Bergoglio’s ‘Missalnacht’: massale afschaffing van Tridentijnse Missen is begonnen (maar nog niet in België)

Sinds de publicatie van Traditionis Custodes, die Summorum Pontificum afschaft, sijpelen de eerste berichten door over de afschaffing van de Traditionele Latijnse (of Tridentijnse) Missen in diverse bisdommen wereldwijd. Men spreekt over een ‘Missalnacht’, verwijzend naar Kristallnacht. Maar België blijft voorlopig nog gevrijwaard.

TLM = Traditionele Latijnse Mis(sen). We verwijzen naar de TLM die door een diocesane priester of een congregatie wordt gecelebreerd die onder Rome erkend is. FSSPX valt hier dus niet onder.

Bisdommen in de VS:

Alexandria: alle TLM afgeschaft;

Wichita: de éne priester die de grootste TLM congregatie leidt, mag verder doen. Alle andere TLM worden afgeschaft.

Little Rock: alle diocesane TLM worden afgeschaft. Twee parochies die door het Petrusbroederschap worden geleid, mogen verder doen.

Covington: de priester van de Allerheiligenkerk in Walton moet ophouden met de TLM.

Arlington: reeds geruchten dat dit bisdom met het hoogst aantal diocesane TLM in de VS, ze allemaal gaat afschaffen.

Bisdommen in Australië:

Melbourne: vier TLM worden afgeschaft. Deze in de Parochie van St. John Henry Newman mogen blijven doorgaan.

Sale: de enige TLM wordt afgeschaft.

Ballarat: de enige TLM wordt afgeschaft.

Polen

Katowice: de diocesane TLM is afgeschaft.

Peru

Lima: de enige diocesane TLM is afgeschaft.

Frankrijk

In Frankrijk zijn nog geen directe beslissingen genomen. De bisschoppen stellen in een verklaring dat ze hun zorg en waardering uiten voor de gelovigen die regelmatig de H. Mis celebreren volgens het Missaal van 1962, en dat ze vastbesloten zijn om hun missie samen verder te zetten “in gemeenschap met de Kerk en volgens de normen die van kracht zijn.” De bisschoppen zullen de “uitdagingen” van Bergoglio “bestuderen” om de “verantwoordelijkheid in rechtvaardigheid, liefdadigheid, zorg voor allen, dienst aan de liturgie en eenheid van de Kerk” uit te oefenen doorheen “dialoog”, wat “tijd zal nemen”.

Dus het kan dat in de komende maanden pas beslissingen worden genomen.

België en Nederland

Voor België is er eens goed nieuws. De organisatie “Myserium Fidei” wist te melden dat de woordvoerder van de Belgische bisschoppen heeft verduidelijkt dat er (voorlopig) voor België niets verandert. Uit navraag van La Libre bij P. Tommy Scholtes SJ, woordvoerder van de Belgische bisschoppen, blijkt dat “het beperkt aantal parochies waar de Tridentijnse Mis opgedragen wordt, dit kan blijven doen.” God zij dank!

Uiteraard kan dit van de ene dag op de andere veranderen. We weten dat de Belgische bisschoppen notoire modernisten zijn.

Wat de situatie voor Nederland betreft, beschikken wij nog niet over meer informatie.

Bron: Gloria News; CNA