Mgr. Gänswein opnieuw: “Benedictus heeft nooit het boek gezien”

 

Bisschop tegen bisschop, aartsbisschop tegen kardinaal… Aartsbisschop Gänswein zei op 17 januari tegen Die-Tagepost opnieuw dat “Benedictus nooit het boek gezien heeft,” en dat Bergoglio er nog geen woord over zou gezegd hebben. Er kan uiteraard slechts één iemand de waarheid spreken…

Om te beginnen deed Mgr. Gänswein het verhaal van de zeer betrouwbare Vaticaanjournalist Antonio Socci af als nonsens en een leugen. Vervolgens zei hij dat Bergoglio nog met “geen enkel woord” gerept heeft over het boek van Kardinaal Sarah en Paus Benedictus “Vanuit de Diepten van  Ons Hart – Priesterschap, Celibaat en de Crisis in de Katholieke Kerk” waarin ze het celibaat met hand en tand verdedigen.

Gänswein herhaalde ook zijn versie dat Benedictus het boek pas ontving op 13 januari 2020, en het toen voor het eerst zag. Hij benadrukte dat Benedictus “niets met het boek te maken heeft” en zich er “volledig van gedistantieerd heeft.” Gänswein beweert ook dat Benedictus nooit enige kladversies gezien heeft.

Echter, Edward Pentin van NCRegister berichtte dat Kardinaal Sarah op 3 december persoonlijk het manuscript aan Benedictus toonde, cover incluis. Pentin voegde eraan toe dat Gänswein op 9 januari sprak met de redacteurs van de Italiaanse vertaling en hen zijn steun gaf.

Kardinaal Sarah van zijn kant, heeft herhaaldelijk benadrukt – en met bewijsmateriaal gestaafd – dat hij en Benedictus wel degelijk samengewerkt hebben, en dat Benedictus zijn goedkeuring heeft gegeven voor de uitgave van het boek in de vorm zoals deze nu uitgegeven werd. Hij schreef op 14 januari: “Aanvallen lijken een leugen te impliceren van mijn kant. Deze laster is van buitengewone gewichtigheid. Ik geef deze avond de eerste bewijzen van mijn nauwe samenwerking met Benedictus XVI om deze tekst ten voordele van het celibaat te schrijven”, en hij presenteerde toen zijn 3 brieven.

Het is duidelijk dat Gänswein liegt. Wat heeft hij erbij te winnen? Kardinaal Sarah liet via Twitter alvast verstaan dat hij vrijdagavond 17 januari een ontmoeting heeft gehad met Paus Benedictus.

Bron: gloria