Bisdommen in de VS ontvingen riante sommen geld tijdens lockdown in lente van 2020

Het persagentschap AP maakte bekend dat de Bisschoppenconferentie en de bisdommen en andere katholieke instellingen vorig jaar in totaal ten minste $3 miljard ontvingen als zogezegde ‘financiële staatssteun’, toen kerken dicht gingen en publieke H. Missen verboden werden. 

Wanneer de coronamaatregelen kerken dwongen om hun deuren te sluiten en hun zondagscollectes te staken, ging het Bisdom van Charlotte naar het Small Business Relief Program van de Federale Overheid om meer dan $8 miljoen te vragen. Ze kregen dat geld, ondanks het feit dat ze ruwweg meer dan $100 miljoen in cash en korte-termijn investeringen beschikbaar hadden vorige lente. Toen er zich geen “financiële catastrofe” voordeed, ging het totale vermogen van het bisdom tegen de zomer omhoog naar ruwweg $110 miljoen.

Bisschop Jugis zei dan ook met fierheid: “Ik ben dankbaar om de algehele goede financiële gezondheid van ons bisdom te mee te delen, ondanks de vele moeilijkheden die de Covid-19 pandemie met zich meebracht.”

“In het algemeen ontvingen de bijna 200 bisdommen en andere katholieke instellingen, op z’n minst $3 miljard”, zo berichtte AP op 3 februari. Dat maakt de Rooms-Katholieke Kerk misschien wel de grootste begunstigde van het Paycheck Protection Program. De cijfers werden bekend via analyse van gegevens van de U.S. Small Business Administration (de Administratie voor Kleine Bedrijven). 

Bron: AP.