‘De kogel is door de kerk’. Bergoglio heeft het Motu Proprio Summorum Pontificum uit 2007 van Paus Benedictus XVI afgeschaft en zware beperkingen opgelegd voor het celebreren van de Tridentijnse Mis. Een mes in de rug van Paus Benedictus XVI en de vele priesters en gelovigen die van de Tridentijnse Mis houden.

Deze middag heeft Bergoglio het Motu Proprio Traditionis Custodes gepubliceerd, over het gebruik van de Romeinse liturgie vóór de hervorming van 1969. Het werd in het Italiaans en het Engels vrijgegeven.

Bergoglio stelt in dat document dat de nieuwe Mis van Paulus VI (dus de Novus Ordo), dé unieke uiting is van de Romeinse Ritus, waarbij Paus Benedictus’ idee van twee vormen van de Romeinse Ritus wordt afgewezen.

Vanaf nu is het opnieuw de taak van de diocesane bisschop – zoals het vóór Summorum Pontificum was – om de liturgische vieringen van zijn bisdom te reguleren, en is het “zijn exclusieve bevoegdheid om het gebruik van het Romeins Missaal van 1962 toe te laten in zijn bisdom.”

De bisschop moet erop toezien dat de Katholieken van de Oude Ritus “niet de geldigheid en de legitimiteit van de liturgische hervormingen zoals gedicteerd door het Tweede Vaticaans Concilie, ontkennen.

Hij kan één of meer locaties aanduiden waar de gelovigen die een Traditionele Latijnse Mis willen bijwonen, kunnen samenkomen, echter “niet in de parochiekerken en zonder de oprichting van nieuwe persoonlijke parochies.”

De bisschop moet op de aangeduide locaties de dagen vaststellen waarop de Tridentijnse Mis toegelaten is, en in tijdens deze Tridentijnse (of Traditionele Latijnse) Missen “moeten de lezingen in de volkstaal gelezen worden.”

De bisschop zou “een priester moeten aanduiden als zijn afgevaardigde”, die verantwoordelijk is voor de Tridentijnse Missen.

Priesters die na de publicatie van dit Motu Proprio worden gewijd, en die de “pre-conciliaire liturgie” willen celebreren, moeten een formele aanvraag indienen bij de diocesane bisschop, die de Apostolische Stoel zal raadplegen, vooraleer deze toelating te verlenen.”

Priesters die reeds de Tridentijnse Mis celebreren, “zouden de toelating moeten vragen aan de diocesane bisschop om deze faculteit te kunnen blijven genieten.”

Gemeenschappen van de Oude Ritus “vallen onder de bevoegdheid van de Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven”, onder leiding van de ultraliberale Kardinaal Joao Braz de Aviz.

De huidige bepalingen van dit Motu Proprio worden onder hoede gesteld van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, die heden geheel vijandelijk is tegenover de Tridentijnse Mis.

En tot slot wordt expliciet herhaald dat Summorum Pontificum nu wel degelijk afgeschaft is: “Voorgaande normen, instructies, toelatingen en gewoonten die niet overeenstemmen met de bepalingen van het huidige Motu Proprio, zijn afgeschaft.”

Uiteraard kan Bergoglio, die als antipaus geen enkele bevoegdheid heeft in de Katholieke Kerk van Jezus Christus, niks afschaffen of introduceren, maar deze zet is wel het begin van een nieuwe vervolging voor de priesters en gelovigen die de Traditionele Latijnse Mis willen celebreren en bijwonen, en een verdere uitdieping van een (komend) schisma.

Laten we vooral hopen en bidden dat Paus Benedictus XVI niet blijft zwijgen, en deze laffe aanval op zijn erfenis, zijn Summorum Pontificum waarmee hij komaf maakte met de marginalisatie van de Tridentijnse Mis, veroordeelt.

