Bevrijdingstheologie

Bergoglio roept op tot ecologische bekering en het biechten van ecologische “zonden”

Bergoglio liet zich opnieuw van zijn “groene” kant zien en riep op 1 september, de Werelddag van Gebed voor Zorg voor de Schepping (door hemzelf ingesteld nvdr.) op tot een ecologische bekering. In zijn boodschap maande hij de gelovigen aan om naar de biecht te gaan voor “zonden” van het niet respectvol omgaan met de schepping, zoals het overmatig gebruik van papier en plastiek, het onnodig laten branden van lichten of het niet recycleren van afval.

“God gaf ons een kleurrijke tuin, maar we hebben het in een vervuilde woestijn veranderd van afval, verlatenheid en vuiligheid.” Bergoglio waarschuwde voor het “verlies van biodiversiteit en de vernietiging van ecosystemen, vaak veroorzaakt door onze onverantwoordelijk en zelfzuchtig gedrag.” Hij haalde ook de ‘klimaatopwarming’ aan: “Globale opwarming blijft verdergaan, deels te wijten aan menselijke activiteit: 2015 was het warmste jaar ooit en 2016 zal waarschijnlijk nog warmer zijn.”

Tevens stelde Bergoglio een achtste werk van barmhartigheid voor (naast de 7 traditionele lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid):

Als een spiritueel werk van barmhartigheid, roept zorg voor onze gezamelijke woonplaats op tot een “dankbare contemplatie van Gods wereld” (Laudato Si 214), die “ons toestaat om in elk ding een onderricht te ontdekken welke God aan ons wil geven.” (LS, 85). Als een lichamelijk werk van barmhartigheid vereist zorg voor onze gezamelijke woonplaats “dagelijkse eenvoudige gebaren, die breken met de logica van geweld, uitbuiting en zelfzuchtigheid” en doen zichzelf voelen in elke daad die streeft naar een betere wereld (LS 230-31).

Hij riep op tot “het vermijden van het overmatig gebruik van papier en plastic, het reduceren van waterverbruik, recycleren, enkel klaarmaken wat fatsoenlijk kan opgegeten worden, zorg tonen voor andere levende wezens, het openbaar vervoer gebruiken, of carpooling, het planten van bomen, onnodig licht uitdoen, en nog tal van andere zaken…”

Deze uitlatingen liggen in het verlengde van zijn milieu-encycliek Laudato Si die met veel lof door de VN en diverse “klimaatwetenschappers” werd onthaald. In juni werd hij daarvoor nog in een video voorgesteld als een klimaatheld.

Eind vorig jaar vond er nog een klimaatshow plaats op het St-Pietersplein, waarbij toen afbeeldingen van dieren op de gevel van de St-Pietersbasiliek werden geprojecteerd, naar aanleiding van COP21, de klimaatconferentie in Parijs in december 2015. Een evenement dat miljoenen euro’s heeft gekost, de goedkeuring kreeg van Bergoglio en gesponsord werd door organisaties verbonden met de VN.

show3

lightshow

Bron: Life Site News

Categorieën:Bevrijdingstheologie

Getagd als:

2 antwoorden »

 1. Hij is de groene en linkse paus dat groene mag dat linkse niet we moeten de planeet aarde als goede rentmeesters onderhouden geen enkel probleem maar de schepper komt op de eerste plaats en niet de schepping! Shalom

 2. De Schepper komt op de eerste plaats.
  Maar dan moet men bijgevolg ook de Schepper ontmoeten letterlijk ‘in die eerste plaats’: dat is Zijn schepping, de natuur !
  Nergens kan men beter met de Geestelijke Wereld in voeling komen, bidirectioneel, communicatie in beide richtingen, dan in de natuurlijke EENVOUD en de ontzettend voelbare haast tastbaar aanwezige geestelijke liefde in de STILTE van de natuur, liefst op een heuvel of op redelijke hoogte in het gebergte. Het is vele malen sterker dan in de lagere gebieden.
  Nergens ter wereld is er een betere plaats dan op toegankelijke hoogten (niet klimmen!): alles is daar beter, daar kan geen kerkgebouw tegen op, tenzij misschien een kapel hoog in een klein bergdorpje.
  Nergens anders dan “op een berg” voelt men zich zo klein als men werkelijk is want iedere natuurlijke fysieke hoogte is tevens uitdrukking van geestelijke macht, een macht die totaal en overweldigend is.
  En hoe rauw het ook mag klinken: er zijn eigenlijk slechts twee soorten mensen:
  bergmensen en moddermensen.

  Het helpt wel degelijk indien men afbeeldingen in huis heeft van bergdorpjes en kapellen in het hooggebergte en indien men ernstig nadenkt over het zeer eenvoudige en harde leven daarboven.
  Hoedt u voor geestdode moddermensen.
  Eric