Handleiding voor wie graag de Traditionele Latijnse Mis wil leren kennen

Zoals de lezers reeds hebben gemerkt op onze website, wordt de Tridentijnse of Traditionele Latijnse Mis hier hoog in het vaandel gehouden, niet enkel door ons, maar ook door Mgr. Schneider, Kardinaal Burke, Mgr. Viganò, Kardinaal Sarah en Paus Benedictus XVI, die met zijn motu proprio Summorum Pontificum in 2007 de Tridentijnse Mis weer een plaats gaf in de Kerk, na decennialange marginalisatie na Vaticanum II. De Tridentijnse Mis is de Mis van de heiligen, gecelebreerd door de H. Pater Pio, de H. Pastoor van Ars, de H. Don Bosco, en zoveel anderen. Het is niet voor niets dat Bergoglio middels zijn motu proprio Traditiones Custodes de Tridentijnse Mis wil onderdrukken, en zelfs het liefst zou afgeschaft zien. We zien dat, doordat de Tridentijnse Mis zo wordt aangevallen, steeds meer traditiegezinde priesters die de Mis volgens het Missaal van Paulus VI (volkstaal en ad populum) celebreren, interesse beginnen te krijgen in de Tridentijnse Mis. Vandaar willen wij graag, zowel voor geïnteresseerde priesters als leken, een handleiding aanreiken om de Tridentijnse Mis te leren kennen.

Een priester kan een Tridentijnse Missaal aanschaffen via een tweedehands website (zoals marktplaats.nl of 2dehands.be). Gelovigen kunnen gemakkelijk op tweedehands websites (en vaak goedkoop) aan een Latijns Volksmissaal geraken.

De handleiding die wij aanreiken bestaat uit een scan uit ‘Mijn Liturgieboekje’ dat in 1950 werd uitgegeven door de Broeders Maristen in Brussel, voor de leerlingen van de (toenmalige) derde en vierde graad. Het boekje geeft een gedegen uitleg omtrent de Tridentijnse Mis en hoe die wordt gecelebreerd. We raden aan om het te downloaden en het af te drukken. Voor mensen die graag de Tridentijnse Mis zouden willen leren dienen, hebben wij eveneens een handleiding die als dubbelzijdige kaart kan afgedrukt en geplastificeerd worden.

Nog enkele tips:

Canonborden voor op het altaar kunnen hier worden besteld.

Een handelaar op 2dehands.be die allerlei liturgische artikelen verkoopt van een klooster dat dicht gegaan is, kunt u hier vinden.