder verzoeken ze “De Heilige Vader, als Opperste Leraar van het Geloof, geroepen door de Verrezene” vriendelijk om “zijn broeders in het geloof te bevestigen, de onzekerheden op te helderen en klaarheid te scheppen door welwillend een antwoord te geven op de ‘Dubia’ die bijgevoegd zijn in de brief.”

Beslissing om brief openbaar te maken
Bergoglio echter heeft beslist om de brief niet te beantwoorden. De kardinalen interpreteren deze beslissing van Bergoglio als “een uitnodiging om de reflectie en de discussie kalm en met respect verder te zetten”. Daarom hebben ze besloten “het volk van God in te lichten over ons initiatief en hen te voorzien van de briefinhoud en bijhorende verklaring.” Daarbij verklaren ze ook dat ze “hopen dat niemand dit zal zien als een progressieve/conservatieve daad. Dit zou volledig onterecht zijn. We zijn diep bezorgd om het heil van de zielen, de opperste wet van de Kerk, en we willen geen enkele vorm van politiek binnen de Kerk promoten.”

Inhoud van de brief
Naargelang de woorden van Matteüs: Maar uw ja moet ja zijn en uw neen, neen; en wat daar nog bij komt, is uit den boze [Mat 5;37] zijn de vragen op een directe en volledige manier opgesteld, zodat ze enkel een ja/neen-antwoord vereisen, zonder verdere theologische uiteenzetting. De kardinalen wijzen erop dat “binnen de Kerk deze manier van vraagstellen een oud gebruik is en niet iets is wat ze zelf voor de gelegenheid hebben uitgevonden”.

De eerste vraag is een praktische vraag en betreft het toelaten van hertrouwde gescheiden tot de Heilige Communie. De andere vier vragen gaan over “fundamentele kwesties van het Christen leven” en richten zich vooral op de mogelijke interpretatie van ‘het vergoelijken van de zonde’.

Enkele bedenkingen
De vier kardinalen in kwestie zijn Walter Brandmüller, Raymond L. Burke, Carlo Caffarra en Joachim Meisner. Van de vier kardinalen is kardinaal Burke de enige die niet gepensioneerd is en daarom ook de enige die uit zijn ambt gezet kan worden. Bergoglio heeft de laatste tijd al bewezen dat hij probleemloos diegenen die zijn visie niet delen uit hun ambt ontslaat.

De timing van de formele brief aan Bergoglio (19 september) is opmerkelijk, aangezien deze tien dagen na de gelekte brief van Bergoglio aan de bisschoppen van Buenos Aires opgesteld werd. In deze eerder gelekte brief geeft Bergoglio voor het eerst openlijk toe dat de interpretatie van Amoris Laetitia om hertrouwde gescheidenen in ‘bepaalde omstandigheden’ tot de Heilige Communie toe te laten de enige correcte interpretatie van de post-synodale exhortatie is.

De kardinalen hebben beslist om de brief van 19 september vandaag publiek te maken met het oog op het dienen van de Kerk. Het openbaar maken van de brief draagt er echter ook aan bij de gelovigen te wijzen op de verwarring die Bergoglio in de Kerk gezaaid heeft. Daarenboven toont de brief ook aan dat Bergoglio bewust is van de door hem gecreëerde onrust en dat hij ervoor kiest deze onrust niet te beëindigen door het antwoord op de vragen van de kardinalen schuldig te blijven.

Bron: LifeSiteNews

Volledige brief van de kardinalen – Engels
Uittreksels van de brief van de kardinalen – Frans

Categorieën:Ketterse synode

1. Het is duidelijk dat steeds meer kardinalen ernstige vragen hebben over de praktijken en leerstellingen van deze paus goed nieuws !

2. Francis’ complicit silence is to be interpreted as he knows he is guilty but it is deliberate. He will not confirm his errors as he would not retract them and it would give the Cardinals a chance to “de-throne” him and excommunicate into oblivion. His silence is admission of guilt. The Cardinals know and this is their formal statement of such- this is why they published it.