Een 0-euro briefje ter ere van ‘paus Franciscus.’

De “paus van de armen” geeft teveel geld uit, en dat brengt een financiële kater met zich mee. De schuldenberg is in de periode 2017-2018 verdubbeld. Er is reeds een spoedberaad bijeengeroepen op 20 september, om de problemen het hoofd te bieden.

Bergoglio vroeg aan Kardinaal Marx, hoofd van de Vaticaanse Financiële Raad, om “maatregelen te nemen” om de “economische toekomst van de H. Stoel veilig te stellen.” En hij voegde daaraan toe dat Marx de “respectieve hoofden moet informeren over de ernst van de situatie.” De Vaticaanse schuldenberg bedroeg in 2018 zo’n € 70.000.000 (70 miljoen), het dubbele van 2017. Toen Bergoglio aan de macht kwam, dacht iedereen dat hij de financiële huishouding van het Vaticaan inorde ging brengen. Niets bleek minder waar te zijn: het werd alleen maar erger.

Ongure rekeningen

Kardinaal Pell, die aangeduid was tot hoofd van het Secretariaat van de Economie, om de financiën onder handen te nemen, ontdekte verborgen rekeningen. Er werd zoveel verborgen geld ontdekt door Pell, dat de laatste boekhouding bijna een miljard euro betrof. Was het toeval dat na het opgraven van deze verborgen gelden, Pell ineens hernieuwde interesse zag in tientallen jaren oude aanklachten? De vroegere Vaticaanse boekhouder Libero Milone – die zelf het slachtoffer was van een schijnbare ‘zuivering’, ten gevolge van Vaticaanse belangen – merkte de verdachte timing op van Pells hernieuwde aanklachten.

Kardinaal Pell had in 2015 de boekhoudingsfirma PricewaterhouseCoopers (PwC) aangeduid om een diepgaande boekhouding te verrichten van de Vaticaanse financiën. Plots werd de autoriteit die aan het PcW gegeven was, door andere Vaticaanse beambten opgeschort in april 2016. Milone gaf aan dat het geen toeval was dat toen zijn pogingen tot grote financiële hervorming in het Vaticaan golven begonnen te veroorzaken, hij zich ineens verwikkeld zag in hernieuwde aanklachten van seksueel misbruik. Nu Pell “opgeruimd” werd, konden de verborgen rekeningen netjes terug onder de mat geveegd worden. De ‘financiële hervormingen’ zijn dan ook (permanent?) opgeschort.

Lakse beleid en onnodige uitgaven

Critici van Bergoglio wijzen op het laks financieel beleid van het Vaticaan, om het budget onder controle te houden. Hoewel Bergoglio zich in een “eenvoudige wagen” laat vervoeren (een Ford Focus) is de hele autovloot enorm kostelijk, en het slecht beheer van vastgoed doet de kosten nog meer rijzen. Bergoglio leende onlangs ook € 30 miljoen voor de herstructurering van een door schandalen geplaagd Katholiek hospitaal in Rome, tot groot ongenoegen van vele donoren aan de ‘Pauselijke Stichting’.

Ongeveer 45% van het jaarlijkse vastgelegde budget van € 300 miljoen gaat volgens Wall Street Journal naar salarissen van zo’n 3.000 bedienden, waarvan velen een niet-essentiële functie hebben. Beambten zeggen dat Bergoglio geen ontslagen aanvaardt. Maar Joseph Zahra, een Maltese zakenman die in de Raad voor de Economie van het Vaticaan zit, zegt dat “wat Bergoglio zegt, niet voor eeuwig kan verdergaan.” “Er moeten radicale stappen ondernomen worden,” aldus Zahra.

Fox Business

De redactie Avatar

Published by

Categories:

9 reacties op “Bergoglio’s enorme uitgaven zorgen voor financiële kater – crisisberaad op 20 september”

  1. lunsius Avatar
    lunsius

    Pecunea non olet (geld stinkt niet) zei de Romeinse keizer Vespasianus toen hij entrégelden ging vragen voor de publieke latrines. Welnu, hier is het bewijs geleverd dat hij ongelijk had. Voortaan zet ik een wasknijper op mijn neus als ik Bergoglio op tv zie.

  2. Silvanus Avatar
    Silvanus

    Zou het getal op het bankbiljet niet beter 666 kunnen zijn?
    Dat is tenminste de som van de ASCII-getallen voor de letters “BERGOGLIO”.

    1. Mjedine Avatar
      Mjedine

      98 b
      101 e
      114 r
      103 g
      111 o
      103 g
      108 l
      105 i
      111 o
      954 totaal

      http://www.unit-conversion.info/texttools/ascii/

  3. Hero de Jong { Profeet } Avatar

    oh ?… nu begrijp ik het dus tenslotte — die *verborgen rekeningen*, behielden geen! saldo … maar schulden — met andere woorden : er is de laatste decennia, meer uitgegeven dan ‘r binnen kwam — doch dit huidige streven naar ’n BANKROET, mag ons niet verontrusten, want het is gewoon ’n onderdeel van : het GROTE PLAN …

    1. FatimadeJong Avatar
      FatimadeJong

      Onderstaande berekeningen uitgevoerd met inmiddels verwijderd rekenprogramma
      http://www.666myth.com/

      Jorgemario = 666 in Alphanumeric Basis 6 Mode
      Bergoglio = 666 in Upper-Case ASCII Codes.
      Pope francis One = in Alphanumeric Basis 3 Reversed = 666
      Papafranciscusunus = in alfanumeric basic 3 mode = 666
      Hoe je het ook went of keert, ijzingwekkend ………………………..

  4. Elisabeth Avatar
    Elisabeth

    Als je de HOOFDLETTERS in de ASCIIcode neemt, kom je voor BERGOGLIO uit op =
    66+69+82+71+79+71+76+73+79 = 666

    1. Hero de Jong { Profeet } Avatar

      |
      @elisabeth … dat is een knap staaltje rekenwerk !!

  5. jmedine Avatar
    jmedine

    Toen Johannes in zijn Apocalyps het getal 666 of 616 noteerde waren er nog geen ASCIIcodes verzonnen.
    We moeten er maar niet mee puzzelen.