Eerste openlijke homoseksueel benoemd tot lid van de Romeinse Curie

Op 24 maart heeft Bergoglio voor het eerst een openlijke homoseksueel een postje gegeven in de Romeinse Curie. Hij benoemde de Chileense homoseksueel Juan Carlos Cruz als lid van zijn “Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen.”

Cruz werd in zijn jeugd misbruikt door een priester, en kreeg daarom homoseksuele neigingen. In 2018 had Bergoglio reeds een ontmoeting met de man.

Juan Carlos Cruz, een slachtoffer van de Chileense kindermisbruiker vader Fernando Karadima, ontmoette Bergoglio in privé in april 2018 nadat hij samen met nog enkele andere slachtoffers naar het Vaticaan werd uitgenodigd. Cruz zei dat Bergoglio “oprecht en attentvol was en zich verontschuldigde voor de situatie van het seksueel misbruik.”

Cruz bevestigde later aan de Spaanse krant El País dat ze spraken over homoseksualiteit, omdat Cruz zich identificeert als homoseksueel. Hij legde aan Bergoglio uit dat hij geen slecht persoon is en dat hij niemand wil kwetsen. Bergoglio antwoordde dat het feit dat hij homo is er niet toe doet. “God maakte je zo en hij houdt van jou zoals je bent, en ik maal er niet om. De paus houdt van jou zoals je bent, je moet gelukkig zijn met wie je bent.”

De opmerkingen van Bergoglio werden uiteraard toen onmiddellijk omarmd door de LHBT-gemeenschap als een nieuw teken van Bergoglio’s verlangen om homoseksuele mensen verwelkomd en geliefd te laten voelen in de Katholieke Kerk.

Cruz zei over zijn benoeming dat dit een “duidelijk teken is” dat de Kerk geëvolueerd is in de juiste richting.”

Hetze omtrent document Congregatie Geloofsleer

Onlangs publiceerde de Congregatie van de Geloofsleer nog een document, een antwoord op een dubium (een vraagstelling), waarbij werd duidelijk gemaakt dat een homoseksuele relatie zondig is en geen kerkelijke zegening kan ontvangen. De verklaring zou door Bergoglio ‘goedgekeurd’ zijn geweest, ondanks dat het geen handtekening van Bergoglio draagt. Velen beginnen daar nu toch aan te twijfelen.

Mgr. Bonny heeft zich in een opiniestuk in de Standaard toen in felle bewoordingen gedistantieerd van dit document uit het Vaticaan, met onder andere de uitdrukking dat hij zich “schaamde”. Hij kreeg toen veel lof toegezwaaid van de LHBT-gemeenschap en de seculiere media.

Kardinaal Burke heeft in een recent interview met EWTN gezegd dat het feit dat het document toch zegt dat er in homoseksuele relaties “positieve elementen” kunnen zitten, zeer problematisch is. Hij benadrukte dat het niet vergezocht is om te denken dat Bergoglo zich in zijn Angelustoespraak van 21 maart distantieerde van het document.

Het pro-gay Jezuïetenmagazine America wees erop dat Bergoglio in die toespraak benadrukte dat Gods stijl “nabijheid, medelijden, tederheid” is en riep op om getuigenis af te leggen van Jezus “niet met theoretische veroordelingen, maar met gebaren van liefde”, en hij noemde “legalisme of klerikaal moralisme” “dorre grond.”

Aan de Antwerpse Bisschop Johan Bonny gaf Kardinaal Burke het advies “zich te onderzoeken” en “zijn ambt neer te leggen” indien hij niet vasthoudt aan het Katholiek Geloof.

Bron: Gloria News/EWTN