Kritiek op Bergoglio

Bergoglio over de McCarrick-affaire: “Ik wist van niets” – Mgr. Viganò: “Hij liegt”

Voor het eerst sinds het verschijnen van de brief van Mgr. Viganò vorig jaar, waarin hij onder andere Bergoglio beschuldigt van het toedekken van het seksueel misbruik van ex-Kardinaal McCarrick, heeft Bergoglio gereageerd. Na lang stilzwijgen ontkent hij nu de feiten, waarop Mgr. Viganò aan LifeSite liet weten dat hij liegt.

“Ik wist helemaal van niets,… niets, niets.” Zo zei Bergoglio in een interview dat gisteren werd gepubliceerd op Vatican News. Als antwoord zei de voormalige Apostolische Nuntius van de Verenigde Staten dat Bergoglio liegt. “Wat de ‘paus’ zei over het van niets weten is een leugen. Hij doet alsof hij niet weet wat ik hem vertelde over McCarrick, en hij doet alsof het niet hijzelf was die mij in de eerste plaats ondervroeg over McCarrick.”

Beide interviews vallen samen met de vrijgave van een gelekte correspondentie tussen Bergoglio, Kardinaal Parolin en de toenmalige Kardinaal McCarrick, die bevestigen dat er beperkingen aan McCarrick waren opgelegd door het Vaticaan in 2008, en dat McCarrick uitvoerig reisde onder Bergoglio, en een diplomatische sleutelrol speelde bij het tot stand brengen van de China-Vaticaan deal.

Bergoglio zei ook nog: “Ik wist duidelijk niets over McCarrick, niets niets. Ik heb al verschillende keren gezegd dat ik het niet wist, ik had er geen idee van.” En verder: “Wanneer Viganò zegt dat hij mij op die dag sprak, dat hij kwam… Ik herinner mij niet dat hij mij hierover vertelde, of het waar is of niet, geen idee! Maar je weet dat ik niets wist over McCarrick; anders zou ik niet blijven zwijgen hebben, oké?”

En Aartsbisschop Viganò zei over deze uitspraak: “Hij probeert sim te zijn, bewerend dat hij niet weet wat ik hem vertelde, terwijl hij diegene was die mij ondervroeg over McCarrick.”

Over de gelekte correspondentie zei Viganò dat de “brieven zingen”, omdat ze zo duidelijk weergeven dat Bergoglio en Parolin zeer goed op de hoogte waren van McCarricks situatie. Uit de gelekte brieven blijkt zelfs dat McCarrick aan het Vaticaan toegaf dat hij in één bed sliep met seminaristen, maar hij beweerde dat hij geen seksuele relaties had met hen – wat uiteraard een leugen was, zo is gebleken.

Bron: LifeSiteNews

Categorieën:Kritiek op Bergoglio

Getagd als:,

8 antwoorden »

 1. |
  ach ?… de heren lusten elkaar rauw met een uitje, zogezegd — maar, de hemel ziet & weet alles — en daarbij vermoed ik, dat mgr Vigano weet van & gelooft in de kennis van de hemel, vanuit een persoonlijk contakt met Jezus — maar of deze paus iets “gelooft”, daar twijfel ik dus ernstig aan …

 2. De huidige paus zal wat dement aan het worden zijn, dat mag je hem niet kwalijk nemen.

 3. “I have said it several times, I knew nothing”, zegt hij tegen de Mexicaanse reporter. Fout! Dit is immers de allereerste keer dat Franciscus zich publiekelijk uitlaat over de kwestie McCarrick (n.a.v. Vigano’s aanklacht). “I will not say one word on this”, was het enige wat hij er eerder over kwijt wilde.

  Bovendien spreekt Franciscus zichzelf tegen. Gevraagd waarom hij er al die tijd het zwijgen toe heeft gedaan, vergelijkt hij zich met Christus, die er tijdens de razernij ook het zwijgen toe deed. He believes it wisest to follow the example of Christ, that “in moments of rage” it is better not to speak: “The Lord has shown us this path and I follow him.” (Bron: catholicnewsagency.com) Ik noem dat in dit geval een gotspe.

  Voorts verklaart Franciscus zijn langdurig zwijgen middels een beroep op het vertrouwen dat hij stelt in de journalisten (“it was a silence based on trust in you [journalists]”). Tegelijkertijd vertikt het Vaticaan om essentiële documenten vrij te geven die een objectief journalistiek onderzoek mogelijk maken, een openbaarmaking waar Mgr. Viganó meermaals uitdrukkelijk om gevraagd heeft. Met andere woorden: Franciscus spreekt zijn vertrouwen uit in de journalisten, maar hij houdt ze tegelijkertijd voor de gek door ze elementaire info te onthouden.

  Last but not least heeft Franciscus, niettegenstaande zijn grote afkeer van geroddel, in zijn interview van 28 mei geïnsinueerd dat Mgr Viganò betaald werd. ‘Pope Francis says that he never read Vigano’s testimony in full — but he describes the archbishop’s criticism as “viciousness” and seems, in one particularly confused sentence, to be implying that Vigano was paid to attack him.’
  (https://www.lifesitenews.com/opinion/contradictions-in-pope-franciss-remarks-on-sex-abuse-are-frustrating-reporters)

 4. Compliment aan redactie dat u Bergoglio, apostaat, niet (langer) ‘paus’ noemt.
  Apostaten kunnen geen paus zijn.