’s Werelds oudste persoon – zuster André – sterft op 118-jarige leeftijd

Dat de oudste persoon op aarde sterft, dat is wereldnieuws. Maar intussen weet de hele wereld ook wie dat was: een protestant die zich tot het katholicisme bekeerde en zuster werd. Lucile Randon – Zuster André – van de ‘Dochters van Liefde van Vincentius a Paulo’ overleed gisteren op de leeftijd van 118 jaar en 340 dagen (dus ca. twee weken voordat ze 119 zou worden).

In Genesis kunnen we lezen dat God de grens van de maximumleeftijd op een bepaald moment zet op 120 jaar, en dat blijkt ook te kloppen. Er is nog nooit iemand bvb. 130 jaar geworden in de recente geschiedenis.

Randon werd geboren op 11 februari 1904 in Alès, Frankrijk, als dochter van Paul Randon en Alphonsine Delphine Yéta Soutoul. Haar levende broers en zussen waren drie oudere broers en een tweelingzus genaamd Lydie, die een jaar na hun geboorte overleed. Ze werd gouvernante van drie kinderen in Marseille toen ze twaalf jaar oud was, in 1916. Ze kreeg meer verantwoordelijkheid toen ze in 1922 werd aangenomen als gouvernante en lerares bij een vooraanstaande familie in Versailles. Haar werk als gouvernante en lerares in Versailles duurde tot 1936.

Randon groeide op in een protestants gezin en haar grootvader was dominee. Ze bekeerde zich in 1923 op 19-jarige leeftijd tot het katholicisme. Later trad ze in 1944 toe tot de katholieke orde Dochters der Liefde, waarbij ze de naam ‘zuster André’ aannam ter ere van haar oudere broer. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog ging Randon op missie naar een ziekenhuis in Vichy, waar ze weeskinderen en ouderlingen diende. Haar missie duurde 18 jaar tot ze in 1963 naar een ander ziekenhuis in La Baume-d’Hostun in de Drôme werd gestuurd voor nachtdienst. Randon trok zich in 1979 terug uit het voltijdse werk en trad in dienst bij de EHPAD in de Marche in Savoie, waar ze ouderen bleef verzorgen tot ze zelf 100 jaar oud was. Op 25 oktober 2009 verhuisde ze op 105-jarige leeftijd naar een bejaardentehuis in Toulon.

Reeds toen ze 116 was zei ze dat ze verlangde naar de Hemel te gaan. Toen ze na 19 april 2022 de oudste persoon op aarde werd, vond ze dit ‘een droevige eer’, en zei ze dat ze beter zou af zijn ‘in de Hemel’. Toen ze gisteren overleed was ze reeds enkele jaren blind.

God hebbe haar ziel.

Bron: Gloria news; Wikipedia