Vermaarde Italiaanse katholieke journalist: Paus Benedictus krijgt gefilterd nieuws en “is compleet ongeïnformeerd”

Een lezer stuurde op 10 december naar de redactie van ‘From Rome‘ de volledige opname, gemaakt door een toeschouwer, van een openbare bijeenkomst die in juni 2016 plaatsvond in het Franciscan Rosetum Centre in Milaan. De hoofdpersoon, de meest gezaghebbende en beroemde katholieke journalist, Vittorio Messori, die zijn nieuwste boek “Hypothese over Maria” presenteerde, sprak tijdens de vraag- en antwoordsessie over zijn relatie met Paus Benedictus XVI en deed toen enkele onthullingen, die des te meer aantonen dat Benedictus een gevangene is in het Vaticaan.

Dit zijn de exacte woorden van Vittorio Messori:

“In september [2015] had ik een besloten gesprek met de ‘emeritus paus’, zoals hij genoemd wilde worden. Met dat boek “Het Ratzinger Verslag” (1984) dat we samen maakten, werd een heel sterke vriendschap met Ratzinger geboren. Met zijn typische vrijgevigheid wilde hij me zijn vriendschap terugbetalen, zozeer zelfs dat we soms samen gingen eten in een trattoria in Trastevere. Deze persoonlijke relatie is voortgezet, maar sinds 11 februari 2013 ben ik niet meer teruggekomen omdat ik zijn ‘pensioen’ wilde respecteren. Het was zijn secretaris die me belde en zei: “Zijne Heiligheid zou u graag weer zien in de naam van het oude verleden, kom hem bezoeken in zijn retraite, maar het is duidelijk dat Zijne Heiligheid u wacht als een vriend en niet als journalist. De jouwe zal een besloten bijeenkomst zijn en daarom zullen er geen openbare dingen te vertellen zijn”. “Ik hield me hier strikt aan, ook al had ik, als oude journalist, Corriere een aantal dingen verteld die Ratzinger me had verteld, nou… ik zou het nieuws voor een lange tijd hebben gevuld. Maar ik heb mezelf geweld aangedaan en niemand, zelfs niet met een tang, zal van mij ooit kunnen loskrijgen van wat Ratzinger me echt heeft verteld.

Het enige dat ik zou kunnen zeggen – wat echter veelzeggend is – is dat toen Ratzinger me vroeg naar mijn mening over de huidige situatie van de Kerk, ik oprecht dit klimaat van verbijstering (op zijn zachtst gezegd), van rusteloosheid, uitdrukte; nieuwsgierigheid naar hoe het zal aflopen, in het licht van bepaalde ‘experimenten’. Hoe dan ook, ik vertelde hem hoe ik dacht en het is nogal veelzeggend hoe hij, nadat hij naar mij had geluisterd, zijn handen opende, zijn ogen naar de hemel hief en zei: “Ik kan alleen maar bidden.”

Maar weet dat alleen het nieuws dat anderen beslissen hem bereikt. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat hij maar twee kranten ontvangt: de Corriere della Sera en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dat wil zeggen, als ze komen zeggen: “…maar er is Ratzinger die enthousiast is over zijn opvolger!”, dan zie ik niet waar hij enthousiast of verontwaardigd over zou kunnen zijn, aangezien het nieuws hem niet bereikt. Hij ziet de tv niet, hij luistert niet naar de radio, hij krijgt alleen de Corriere die pro-paus (Bergoglio) is. Paus Ratzinger is volledig ongeïnformeerd.

Bron: From Rome