Kerk in Nederland

Katholiek Nieuwsblad op rand van faillissement

Het Katholiek Nieuwsblad, dat sinds het ontslag van Henk Rijkers begin 2017 een meer progressieve koers is gaan varen, is aan het eind van zijn Latijn. Als het Katholiek Nieuwsblad tegen begin 2020 geen 2000 nieuwe abonnees kan vinden, zal het blad ophouden te bestaan. Dat zegt hoofdredacteur Anton De Wit.

Sinds het ontslag van Rijkers in 2017, begon het Katholiek Nieuwsblad meer en meer op een soort tweede ‘Kerknet’ te lijken. Nu is hun website eigenlijk gewoon een ‘Kerknet 2.0’. Bezoekersaantallen slinken en uit verschillende bronnen weten wij dat heel wat mensen vanwege ontevredenheid over de nieuwe koers van het KN hun abonnement hebben opgezegd.

Het Katholiek Nieuwsblad stond bij velen jarenlang bekend als zijnde conservatief en kritisch tegenover het huidige beleid in de Kerk. Maar sinds 2017 hebben ze het over een andere boeg gegooid, wellicht omdat ze dachten hiermee meer abonnees aan te trekken. De toenmalige hoofdredacteur Henk Rijkers, die niet vies was van wat kritiek op Bergoglio of bepaalde afvallige bisschoppen, werd zonder pardon door het bestuur naar de deur verwezen. Volgens de nieuwe bestuursvoorzitter Vromen focuste Rijkers zich teveel op Amoris Laetitia, en een stevige toon paste volgens hen niet bij katholieken. Het beschuldigen van anderen dat zij geen goede katholiek zijn, kon niet langer. Niet langer “veroordelend of met een negatieve insteek.”

Rijkers vond dat er kritiek wordt moest kunnen gegeven worden op de ‘paus’, maar dat werd hem niet in dank afgenomen. De bestuursvoorzitter liet weten dat de andere redacteurs zich achter hem schaarden en akkoord gingen met het nieuw voorgestelde beleid. De voorzitter was van mening het slinkend lezersaantal te maken had met het te conservatieve imago.

In mei 2018 repte het KN met geen woord over het opinieartikel van Kardinaal Eijk, dat begin die maand verscheen in NCRegister en waarin hij zich kritisch uitliet over het beleid van Bergoglio. In de plaats daarvan verscheen een selectie van ‘fanmail’ vanwege het feit dat de liberale Anton De Wit, die eerder dat jaar zijn ontslag had gekregen omdat hij in een schandaal verwikkeld was, opnieuw werd benoemd tot hoofdredacteur. Rijkers merkte toen op dat het KN-bestuur rampzalig is en dat het abonneebestand op “een nooit vertoond dieptepunt” lag:

 

Het Katholiek Nieuwsblad heeft momenteel ca 5000 abonnees, maar om KN ‘in leven’ te houden moeten dat er 7000 worden, zo zei De Wit tegen het Nederlands Dagblad. Hij wijt het teruglopende aantal abonnees aan de vergrijzing in de Kerk, waardoor het steeds moeilijker wordt een jong lezerspubliek te bereiken. Om de kosten te drukken, werd vorig jaar al vijf medewerkers ontslag aangezegd: uiteindelijk vertrokken er drie.

Het blad start nu met een grote inzamelingsactie. Het geld wordt gebruikt om nieuwe abonnees te werven. De Wit: “Het zwaard van Damocles hangt boven ons hoofd. Als we begin 2020 niet kunnen beginnen met het aantrekken van nieuwe abonnees, heeft het geen zin meer.”

Het Katholiek Nieuwsblad verscheen voor het eerst in 1983 en had jarenlang een oplage van rond de 10.000 exemplaren. Tot bekende oud-medewerkers van het blad behoren priester Antoine Bodar en tv-presentator Andries Knevel.

Bron: Trouw.nl


Advertentie

Categorieën:Kerk in Nederland

13 antwoorden »

 1. Ook een exemplaar van Kerk&Leven-krant heb ik verleden maand meegenomen vanuit de katholieke kapel in de Luchthaven van Brussel. Overigens een mooie gebedsruimte, want Eucharistisch Jezus was aanwezig en een waaklampje brandde. Waarvoor een dikke pluim.
  In het vliegtuig heb ik dan samen met mijn echtgenote eens geteld hoeveel de naam “Jezus” in het krantje Kerk& Leven vermeld werd.
  U mag raden.
  Welgeteld 1 keer en dan nog in het evangelieverhaal.

  Wel veel bla- bla over Fra Bognollo, over de vreemdelingenopvang en over eco.
  Niets inspirerend, niets heiligend, noch aanmoedigend en overkomend als een soort opdringerige manipulatie.