Bron: Gloria News, Vatican news

7 reacties op “BREAKING: Bergoglio vaardigt Motu Proprio ‘Traditionis Custodes’ uit en schaft daarmee ‘Summorum Pontificum’ af”

  1. lunsius Avatar

    Bij de vaststelling van de Gregoriaanse Mis door het Concilie van Trente werd als dogma verklaard dat deze Heilige Mis eeuwigdurend is en niet kan worden afgeschaft. Voilà, Bergoglio voelt zich blijkbaar wijzer dan God. Er is een andere schavuit, die vroeger in de Hemel zat, die dat dacht en dat duur heeft moeten bekopen.

  2. lunsius Avatar

    In het vorige bericht over de aanstaande afschaffing van de Summorum Pontificum woedde een discussie over het stichten van een alternatieve kerk. Daar wil ik aan toevoegen dat nu de verrotting in het episcopaat is, bij de leiding dus. Dat creëert een unieke situatie. Het is naïef te veronderstellen dat een alternatieve organisatie nieuwe leiders kan vinden die geen pionnen zijn van de tegenkerk. Het is ook niet nodig in aanmerking nemend dat we nu voor de deuren staan van het Nieuwe Rijk. Daarvoor hebben we tweeduizend jaar lang gebeden in het Onze Vader: “Uw rijk kome.” We gaan weer terug naar de kleine huiskerken zoals die in de begintijd van de kerkgeschiedenis waren, die zich tijdens grote bloedige vervolgingen moesten zien staande te houden. De genaden die God uitstort zullen navenant zijn. Anders gezegd, we leven nu in de tijd van grote heiligen, waartoe Veronica Giuliani een voorbeeld is en lichtbaken.

  3. Erwin Mennens Avatar
    Erwin Mennens

    BESTE

    GELIJK U SCHRIJFT IS INDERDAAD ZO DAT NIETS VERANDERD.
    OM DE WARE LEVENDE VICARIS EN PAUS BENEDICTUS de XVI NOG STEEDS IN GOEDE GEZONDHEID VERKEERD MET ZIJN 93 over.

    ALS BERGOGLIO IETS VERBIED WIE ZIJN OM DEZE BEDRIEGER TE VOLGEN, HIJ IS ZELFS GEEN VICARIS VAN GOD EN KAN UITERAARD GEEN PAUS ZIJN ZOLANG BENEDICTUS NOG LEEFT EN ZIJN ZIJN UITSPRAKEN ENZ NIET BESTAAND.

    MEER NOG, EEN RECHTVAARDIGE BISSCHOP MOET WETEN, DAT ZOLANG DE WARE LEVENDE PAUS LEEFT ER GEEN ANDERE KAN GEKOZEN WORDEN.
    DOEN BISSCHOPPEN EN PRIESTER DAT WEL, ALS DE GEBEDEN, ONZE VADER WEESGEGROET AANPASSEN VERVORMEN.
    DAN VERTEGENWOORDIGEN ZEI NIET MEER DE KERK VAN HEER JEZUS EN ZIJN OOK GEËXCOMMUNICEERD.

    IK BEN ERVAN OVERTUIGT DAT WIJ BISSCHOPPEN GELIJK BONNY DIE HOMMO PROMOOT ALS IK GOED HEB, DAN VLAK ZEGGEN DAT HIJ GEEN BISSCHOP VAN DE WARE LEVENDE KERK VAN HEER JEZUS – CHRISTUS KAN ZIJN.
    OOK ZEI DE ANTipaus BERGOGLIO VOLGEN ZIJN EVENEENS GEËXCOMMUNICEERD VAN ENIGE LEVENDE KLEINE KERK VAN JEZUS-CHRISTUS WAAR TROUW ZAL AAN BLIJVEN EN IK MET HAND EN TANT ZAL VERDEDIGEN.

    WEES NIET BANG WANT DAT KOMT VAN HET BEEST de duivel satan, MAAR HEB VREES DAT JE UW HEER EN GOD UW SCHEPPER VAN ALLES DAT BESTAAT EN ZO VER HET UNIVERSUM OOK RIJKT ZAL HIJ NOG ZIJN HEILIGE ALMACHTIGE VADER NOOIT AANVAARDEN DAT ZIJN WETTEN VERANDEREN OF AFGESCHAFT WORDEN, VERGEET DAT MAAR SNEL.

