Bergoglio heeft een nieuw interview gegeven met de Italiaanse krant ‘La Stampa’ waarin hij onder meer het ‘belang’ van de Europese Unie en het globalisme onderstreept en onder andere de inspanningen van Greta Thunberg prijst.
In het interview zegt Bergoglio over de EU: “Europa kan niet en mag niet uiteenvallen. Het is een historische, culturele en geografische eenheid.” Hij onderstreepte de “droom van de Founding Fathers” en zei dat het kost wat kost moet “gered” worden. Bergoglio zei ook dat hij blij is met de keuze van een vrouw (Ursula Von der Leyden) als president van de Europese Commissie: “Ja, ook omdat een vrouw geschikt kan zijn om de kracht van de ‘Founding Fathers’ te doen herleven. Vrouwen hebben de mogelijkheid om te verenigen.” Bergoglio zei, zoals een globalist, dat de mentaliteit moet zijn: “Eerst Europa, dan ons.”
Bergoglio had het ook even over onderwerpen zoals soevereiniteit, populisme en migratie. Over de Amazonesynode zei hij dat dit het “kind” is van zijn milieu-encycliek “Laudato Si”. “Diegenen die het niet gelezen hebben, zullen nooit de Amazonesynode begrijpen. Laudato Si’ is geen groene encycliek, het is een sociale encycliek die gebaseerd is op een “groene realiteit, het bewaren van de Schepping.”
Bergoglio sprak als een echte milieu-activist: “Enkele maanden geleden vertelden zeven vissers mij: ‘In de laatste paar maanden hebben we 6 ton plastic verzameld.’ Een andere dag las ik over een gigantische gletsjer in IJsland die bijna volledig gesmolten is: ze bouwden er een grafmonument voor. Met het branden van Siberië zijn enkele Groenlandse gletsjers met tonnen gesmolten. De mensen van een Pacifisch land zijn aan het verhuizen omdat in twintig jaar het eiland waar ze leven er niet meer zal zijn. Maar de gegevens die mij het meest schokten is nog een andere.”
Op de vraag welke, antwoordde onze groene Bergoglio: “Overshoot Day: op 29 juli hebben we alle hernieuwbare grondstoffen van 2019 opgebruikt. Vanaf 30 juli begonnen we meer grondstoffen te gebruiken dan deze die de planeet kan regenereren in een jaar. Het is heel ernstig. Dit is een wereldwijde noodsituatie. En wij zullen een synode van urgentie houden.” Bergoglio benadrukte dat het een “evangeliserende missie en dimensie” zal hebben, “het zal een werk van gemeenschap zijn, geleid door de heilige Geest”. Dat laatste is in geen geval gegarandeerd.
Op de vraag op waarom hij zich op de Amazone concentreert, zegt hij dat deze plaats een beslissende bijdrage levert aan het “overleven” van de planeet. Volgens hem komt veel van de zuurstof die we inademen van daar. Ook verwees Bergoglio naar de prachtige “biodiversiteit”.
De synode zal het ook hebben over “viri probati” of gehuwde mannen die tot het priesterschap worden toegelaten. Bergoglio minimaliseerde dit meteen: het zal volgens hem absoluut géén hoofdthema zijn: “Het is gewoon een nummer in het Instrumentum Laboris. De belangrijke kwesties zullen de apostolaten van evangelisatie en de verschillende wijzen van evangelisatie zijn.”
Toen men hem vroeg wat hij het meest vreest voor onze planeet, antwoordde Bergoglio: “Het verdwijnen van biodiversiteit. Nieuwe dodelijke ziekten. Een drift in en een vernieling van de natuur dat kan leiden tot de dood van de mensheid.” Over God en gebod géén woord. Vervolgens zag Bergoglio bewustzijn omtrent de kwestie van milieu en klimaatverandering, in het bijzonder in “de bewegingen van jonge milieuactivisten zoals deze die geleid wordt door Greta Thunberg.”

Bron: La Stampa