Vervolging in socialistisch Nicaragua: 5 priesters en 3 leken de gevangenis in

Nicaragua kent een bewogen geschiedenis, en staat sinds 2006 onder een socialistisch bewind, onder leiding van President Daniel Ortega (een overtuigde communist die lid is van het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront). Sinds er in 2018 protesten kwamen vanwege onregelmatigheden bij de verkiezingen (waarbij Ortega zogezegd voor de 3de keer won), ontpopte Ortega zich meer en meer als een socialistische dictator. Sindsdien wordt de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting steeds meer gemuilkorfd. Nu werden vijf priesters en drie leken tot een gevangenisstraf van 10 jaar veroordeeld, omdat ze de ‘veiligheid van de staat’ ondermijnden en ‘fake news’ zouden hebben verspreid.

De vonnissen werden uitgesproken in twee onlangs afgesloten processen. Op 24 januari veroordeelde rechter Nancy Aguirre van het Tiende Strafhof van Managua pater Óscar Danilo Benavidez Dávila tot 10 jaar gevangenisstraf. En op 6 februari legde rechter Nadia Tardencilla van het Tweede Strafhof dezelfde straf op aan nog eens drie priesters, een diaken, twee seminaristen en een lekenzakenman. Vijf jaar werd opgelegd voor elk van de vermeende misdrijven “samenzwering om de nationale veiligheid en soevereiniteit te ondermijnen” en “het verspreiden van nepnieuws” met een bijkomende geldboete van 800 dagen, in één geval 49.917 córdobas, of ongeveer 1.350 dollar.

De drie priesters die op 6 februari zijn veroordeeld zijn pater Ramiro Reynaldo Tijerino Chávez, rector van de Johannes Paulus II Universiteit; pater Sadiel Antonio Eugarrios Cano, voormalig vicaris van de kathedraal van Matagalpa; en pater José Luis Díaz Cruz, de huidige vicaris van de kathedraal van Matagalpa. Samen met deze drie waren diaken Raúl Antonio Vega González; seminaristen Darvin Esteylin Leiva Mendoza en Melkin Antonio Centeno Sequeira; en Sergio José Cárdenas Flores, fotograaf voor een katholieke televisiezender, veroordeeld. Ortega wil naar eigen zeggen de katholieke Kerk uitroeien in Nicaragua.

De regering in Nicaragua heeft ook sterke banden met Rusland en China, en keurde vorig jaar nog goed dat Russische troepen zich zouden stationeren in het land. Er werden gezamenlijke militaire oefeningen georganiseerd, en er werd vanaf 1 juni Russisch militair materieel naar het land gezonden. In 2021 ontving Nicaragua nog een miljoen Covid-vaccins van China.

Bron: LifeSiteNews