    DAAR MOETEN WIJ GELOVIGEN HEEL STRENG OP TOEKIJKEN ALS CHRISTENEN VAN AUDENTIEKE KERK VAN ONZE GELIEFDE GOD HEER JEZUS-CHRISTUS BLIJVEN VOLGEN EN ONS DISTANTIËREN VAN DE ANTIPAUS BERGOGLIO DIE MOSLIMS OP ZIJN KNIEËN HUN SCHOEN GAAT KUSSEN EN WAT GEEN ENKEL WARE LEGALE VICARIS EN PAUS OOIT GEDAAN HEEFT.

    NOG EENS ALS PAUS BENEDICTUS STERFT GAAT VRIJ SNEL GAAN,
    DAN ZAL DE ANTICHRIST GAAN KOMEN EN BERGOGLIO OOK WEG.

    ONTHOUD DAT OOK DE WAARSCHUWING NOG KOMT, DAN ZAL IEDER VAN ONS ZIJN HAAR ZONDEN KENNEN EN VOELEN ALS EEN PIJN.
    ZAL OOK DE TIJD ZIJN DAT VAN LAUWE CHRISTENEN ZICH OPENLIJK GAAN BEKEREN EN ANDEREN ER ZICH ZULLEN VAN AFZETTEN, WIJ HEBBEN VAN ONZE VRIJHEID GEKREGEN EN HIJ ZAL DAT RESPECTEREN.

    VERGEET UW GEZEGENDE NOVEENKAARS NIET EN UW GODDELIJKE ZEGELS NIET OP TE HANGEN OF DE AUTO OF OP ZAK, HET DOET WONDEREN.

    WEES STEEDS GEZEGEND DOOR GOD HEER JEZUS 😇 AMEN.

  4. lunsius Avatar

    Bisschop Athanasius Schneider heeft in een nieuw radio-interview gereageerd op de geruchten dat het motu proprio Summorum Pontificum van paus Benedictus, dat de traditionele Latijnse mis vrij gegeven heeft, binnenkort misschien zo zal worden gewijzigd dat het gebruik van deze ritus wordt beperkt. De prelaat meent dat een dergelijke stap “machtsmisbruik” zou zijn en een “grote schade aan het leven van de Kerk”. Mocht het er toch van komen, dan kunnen priesters “deze mis blijven opdragen, want het is de mis van de hele Kerk en de gelovigen hebben recht op wat heilig is”.

  5. Joseph Avatar
    Joseph

    Paus Franciscus heeft met dit besluit het schisma uitgesproken over en met de gelovigen die het Universele Tridentijnse Rooms Katholieke geloof belijden. Door de Tridentijnse Rooms Katholieke gelovigen te vervolgen overtreedt paus Franciscus de Universele rechten van de mens die in de Europese wetgeving is vastgelegd. Als dictator van Vaticaanstad kan hij in Vaticaanstad de universele rechten van de mens terzijde leggen, maar niet in de rest van de Europese Gemeenschap. Paus Franciscus heeft niet het recht om de Tridentijnse Rooms Katholieke gelovigen in de landen van de Europese gemeenschap te vervolgen. De bisschoppen die inhoud geven aan het besluit van Paus Franciscus kunnen in die landen worden vervolgd, voor het zich niet houden aan de universele rechten van de mens en kunnen juridisch worden vervolgd.

  6. GEERT VAN DEN BERGHE Avatar
    GEERT VAN DEN BERGHE

    Betreur dat Paus Benedictus al jaren niet gesproken heeft… wie Christus volgt “spreekt”, zoniet “Quo vadis, Petrus?”

  7. […] Franciscus schaft de vrijheid van “Summorum Pontificum” om de traditionele Latijnse mis te vieren af: le-pape-francois-abroge-summorum-pontificum/; https://restkerk.net/2021/07/16/breaking-news-bergoglio-vaardigt-motu-proprio-traditiones-custodes-u… […]