christenvervolging

Toenemende christenvervolging in het ooit zo vredige Burkina Faso

Tv-beelden van afgelopen maand.

Burkina Faso werd reeds afgelopen mei opgeschrikt door een aanslag op een groep christenen die een Mariabeeld terugbrachten naar hun kerkgebouw na een processie. Hierbij vonden vier mensen de dood. Kort daarvoor gebeurde een aanslag op een katholieke kerk (zie foto). Er werden verder al zeker negen dorpen aangevallen en er zijn tientallen christenen doodgeschoten. De laatste aanval vond anderhalve week geleden plaats, op donderdag 27 juni. In onze media zult u hier uiteraard niets over lezen.

Op 12 mei vielen 30 gewapende terroristen een katholieke kerk binnen in Dablo, in het noorden, toen de Mis juist bezig was. Ze schoten zes mensen dood en staken toen de kerk in brand. Op maandag 13 mei werden vier katholieke gelovigen vermoord in Singa, in de omgeving van Zimtenga in het noorden van het land. De aanvallers lieten de kinderen die meereisden gaan, maar executeerden de vier volwassenen. Daarna vernietigden ze het Mariabeeld. Net over de grens met Niger, bij de plaats Dolbel, werd een priester aangevallen door militanten. Hij overleefde de aanslag, maar had wel schotwonden in een hand en been. Ongeveer dertig islamitische splintergroeperingen zijn actief in West-Afrika. Door het gebrek aan controles bij landsgrenzen kunnen ze gemakkelijk ontsnappen naar een ander land na een aanslag.

Burkina Faso stond altijd bekend als het land waar aanhangers van verschillende godsdiensten harmonieus konden samenleven. In januari waarschuwde Open Doors bij de lancering van de nieuwste Ranglijst Christenvervolging al voor de opmars van de radicale islam vanuit het Midden-Oosten naar de sub-Sahara. Burkina Faso is een van de landen die door Open Doors wel in de gaten wordt gehouden. “Burkina Faso staat op plaats 61 als je de Ranglijst Christenvervolging verder doortrekt”, legt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling uit. Achttien van de 25 landen die net onder de top-50 staan, zijn landen die in de sub-Sahara liggen. Een aanslag als deze in Burkina Faso doet ons realiseren dat christenen op het Afrikaanse continent steeds vaker te maken krijgen met vervolging.”

De laatste aanslag gebeurde op 27 juni. De inwoners van Bani zaten aan het einde van de dag in een kring te praten, toen gewapende mannen hun dorp binnenkwamen. Iedereen moest op de grond gaan liggen. Om te achterhalen wie er christen was, vroegen de aanvallers elke inwoner naar zijn of haar voornaam. Ook waren ze alert op christelijke voorwerpen. Toen ze zagen dat David Zoungrana, zijn jongere broer Philippe, Theophile Ouedraogo en Ernest Kassoaga een kruis om hun nek droegen, namen ze de vier mannen apart en executeerden ze hen.

De dag erop gingen dezelfde aanvallers naar het dorp Pougrenoma. Ze brachten deze keer niemand om, maar zeiden wel dat ze binnenkort terug zullen komen. Iedereen die dan nog steeds christen is, zal worden gedood. De dorpsgenoten mogen in de tussentijd geen hulp inschakelen van de overheid of veiligheidsmensen. Voor de christenen in het dorp zijn de komende weken een kwestie van leven of dood.

Bron: Open Doors (1) ,(2)

Categorieën:christenvervolging

Getagd als:

11 antwoorden »

 1. Wel, dan MOETEN we BIDDEN tot OLHeer en tot Maria opdat onze mede-christenen broeders en zusters in BUrkina Faso toch bovennatuurlijk beschermd worden.
  SOLIDARITEIT aub .
  Een offer ( eens geen koffie drinken bijvoorbeeld , eens geen dit of dat eten , enz enz ) met een goed en aangenaam gebed tot Onze Heer en Maria kan verhoord worden.
  Wij, gelovige katholieke mensen, moeten eens bewust worden dat Jezus van Nazareth, de gekruisigde en verrezene , LEVEND EN DAADWERKELIJK helpen !

