Een andere, ‘stille kastijding’ in aantocht…

Terwijl iedereen zich nog druk maakt over de coronacrisis of Covid-19, is God een andere kastijding aan het zenden, die de meesten nog niet opgemerkt hebben: extreme droogte. En het kan wel eens erger worden dan de iconisch droge zomer van 1976. We kunnen het een ‘stille kastijding’ noemen, omdat in het begin, quasi niemand er iets van merkt. Iedereen denkt: “het is mooi weer, we gaan ervan genieten!”

Het is al een aantal jaren zeer droog. Vooral in 2018 hadden we in West-Europa met grote droogte te kampen, waarbij toen al de vergelijking met 1976 werd gemaakt.

Maar opvallend is dat de droogte in 2020 veel vroeger begonnen is. En als het zo doorgaat, kan het zijn dat men deze zomer het water zal rantsoeneren – en er dus tijdelijk geen water uit de kraan meer zal komen.

Zowel in Nederland als in België (en wellicht in andere delen van Europa ook) is de toestand reeds dramatisch. In Nederland is het neerslagtekort nu reeds groter dan het droogste jaar ooit sinds de metingen, d.i. 1976.

Van een artikel van vandaag op Nu.nl:

Het huidige neerslagtekort is inmiddels groter dan het tekort in mei 1976, het droogste jaar dat ooit is gemeten. Dat staat in de droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) woensdag heeft uitgebracht. Het huidige neerslagtekort bedraagt 120 millimeter.

Dit betekent echter nog niet dat 2020 het droogste jaar ooit wordt. Het neerslagtekort wordt van april tot en met september bijgehouden en kan dus nog kleiner of groter worden.

In 1976 liep het neerslagtekort op tot 361 millimeter. Daar zit het huidige tekort dus nog ver onder, maar halverwege mei was het neerslagtekort in 1976 dus kleiner dan het huidige tekort.

 

In België is de toestand niet veel beter. Expert Waterbeheer aan de UAntwerpen, P. Meire, zei over de droogte, die veel vroeger dan anders is begonnen:

“Als dat blijft aanhouden, wordt het zeer erg.”

Het beheerniveau in Vlaanderen is reeds opgetrokken naar 2 – of ‘code oranje’. En voor de komende dagen wordt enkel maar droogte voorspeld. En als er al eens regen valt – zoals afgelopen weekend – is het vrijwel verwaarloosbaar.

Dit zijn de vooruitzichten van het KMI voor de komende 10 dagen:

In 1976 was de toestand zo erg dat in vele gemeenten er geen water meer uit de kraan kwam, en de ouders hun kinderen in de rivier moesten gaan wassen. Elders kon men in de cel vliegen indien men betrapt werd op het nemen van een plonsbadje in de tuin. En voor de boeren was het een catastrofe – complete oogsten mislukten.

Na de corona-lockdown, binnenkort de water-lockdown? En daarna voedselrantsoenering?

Begin er maar aan te wennen. Het zondige België en Nederland moeten nu eenmaal gekastijd worden. Bidden we toch dat het niet al te erg wordt, want ook u en ik zullen het voelen.