‘Abrahamitisch familiehuis’ opent officieel op 1 maart

Op 1 maart 2023 vindt de officiële opening plaats van het interreligieus complex in de Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, genaamd het ‘Abrahamitisch familiehuis’, met een moskee, een kerk en een synagoge. Gisteren vond reeds de inhuldiging en in gebruikname van de synagoge plaats. Het complex kwam er na de ontmoeting tussen Bergoglio en El-Tayeb in februari 2019 en de gezamenlijke ondertekening van het Document over Menselijke Broederlijkheid, waarin wordt gesteld dat ‘alle religies door God zijn gewild’.

Gisteren was er reeds een inhuldiging van de synagoge. Op 1 maart zal ook de kerk en de moskee geopend worden. De gebouwen zien er vrij sober en strak uit, en lijken heel erg op elkaar. Ze werden ontworpen door de architect Sir David Adjaye.

Opvallend vooral is dat de kerk niet expliciet katholiek is, maar gewoon een ‘christelijke kerk’, waar zowel lutheranen, evangelischen, katholieken, anglicanen en noem maar op, erediensten kunnen houden. De binnenkant is dan ook uitermate sober en ‘modern’. Er zijn geen heiligenbeelden, noch een kruisbeeld met een corpus, noch een altaar met tabernakel.

In september vorig jaar nog, was er in Kazachstan een interreligieus congres in een pyramide, waar onder meer Bergoglio en El-Tayeb aan deelnamen.

De fundamenten voor de ‘Ene Wereldreligie’ zijn gelegd. De religies afzonderlijk zullen misschien blijven bestaan (Jodendom, Islam, en (vals) christendom) , maar ondergebracht worden in een overkoepelende organisatie; terwijl de traditioneel gerichte katholieken die vasthouden aan de Bijbel en de Traditie, zullen verketterd en uitgebannen worden.

Maar geen nood: wij gaan wel in de catacomben, in onze huiskerken.

Bron: Khaljee Times via Msn