  • beste Andre
   we zijn het volledig met je eens het is diep treurig dat er nog zoveel christelijke moorden gebeuren dus allemaal bidden graag voor hulp

 2. Ik denk persoonlijk dat dit fenomeen nog zal toenemen, gezien ook dat de kerk de laatste jaren veel in opspraak is gekomen, maar het heeft ook natuurlijk andere gronden, dat heeft Jezus reeds voorzegt .

 3. ‘NIET LIEFDEVOL OM TE ZEGGEN. DAT MOSLIMS CHRISTENEN VERMOORDEN’

  In mijn kennissenkring (alle RK-christenen) en Kerk, is het not done om te zeggen dat moslims christenen vermoorden. ‘Niet liefdevol!’ ‘Christelijke’ wereld is helemaal gek geworden.

 4. RADICALE ISLAM BESTAAT NIET. ‘RADICALEN’ ZIJN HET LEGER VAN DE ISLAM!
  LAAT DAT NOU EENS DOORDRINGEN!!!!

  President van Turkije Erdogan zegt het zelf. Maar moslims in westerse landen zeggen dat niet. Niets is in deze religie wat het schijnt. Maar christenen en vooral politici leggen een westers modelletje over Islam, want ‘er zijn er altijd een paar die het verstieren’. Iets dergelijks. FOUT! ‘RADICALEN’ ZIJN NIET RADICAAL, MAAR DE SOLDATEN VAN ISLAM. Een uitleg:

  Wanneer iemand bij het leger gaat, is hij dan geradicaliseerd? Nee, want hij koos gewoon een andere rol in de maatschappij. Zo is het met islamitische terroristen ook. Zij radicaliseerden niet (!), maar kozen op een geven moment ‘gewoon’ voor een andere rol in Islam. De in de Islam hoog in aanzien staande ‘heilige’ rol van ‘martelaar’ c.q. ‘soldaat’ c.q. ‘jihadist’. Want Islam leert dat als je infidelbloed vergiet, ‘al je zonden zijn vergeven’ en je ‘in de hemel komt.’ (https://youtu.be/uhtO_AYXOFY). Dit betekent dat iedere moslim per definitie een ‘sleeper terrorist’ is en Islam een ongekend reservoir heeft aan soldaten-jihadisten-terroristen-martelaren. Wordt ook bevestigd door moslims zelf. Premier Erdogan van Turkije: ‘De uitdrukking ‘gematigde islam’ is lelijk en beledigend. Er is geen gematigde Islam. Islam is Islam.’’

  • Beste @ FatimadeJong,

   Al dat wij als goede Christenen moeten weten en dat geld ook voor alle mensen en politieker van de ganse wereld.
   Is dat er één Almachtige God is, die bestaat de Heilige drieën éne God de Vader – de Zoon ( Heer Jezus) en God de Heilige Geest.

   Deze God is een levende Geestelijke GOD, waar de Zoon Heer Jezus is mens willen geworden en is willen sterven, om de mensheid het eeuwige leven te kunnen schenken. ( Waar hij Jezus de duivel te snel af was. Waarom omdat almachtig is)

   Hij is een God die geduldig is liefdevol – barmhartig – vergeving gezind, maar zijn wetten kunnen door aardse mensen nooit aangepast worden.
   Ook duld hij ook geen afgoden, herinnerd hoe Mozes met de Tien Geboden de berg afkwam en het volk een gouden kalf maakten.
   Hij is de enige die wij mogen aanbidden loven en verheerlijken, de rest is zonden of doodzonden.

