Weer een nieuw lijk uit de kast: de door Bergoglio gesteunde Bisschop Zanchetta beschuldigd van seksueel misbruik

Een nieuw schandaal: er zijn nieuwe beschuldigingen geuit tegen Jorge Bergoglio en zijn beschermeling, de Argentijnse Bisschop Gustavo Zanchetta. Die laatste zou feiten van seksueel misbruik gepleegd hebben in het seminarie van zijn bisdom tussen 2014 en 2015. Bergoglio zou opnieuw medeplichtig zijn aan de daaropvolgende doofpotoperatie.

Mgr. Zachetta werd in 2013 door Bergoglio aangesteld als bisschop van Orán, Argentinië, en was één van Bergoglio’s eerste benoemingen. De benoeming was toen al omstreden, en men had het o.a. over financiële schandalen. Zachetta trad in 2017 plots af zogezegd omwille van “gezondheidsredenen.” Kort daarna benoemde Bergoglio hem aan de Administratie van het Patrimonium van de Apostolische Stoel. Nu schreef El Tribuno de Salta dat Zachetta werd verwijderd omdat zijn eigen geestelijken hem beschuldigden van homoseksueel misbruik en machtsmisbruik tegen zijn eigen seminaristen, die tussen de 20 en de 25 jaar waren.

Zachetta wordt ook verdacht van het hebben overgeplaatst van drie klokkenluiderpriesters, die de Nuntius hadden geïnformeerd over het seksueel misbruik van drie seminaristen en het machtsmisbruik tegen tien andere seminaristen tussen 2014 en 2015. De toenmalige Nuntius, Aartsbisschop Tscherrig, greep niet in. Bergoglio promoveerde hem in september 2017 tot Nuntius van Italië.

Zachetta wordt beschuldigd van het geven van zwijggeld aan priesters, gebruik makend van diocesane fondsen, om hen geld, kleren en computers te geven. Misbruikte seminaristen werden de mond gesnoerd met geschenken. De misbruiken omvatten naar verluidt masturbatie, betasting, psychologische druk en afpersen van de seminaristen, of hen stimuleren met geschenken. Eén bewijsstuk dat naar de Nuntius werd gezonden, bestond naar verluidt uit naaktfoto’s van Zanchetta, die soms vergezeld was van een andere man, en welke gedeeld werden op een homo-pornosite. Het is duidelijk dat Bergoglio volledig op de hoogte was van het misbruik in Oràn. Zanchetta leeft nu samen met Bergoglio in Casa Santa Marta.

In februari zal er een vergadering worden gehouden, voorgezeten door de liberale Kardinaal Cupich, over de recente schandalen van seksueel misbruik en hoe die moeten worden aangepakt. Onlangs schreef Bergoglio naar aanleiding hiervan nog een brief naar de Amerikaanse bisschoppenconferentie, waarin hij hen met de vinger wees en hén alleen verantwoordelijk stelde voor de misbruikschandalen. Bergoglio wast met deze brief zijn handen schijnbaar in onschuld. De brieven van Viganò lijken al vergeten te zijn.

Bron: Gloria.tv