Summorum-Pontificum.de schrijft, op basis van bronnen in het Vaticaan, dat voor het einde van dit jaar er maatregelen zullen aangekondigd worden om de drie grootste Tridentijnse priestergemeenschappen (St. Petrusbroederschap, Instituut Christus Koning, Instituut van de Goede Herder) in de Novus Ordo te dwingen, om ze “te verzoenen met de geest van het Concilie”. Deze informatie werd bevestigd door onafhankelijke bronnen bij LifeSiteNews. De visitaties zouden uiterlijk in februari 2022 plaatsvinden.

Michael Charlier, die eerder accurate verslagen en voorspellingen schreef, schrijft dat Bergoglio de Tridentijnse (of Romeine Ritus) gemeenschappen wil laten “terugkeren” naar “één enkele vorm van celebratie van de Mis,” vooraleer hij verdere bepalingen zal publiceren omtrent Traditionis Custodes.

Er zullen “pauselijke delegaten” gestuurd worden naar die gemeenschappen, die de oversten zullen worden van de oversten van die gemeenschappen. Hun mandaat zal het “verzoenen van de gemeenschappen met de geest van het Concilie” zijn. De visitaties worden reeds voorbereid door Aartsbisschop José Rodríguez Carballo, secretaris van de Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven.

Het publiek celebreren van de (NO) Mis zal enkel nog mogen gedaan worden door ‘Novus Ordo priesters’ die geheel trouw zijn aan het Tweede Vaticaans Concilie. Anderen zullen het enkel privé mogen doen (de Tridentijnse Mis) en in uitzonderlijke gevallen. Toediening van de sacramenten zal verder verboden worden.

Het gevolg zal zijn dat deze gemeenschappen zullen versplinteren, en priesters ondergronds zullen moeten gaan. Eén Vaticaanse bron vertelde LifeSiteNews: “Het doel is de vernietiging van de ‘Ecclesia Dei gemeenschappen’ en de contemplatieve orden.”

Bron: Gloria News

De redactie Avatar

Published by

9 reacties op “Bergoglio plant de vernietiging van de Tridentijnse gemeenschappen (FSSP, ICK,…)”

  1. Angela Gelten Avatar
    Angela Gelten

    Vanwaar toch die vijandschap van Paus Franciskus tegen de Tridentijnse Mis ? Ik bezoek die zo vaak mogelijk en vind deze veel krachtiger dan een “gewone” dienst.Terwijl eigenlijk de Tridentijnse Mis de “gewone” H.Mis was, eeuwenlang.

  2. lunsius Avatar

    De Nieuwe Mis oftewel de “Novus Ordo Missae”, kortweg de NOM, is de uitwerking van het conciliaire besluit van 4 december 1963 onder de naam “Constitutie over de Heilige Liturgie (Sacrosanctum Concilium)”. Deze beoogde een actievere participatie van de gelovigen tijdens de celebratie. Reeds in 1965 verscheen op grond van Sacrosanctum Concilium een instructie voor het Heilig Misoffer, maar die hield niet lang stand want vormde volgens de vernieuwers een te getrouwe voortzetting van de oude praktijk. Wat met de NOM plaatsvond is een ander verhaal. Dat was een ritusverandering, wat een nog nooit vertoonde breuk vormde met de praktijk uit het verleden. Het was géén logisch gevolg van de conciliebesluiten en sloot niet aan bij een gevestigde praktijk of geloofshouding. Het werd vanuit een weerspannige sectie van het college van kardinalen gedecreteerd en was in feite een uitvloeisel van de zogeheten Nieuwe Liturgische Beweging met namen als de Belgische Dom Beauduin (1873–1960) en Kardinaal Mercier (1851-1926), ook van Belgische kom af. Monsignor Klaus Gamber, beschouwd als een der beste liturgisten van de twintigste eeuw, keurde “de koude adem van realisme die nu onze eredienst doordringt” ten zeerste af. Paus Benedictus XVI, toen nog de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, zegt in zijn voorwoord van de Franse vertaling uit 1992 van Gambers boek over de hervorming (Duitse editie 1981): “Ook ik heb die beginperiode meegemaakt. Ik spreek uit eigen ervaring, want ook ik heb die periode beleefd met al zijn hoop en verwarring. En ik heb gezien hoe willekeurige deformaties van de liturgie diepe pijn hebben veroorzaakt bij individuen die volledig geworteld waren in het geloof van de Kerk.” Deze opmerking sluit aan bij wat hij op de drempel van het millennium in de “Geest der Liturgie” opmerkt: “Wie tegenwoordig het blijvend bestaan van de oude Latijnse liturgie bepleit of eraan deelneemt, wordt als een melaatse behandeld. Elke vorm van tolerantie eindigt hier. In de geschiedenis heeft zich nog nooit iets dergelijks voorgedaan. Door dit te doen verachten en herschrijven we het hele verleden van de Kerk.” Bergoglio, ik weiger hem paus te noemen, is een beeldenstormer van het oude formaat. Had liever een Katholiek van het ouder formaat gezien.

  3. Jan Avatar
    Jan

    Hoe meer Bergoglio zich wentelt ‘als een duivel in een wijwatervat’, des te meer zullen mensen hun ogen geopend worden wie hij eigenlijk is. In het Boek der Waarheid wordt hij de ‘valse paus’ en de ‘antipaus’ genoemd. In het journaal gisterenavond beschuldigde Bergoglio de christenen in de EU van ‘egoïsme’ terwijl hij een vluchtelingenkamp op Lesbos bezocht.