   Daarmee wil ik zeggen dat er heel veel lieve goede mensen zijn op deze Aarde, maar Baël Allah en de profeet Mohammed. Maar ook al de rest zijn allemaal afgoden of oorlogsgoden.
   Die wij in geen geval mogen aanbidden.
   Laat ons bidden tot De Goede God, dat hij de heilige Geest uitzend. Om de vurige Heilige tongen boven de anders gelovigen te brengen, zodat wij allen in eenheid geraken en liefhebben.

   Br. Jacob… .

  • @BESTE FATIMA,

   Ik ben helemaal met u mee en leef met u mee.
   Lees hieronder mijn schrijven.
   Weet Fatima als gij geloofd in Jezus ( de koning der koningen van gehele heelal van alles wat bestaat – zichtbaar maar ook onzichtbaar.)
   Hij Heer Jezus De Almachtige God, die alles beheerst maar ook alles. Ook Allah en Lucifer de duivel, die mogen maar zo ver gaan dat hij Heer Jezus het wil.
   Voor God/ Jezus, is Lucifer/de Duivel en de rest poesies die aan de leiband hangen.
   Dus ik geloof volledig in Gods overwinning, om ons mensen te redden.
   Op een voorwaarde “Dat ge volledig geloofd in Heer Jezus van Nazareth”.
   Men komt maar bij de almachtige Vader door in zijn zoon Heer Jezus te geloven, dus wat op de moskee van Jeruzalem staat dat God geen zoon heeft is een leugen.
   Deze moogt nooit geloven, iedereen moet dit weten.
   Br. … .

 5. Beste broeders en zuster,
  Ik leef met jullie mee als Christenen, dit is uiteraard nog maar het begin van onze vervolging

  Ik sprak gisteren nog met een Iraniër, hij zegt zelf dat hij geboren is uit een Russische moeder
  (orthodoxe Christenen) en Iraanse vader ( moslim)
  Hij vecht tussen voor zijn vaders afgodsdienst en zijn moederlijk Godsdienst.
  Op het ogenblik zie ik en voel ik, dat zijn vaders afgodsdienst nog steeds primeert.
  Als ik hem confronteer dat zijn moeder Katholiek is en hem het leven heeft geschonken en dat zijn vader reeds overleden is.

  Ik probeer hem te leren dat het Christendom een liefdevolle Godsdienst is en dat er maar één schepper kan zijn.
  Hij heeft mij gevraagd hem verder te willen helpen.
  Verder heb ik ook gezegd dat mensen doden om hun geloof totaal fout is, deze gedode mensen worden door hen te doden “ martelaren en heiligen, door hen te doden.”
  Anderzijds is het doden van mensen u niet direct een plaats geeft in de hemel, maar eender in de hel.
  Door in geloof te komen in het Christendom en u te laten dopen, maar vooral oprecht te biechten en spijt te hebben over uw daden.
  De ware levende God, om vergiffenis smeken.
  We blijven er aan werken onze broeders op het rechte pad te krijgen.

 6. I’m so sad. My friend and her husband were missionaries in Burkina Faso. They can’t go back there now with their youngsters – too dangerous.

 7. @ RemnantchildofMary,
  @ Resterend kind van Maria,

  Vertaald met Deepl Translator: from English to Dutch*

  * Ik ben zo verdrietig. Mijn vriendin en haar man waren missionarissen in Burkina Faso. Ze kunnen daar nu niet meer teruggaan met hun jongeren – te gevaarlijk.

  **Wees niet verdrietig, God weet dat gij uw uiterste best hebt gedaan voor deze kinderen.
  laten wij samen bidden tot God dat Burkina Faso gespaard mag blijven en dat de Heer de Christenen in Burkina Faso bijstaat en beschermd.

  Weet dat allen Christenen die gedood worden martelaren en heiligen worden.

  Vertaald met Deepl Translator: from Dutch to English

  **Do not be sad: God knows that you have done your utmost for these children.
  Let us pray together to God that Burkina Faso may be spared and that the Lord assists and protects the Christians in Burkina Faso.

  Know that all Christians who are killed become martyrs and saints.

  We wish you a lot of strength.

  Br. Jacob… .