Bergoglio liet zich opnieuw van zijn “groene” kant zien en riep op 1 september, de Werelddag van Gebed voor Zorg voor de Schepping (door hemzelf ingesteld nvdr.) op tot een ecologische bekering. In zijn boodschap maande hij de gelovigen aan om naar de biecht te gaan voor “zonden” van het niet respectvol omgaan met de schepping, zoals het overmatig gebruik van papier en plastiek, het onnodig laten branden van lichten of het niet recycleren van afval.
“God gaf ons een kleurrijke tuin, maar we hebben het in een vervuilde woestijn veranderd van afval, verlatenheid en vuiligheid.” Bergoglio waarschuwde voor het “verlies van biodiversiteit en de vernietiging van ecosystemen, vaak veroorzaakt door onze onverantwoordelijk en zelfzuchtig gedrag.” Hij haalde ook de ‘klimaatopwarming’ aan: “Globale opwarming blijft verdergaan, deels te wijten aan menselijke activiteit: 2015 was het warmste jaar ooit en 2016 zal waarschijnlijk nog warmer zijn.”
Tevens stelde Bergoglio een achtste werk van barmhartigheid voor (naast de 7 traditionele lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid):
Als een spiritueel werk van barmhartigheid, roept zorg voor onze gezamelijke woonplaats op tot een “dankbare contemplatie van Gods wereld” (Laudato Si 214), die “ons toestaat om in elk ding een onderricht te ontdekken welke God aan ons wil geven.” (LS, 85). Als een lichamelijk werk van barmhartigheid vereist zorg voor onze gezamelijke woonplaats “dagelijkse eenvoudige gebaren, die breken met de logica van geweld, uitbuiting en zelfzuchtigheid” en doen zichzelf voelen in elke daad die streeft naar een betere wereld (LS 230-31).
Hij riep op tot “het vermijden van het overmatig gebruik van papier en plastic, het reduceren van waterverbruik, recycleren, enkel klaarmaken wat fatsoenlijk kan opgegeten worden, zorg tonen voor andere levende wezens, het openbaar vervoer gebruiken, of carpooling, het planten van bomen, onnodig licht uitdoen, en nog tal van andere zaken…”
Deze uitlatingen liggen in het verlengde van zijn milieu-encycliek Laudato Si die met veel lof door de VN en diverse “klimaatwetenschappers” werd onthaald. In juni werd hij daarvoor nog in een video voorgesteld als een klimaatheld.
Eind vorig jaar vond er nog een klimaatshow plaats op het St-Pietersplein, waarbij toen afbeeldingen van dieren op de gevel van de St-Pietersbasiliek werden geprojecteerd, naar aanleiding van COP21, de klimaatconferentie in Parijs in december 2015. Een evenement dat miljoenen euro’s heeft gekost, de goedkeuring kreeg van Bergoglio en gesponsord werd door organisaties verbonden met de VN.
Bron: Life Site News