    Op de website van dissident verscheen zonet een kort artikel met titel: ‘Terwijl de Jezuïtische valse marxistische paus aan de kant van de globalisten staat, keren Aartsbisschop Viganò en nu ook Bisschop Athanasius Schneider zich tegen hem, en leggen duidelijk uit wat de satanische agenda achter de coronahoax is.’ Bergoglio wordt een ‘Jezuïtische valse marxistische paus’ genoemd die aan de kant van de globalisten staat.

    De globalisten ergeren zich blauw aan het ware katholieke geloof en willen het zo vlug mogelijk laten verdwijnen. Ze haten het christelijke geloof, onze kerken, onze traditie, Sinterklaas, Kerstmis, Pasen, de sacramenten, christelijke feestdagen, het gezin van man en vrouw zoals God het heeft geschapen. Ze willen de kerstvakantie ‘wintervakantie’ gaan noemen. Allerheiligenverlof moest eerder al veranderen naar ‘herfstverlof’. De EU wil christelijke voornamen zoals Maria en Jozef laten verbieden omdat het de andere geloofsgemeenschappen zou storen, beweren ze. Globalisten aanbidden het humanisme, de migranten, de moslims, de mensen met seksuele afwijkingen en alles wat links, communistisch en atheïstisch is. En daar doet Bergoglio met veel zwier aan mee…

    Dit weekend preekte een priester over ‘sociale rechtvaardigheid in navolging van paus Franciscus’. Weer zo een linkse afvallige die gebrainwasht is. Hoeveel échte priesters blijven er nog over???

  4. Jos Avatar
    Jos

    Hij is niet zonder reden uitgemaakt voor ketter in Cyprus!

  5. Joseph Avatar
    Joseph

    Ik adviseer de priesters van deze ordes, als ze gedwongen afstand moeten nemen van de Tridentijnse Heilige Mis, hun ontslag in te dienen. Ze kunnen werkelijk overal een nieuwe Tridentijnse huiskerk of schuilkerk stichten. Binnen een half jaar hebben ze meer dan 20 gelovige gezinnen die bij deze priester de Heilige Mis komen bijwonen. Veel priesters zijn deze priesters voorgegaan, dagelijks nemen priesters bij hun bisschop ontslag, om te voorkomen dat ze hun geloof gaan verliezen en Staten hun eigen huiskerk, schuilkerk.

  6. Snuf de Hond Avatar

    Beste reageerders,
    Even off-topic: aangezien jullie allen het BDW hebben bestudeerd heb ik een volgend discussiepunt. Het BDW beschrijft namelijk o.a. de twee Getuigen en de Waarschuwing. De Apocalyps 7 noemt de 144000 gezegelden uit de 12 joodse stammen. Deze gaan strijden tegen de Valse Profeet en de A.C. Wat ik al een tijd vermoed is dat de 144000 de twee Getuigen zijn. De keuze van deze joodse personen zal volgens mij gebeuren door God tijdens de Waarschuwing. Dit houd in dat door de Waarschuwing ook zal veroorzaken dat het Joodse volk definitief weer compleet zal worden. Er zijn namelijk 10 stammen van Israël nog steeds onbekend/verdwenen en niet van hun bestaan bewust. Wat zijn jullie gedachten hierover?

  7. Paul Avatar
    Paul

    De Latijnse/Romeinse Mis sluit heel wat meer aan bij Vaticanum II dan de NOM (zeg ik als bezoeker van beide liturgieën). Ik vind het daarom ronduit stuitend dat Vat II als argument tegen de Latijnse Mis wordt gebruikt. Je hoeft geen sedevacantist te zijn of VII integraal te verwerpen om te beseffen dat er destructieve krachten aan het werk zijn die de Kerk van binnenuit van haar heilig(makend)e traditie willen beroven.

    De antropocentrische dimensie van de actuosa participatio heeft zo geweldig uitgepakt dat ze de boel inmiddels beter kunnen sluiten. Rome doet het failliete concilie van Noordwijkerhout desondanks nog eens over, op wereldschaal deze keer en tot en met de Goddelijke liturgie (zoals onze orthodoxe geloofsgenoten de HMis terecht kwalificeren) aan toe. Ik betwijfel dat OLHeer deze desacralisatie nog lang op z’n beloop zal laten. Het zouden wel eens de laatste stuiptrekkingen van een zichzelf overschattende ’68-er generatie kunnen zijn, die Christus aan haar eigen normstelling trachtte te onderwerpen, alvorens gedesillusioneerd en definitief in de vergetelheid te geraken.

    “Wat voor vroegere generaties heilig was blijft ook ons heilig en groot; het kan niet plotseling ronduit verboden of zelfs schadelijk zijn.” (Benedictus XVI)

    Viva Cristo Rey!

  8. eric-b-l Avatar
    eric-b-l

    Dit kan niet de beslissing zijn van paus Franciscus want hij is slechts een opportune stroman voor de NWO en de gevallen kardinalen die hem in de knel houden. Laten we bidden dat hij de moed opneemt om onjuiste NWO-opdrachten te weigeren.