Grootloge van Spanje over de encycliek ‘Fratelli Tutti’: “Franciscus omarmt het grote beginsel van de Vrijmetselarij”

De Grootmeester van de Grootloge van Spanje, omringd door enkele leden van de loge.

Nu horen we het uit de mond van de Vrijmetselarij zelf: Bergoglio omarmt met zijn encycliek Fratelli tutti “het grote beginsel van de Vrijmetselarij.” Dat zegt de Grootloge van Spanje in een mededeling in hun nieuwsbrief.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was de Grootloge van Spanje de grootste maçonnieke sekte in Spanje die deelnam aan de bloedige vervolging van de Kerk.

De loge legt uit dat de stichting van de Vrijmetselarij de opbouw inhoudt van een “universeel broederschap” waar mensen elkaar “broeders” noemen, voorbij hun specifiek geloof, ideologie, cultuur of nationaliteit.

«300 jaar geleden zag de geboorte van de moderne Vrijmetselarij. Het grote principe van deze inwijdingsschool is in drie eeuwen niet veranderd: de opbouw van een universeel broederschap waar mensen elkaar broeders noemen, die verder gaat dan hun specifieke geloofsbelijdenissen, hun ideologieën, de kleur van hun huid, hun sociale afkomst , hun taal, hun cultuur of hun nationaliteit. Deze broederlijke droom botste met religieus fundamentalisme dat, in het geval van de katholieke kerk, leidde tot harde teksten waarin de tolerantie van de Vrijmetselarij in de 19e eeuw werd veroordeeld. De laatste encycliek van paus Franciscus laat zien hoe ver de huidige katholieke kerk verwijderd is van haar vroegere standpunten. In ‘Fratelli Tutti‘ omarmt de paus de universele broederschap, het grote beginsel van de moderne Vrijmetselarij ».

Reeds begin 2019 bedankten de vrijmetselaars van over de hele wereld in een verklaring Bergoglio om diens inspanningen voor ‘broederschap’ onder mensen van alle religies.

Bron: Gloria news; Infocatholica