Bergoglio aan vooravond officiële opening Synode: “We moeten deze Kerk anders maken”

Aan de vooravond van de officiële opening van de drie jaar durende synode of ‘Synodale Weg’ – officieel “Voor een Synodale Kerk: Gemeenschap, Participatie en Missie” geheten – voor de hele Kerk, op 10 oktober, heeft Bergoglio gereflecteerd over wat hij met deze ‘Synode’ wil bereiken: een “andere Kerk”.

In mei werd bekend dat Bergoglio in oktober, naar het Duitse voorbeeld, een wereldwijde “Synodale Weg” zou beginnen, die zou eindigen in 2023.

Deze ‘weg’ heeft drie fasen (diocesaan, continentaal en universeel) van “consultaties, dialoog en onderscheiding”, en eindigt met een algemene Synode in 2023 in Rome. De opening begint op 9 en 10 oktober 2021. In het bijzonder de (modernistische) leken zullen opnieuw hun zeg kunnen doen in deze synode.

In zijn toespraak vandaag zei Bergoglio deze woorden, die deze ‘Synodale Weg’ perfect samenvatten:

“We moeten deze Kerk anders maken. Dit is de uitdaging, voor een andere Kerk, open voor nieuwe elementen.”

Hij zei tevens dat de Kerk “meer vriendschap met de wereld” nodig heeft. Hij gaf aan dat de Kerk permanent richting een ‘synodale Kerk’ (zoals de Anglicaanse Kerk) moet bewegen, “waar allen zich thuis voelen en kunnen deelnemen”. Met “allen” doelde hij natuurlijk niet op de traditionele katholieken, maar wellicht op vooral diegenen die in strijd leven met de geboden en de Leer van de Kerk. Bergoglio wil vooral een “luisterende Kerk”.

Vandaag had Bergoglio ook nog een privé-audiëntie met Nancy Pelosi, de pro-abortus “katholieke” politica uit de VS, en gaf hij nog een toespraak aan de deelnemers van de pre-COP26 parlementaire vergadering in de Paulus VI-hal, waar hij het voor de zoveelste keer had over het klimaat, schone energie, het beëindigen van honger, etc.

Bron: Gloria News; Vatican.va