De Notre Dame in Parijs wordt themapark

De Notre Dame kathedraal van Parijs, die in 2019 afbrandde, zal dan toch ‘hedendaagser’ gemaakt worden. De kathedraal zal vanbinnen (vnl. in de zijkapellen) ontdaan worden van alle kerkelijke voorwerpen (biechtstoelen, altaren, beelden) en in plaats daarvan komen licht- en geluidsinstallaties en “thematische kapellen” toegewijd aan onder meer “klimaat” en “sociale rechtvaardigheid”.

Opvallend is dat de zijkapellen eigenlijk geen schade hebben opgelopen door de brand. Maar toch moeten die gestript en vervolgens “eigentijds” gemaakt worden. Er zal een soort ‘ontdekkingspad’ worden aangelegd in de kathedraal, die bezoekers zullen leiden doorheen 14 “thematische kapellen” toegewijd aan onder meer het milieu en klimaat (Laudato Si’) en bvb. Afrikaanse en Aziatische thema’s. Ook zijn er Bijbelse thema’s.

Biechtstoelen, altaren en beelden zullen verwijderd worden en vervangen worden door hedendaagse muurschilderingen met geluid en speciale lichteffecten om “emotionele ruimten” te creëren. In de Oceanische, Europese, Amerikaanse, Afrikaanse en Aziatische thematische “kapellen” zullen teksten in verschillende talen geprojecteerd worden op de muren, onder meer in het Engels, Frans, Spaans, en het Mandarijns.

Zo wordt de kathedraal “toegankelijk voor niet-katholieke toeristen,” als ze nu van Zweden of van China komen.

De Aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, stelde:

“De kathedraal zal in de 21ste eeuw gebracht worden, terwijl het z’n eigen identiteit behoudt in de geest van de Christelijke traditie.”

De politiek-correcte ‘geDisneyeerde’ versie van de Notre Dame wordt door diverse hooggeplaatste figuren die nauw verbonden zijn met de reconstructie, een ferme veeg uit de pan gegeven. Eén bron vertelde de Telegraph dat het een “experimentele showroom” zal worden, die de ruimte zal “verminken.”

“Dit is politieke correctheid die door het lint is gegaan. Ze willen de Notre Dame veranderen in een liturgische showroom die nergens anders bestaat, terwijl het een baken zou moeten zijn waar de minste verandering met grote voorzichtigheid zou moeten behandeld worden.”

Maurice Culot voegde daar nog aan toe:

“Wat ze voorstellen voor de Notre Dame zouden ze nooit doen met Westminster Abbey of de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Het is een soort themapark, en zeer kinderlijk en triviaal gezien de grandeur van de ruimte.”

En Tim Stanley schreef in de Telegraph:

“Deze plannen breken drastisch met het verleden, en sluiten dusdanig beter aan bij de ‘paus’ z’n missie om de Kerk te moderniseren. Het is opmerkelijk dat de laatste kapel-expositie zal gaan over het milieu, een bijzondere obsessie van paus Franciscus.

Bron: Thepostmillenial; Gloria News