 2. Ik ben zelf abonnee van het Katholiek Nieuwsblad. Het voornaamste probleem zit hem eerder bij de huidige Katholieken dan bij het blad denk ik. Na het lezen gaf ik het blad altijd door, maar momenteel is het zo dat niemand zich meer interesseert voor iets intellectueels wat betreft het geloof, en ook als ik het achter in de kerk leg en erop schrijf: om mee te nemen, GRATIS!! dan nog neemt niemand het mee.

 3. Dit is wel heel oud nieuws. omdat nu nog te brengen is een belediging van uw lezers

  • Het artikel in Trouw dateert van half oktober 2019. Veel lezers zijn hier nog niet van op de hoogte, en zo oud is dat nieuws dus niet.

   • |
    Geachte redactie,
    |
    het dagblad TROUW, is nu toch wel een beruchte FAKE`nieuws krant aan het worden !? — ze maken zich daar zogezegd schuldig aan modern : *cultuur communisme* …

   • OK, maar het artikel over KN was een vrij objectief stuk. Rest hebben wij aangevuld.

 4. Mijn moeder had vanaf de eerste dag van het bestaan van het Katholiek Nieuwsblad een abonnement op het Katholiek Nieuwsblad, ik heb het abonnement van haar overgenomen. Mijn Moeder en ik hebben altijd met veel plezier het Katholiek Nieuwsblad gelezen, tot het vertrek van Henk Rijkers. De modernistische visie op het Katholieke geloof van de heren De Wit en Vroomen en mevrouw De Quay en de persoonsverheerlijking van paus Franciscus en Mgr. De Korte hebben het Katholiek Nieuwsblad aan de afgrond gebracht. Het zou verstandig zijn van het bestuur van het Katholiek Nieuwsblad om nu zo snel mogelijk het faillissement aan te vragen, voordat de schulden te hoog opgelopen zijn en het bestuur persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden voor de schulden. Ik ben bereid het Katholiek Nieuwsblad over te nemen en er weer een Katholiek Nieuwsblad van te maken dat het Universele Katholieke geloof verkondigd. Met een bijdrage van een aantal traditionele priesters, wordt het Nieuwe Katholieke Nieuwsblad een bestseller.

 5. ENIGE DAT FLOREERT IN DE RKK IS TRADITIONEEL GEORIENTEERDE INITIATIEVEN. DAT KRIJGT ZEGENING. KN GING VOOR DE CENTEN IPV VOOR DE KERK. TJA, WAT WIL JE DAN NOG? WIE NIET LUISTEREN WIL, MOET VOELEN!

  RESTKERK-KRANT??????

 6. Volledig met je eens, Jozef.

  Er zijn prachtige geschriften en nalatenschappen van grote (en kleinere ) HEILIGEN.
  Hun woorden treffen als zelfzekere pijlen recht naar het hart van de gelovigen en meestal wordt men er vurig van liefde voor Onze Heer en O L Vrouw.
  Stichtende teksten , heerlijk om te lezen en te koesteren. De liefde voor God en de liefde voor de medemens! Het Katholiek Nieuwsblad zou inderdaad gretig afgenomen worden, indien het zuiver katholiek zou zijn.

  Helaas zijn de ‘officiële ‘ kranten onder invloed van het modernisme met veel bla bla en zeker onder invloed van deze slechte ‘paus’.

  Proef op de som? luisteren jullie eens maar bij You Tube ” Pope Francis reflects on meaning of death” dd verleden week van Vatican news.
  Overtuigd ?
  Zulke DIKKE zever vertelt deze man!
  Men begrijpt er werkelijk NIETS VAN.
  En als de katholieke kranten zoiets moeten melden …. Tja…. dan doet men de boeken maar liever toe.

 7. Eigenlijk is het prima zo, die clown Bergoglio. Door zijn rare fratsen gaan bij steeds meer mensen de ogen open wat voor enorme chaos er binnen de Vaticaanse muren heerst. Je vraagt je alleen af wat hij nog méér moet uitvreten, zodat ook bij het Kath.Nieuwsblad een ommeslag gemaakt wordt. Of heerst daar een soort kadaverdiscipline, waarbij men ziende blind is en men recht probeert te praten wat krom is?

 8. Ik wens het KN nog een lang leven toe. Helaas is het tegenwoordig vlees noch vis, kwestie van ‘even’ tanden bijten dus. Voor het echte kerkelijke nieuws en een diepere analyse van wat er binnen de wereldkerk aan de hand is, moet ik vooralsnog elders zijn. ‘Alle pogingen om de synode als een breuk met de traditie te duiden, zijn nogal verbazingwekkend’, schreef de hoofdredacteur pas geleden. Daarmee doet De Wit niet onder voor Paolo Ruffini, de officiële spreekbuis van het Vaticaan die tijdens de synode meer weg had van een apparatsjik dan dat hij objectieve journalistiek bedreef. Ook (gast)redacteur Petrosillo lijkt alles prachtig te vinden wat de nomenklatoera in Rome uitbraakt.