Christenen in Syrië zien een nieuwe vlaag van geweld en vervolging onder ogen

Turkish soldiers and Ankara-backed Syrian Arab fighters pose for a group photo in the Kurdish-majority city of Afrin in northwestern Syria after seizing control of it on March 18, 2018. Turkish-backed rebels have seized the centre of Afrin city in northern Syria, Ankara said, as they made rapid gains in their campaign against Kurdish forces. A civilian inside Afrin said that rebels had deployed in the city centre and that the Kurdish People's Protection Units (YPG) militia had withdrawn. / AFP PHOTO / OMAR HAJ KADOUR (Photo credit should read OMAR HAJ KADOUR/AFP/Getty Images)
Turkse soldaten en Syrische rebellen in het Noorden van Syrië. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Getty Images

Turkije is in de zesde week van hun gewelddadige campagne om een zogenaamde “veilige zone” in noordoost Syrië op te richten. Maar observatoria en ooggetuigen op de grond zeggen dat Turkije ambities heeft ver buiten het door oorlog verscheurde land. Sociale media posts van door Turkije gesteunde strijders en verklaringen van President Erdogan zelf, tonen dat Ankara op een gewelddadige jihadmissie blijkt te zijn. En het zijn weer de Christenen die het moeten ontgelden.

Erdogan vertelde de internationale gemeenschap dat hij een veilige zone moet creëren in noord-Syrië om daar miljoenen Syrische vluchtelingen naar te verhuizen. De premier zei ook at “Operatie Lentevrede” de Koerdische strijdkrachten zal uitroeien in de regio, strijdkrachten die hij ziet als terroristen, maar die de VS als bondgenoten zag in de strijd tegen IS.

Het Middle East Media Research Institute (MEMRI) vertelde dat Erdogan heel andere taal gebruikt wanneer hij spreekt tegen de Turkse troepen en de jihadistische huurlingen van het zogenaamde Vrije Syrische Leger, die hij heeft gerekruteerd voor de strijd. In een speech op 25 oktober aan de Camlica Moskee in Istanboel, zei Erdogan: “De Heer beveelt ons om gewelddadig te zijn tegen de ongelovigen. Wie zijn die ‘wij’? Mohammeds volgelingen. Maar hij beveelt ons om barmhartig te zijn onder onszelf. We zullen barmhartig zijn onder onszelf, en we zullen gewelddadig zijn tegen de ongelovigen, zoals gebeurd is in Syrië.”

Ooggetuigen op de grond vertelden CBN News dat de door Turkije gesteunde rebellen de “ongelovigen” viseren, van wie velen Christenen zijn. Mindy Belz van WORLD Magazine zei tegen CBN News dat de soldaten van het Vrije Syrische Leger, die met Turkije geallieerd zijn, de Christelijke huizen markeren met de Arabische letter “N” om hen als Christelijk te identificeren en vervolgens hun bezittingen in beslag te nemen, net zoals IS deed enkele jaren geleden. “Eén van de Syrische vluchtelingen die ik sprak, en dit was een Moslim, kwam naar mij toe om te zeggen dat wat hij zag het viseren van Christenen was”, aldus Belz.

Critici van Erdogans invasie zeggen at hij tracht het Ottomaanse Rijk nieuw leven in te blazen en een nieuw kalifaat te stichten. “Hun open intentie is om het originele kalifaat te herstellen dat in 1924 werd opgeheven,” zei Dalton Thomas van Frontier Alliance International.

Bron: CBN


Advertentie