
Burkina Faso werd reeds afgelopen mei opgeschrikt door een aanslag op een groep christenen die een Mariabeeld terugbrachten naar hun kerkgebouw na een processie. Hierbij vonden vier mensen de dood. Kort daarvoor gebeurde een aanslag op een katholieke kerk (zie foto). Er werden verder al zeker negen dorpen aangevallen en er zijn tientallen christenen doodgeschoten. De laatste aanval vond anderhalve week geleden plaats, op donderdag 27 juni. In onze media zult u hier uiteraard niets over lezen.
Op 12 mei vielen 30 gewapende terroristen een katholieke kerk binnen in Dablo, in het noorden, toen de Mis juist bezig was. Ze schoten zes mensen dood en staken toen de kerk in brand. Op maandag 13 mei werden vier katholieke gelovigen vermoord in Singa, in de omgeving van Zimtenga in het noorden van het land. De aanvallers lieten de kinderen die meereisden gaan, maar executeerden de vier volwassenen. Daarna vernietigden ze het Mariabeeld. Net over de grens met Niger, bij de plaats Dolbel, werd een priester aangevallen door militanten. Hij overleefde de aanslag, maar had wel schotwonden in een hand en been. Ongeveer dertig islamitische splintergroeperingen zijn actief in West-Afrika. Door het gebrek aan controles bij landsgrenzen kunnen ze gemakkelijk ontsnappen naar een ander land na een aanslag.
Burkina Faso stond altijd bekend als het land waar aanhangers van verschillende godsdiensten harmonieus konden samenleven. In januari waarschuwde Open Doors bij de lancering van de nieuwste Ranglijst Christenvervolging al voor de opmars van de radicale islam vanuit het Midden-Oosten naar de sub-Sahara. Burkina Faso is een van de landen die door Open Doors wel in de gaten wordt gehouden. “Burkina Faso staat op plaats 61 als je de Ranglijst Christenvervolging verder doortrekt”, legt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling uit. Achttien van de 25 landen die net onder de top-50 staan, zijn landen die in de sub-Sahara liggen. Een aanslag als deze in Burkina Faso doet ons realiseren dat christenen op het Afrikaanse continent steeds vaker te maken krijgen met vervolging.”
De laatste aanslag gebeurde op 27 juni. De inwoners van Bani zaten aan het einde van de dag in een kring te praten, toen gewapende mannen hun dorp binnenkwamen. Iedereen moest op de grond gaan liggen. Om te achterhalen wie er christen was, vroegen de aanvallers elke inwoner naar zijn of haar voornaam. Ook waren ze alert op christelijke voorwerpen. Toen ze zagen dat David Zoungrana, zijn jongere broer Philippe, Theophile Ouedraogo en Ernest Kassoaga een kruis om hun nek droegen, namen ze de vier mannen apart en executeerden ze hen.
De dag erop gingen dezelfde aanvallers naar het dorp Pougrenoma. Ze brachten deze keer niemand om, maar zeiden wel dat ze binnenkort terug zullen komen. Iedereen die dan nog steeds christen is, zal worden gedood. De dorpsgenoten mogen in de tussentijd geen hulp inschakelen van de overheid of veiligheidsmensen. Voor de christenen in het dorp zijn de komende weken een kwestie van leven of dood.
Bron: Open Doors (1) ,(2)