Mario Draghi, voormalig president van de ECB, krijgt een benoeming in het Vaticaan

Bergoglio heeft afgelopen vrijdag Mario Draghi, ex-president van de Europese Centrale bank, en een voormalige bankier bij Goldman Sachs, benoemd tot lid van de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. 

Draghi, 72, is een Italiaanse economist, die het meest bekend is vanwege zijn rol als president van de ECB van 2011 tot 2019. Toen hij de ECB overnam, moest hij een Europese schuldencrisis onder ogen zien. De vrees bestond dat probleemlanden zoals Griekenland, Spanje en Italië uit de eurozone zouden moeten stappen. Maar Draghi zei in 2012 dat de ECB ‘alles zou doen wat nodig is’ om de euro te beschermen tijdens de crisis. Als resultaat van zijn interventies (waaronder massaal geld bijdrukken) kreeg hij de naam ‘Super Mario’. Zijn beleid zorgde voor nog meer armoede in de landen die onder zware schulden gebukt gingen.

In 2014 werd hij door Forbes benoemd als de 8ste machtigste man van de wereld. Draghi is tevens lid van de ‘Groep van Dertig’, gesticht door de Rockefeller Foundation. Deze groep bestaat uit 30 topbankiers, investeerders en academici.

De voormalige president van Italië, Francesco Cossiga, noemde Draghi ooit nog een ‘verachtelijke profiteur’ en een ‘liquidateur van de publieke industrie.’

Bron: CNA/Gloria