Sint-Annakerk in Gent wordt omgebouwd tot supermarkt – mét de zegen van Mgr. Van Looy

Foto: wikimedia commons.

De monumentale St-Annakerk van Gent werd toegewezen aan supermarktketen Delhaize om te worden herbestemd als supermarkt, mét de goedkeuring en de zegen van bisschop Van Looy. Het is vooral iets om als bisschop trots op te zijn!

De Sint-Annakerk is een kerk in de Belgische stad Gent. De kerk werd in 1980 beschermd als monument en de hele omgeving als stadsgezicht. De kerk werd in 1851 ontworpen door Lodewijk Roelandt en werd in vereenvoudigde vorm uitgevoerd door Jacques Van Hoecke. De bouw begon in 1853 en op 12 juni 1866 werd de onvoltooide Sint-Annakerk plechtig ingewijd door de bisschop van Gent, Hendrik-Frans Bracq. De kerk verving de oude Sint-Annakapel uit 1644 in de Lange Violettestraat. De kerk werd nooit helemaal voltooid. Zo was er oorspronkelijk aan de westzijde een toren voorzien. Het is het belangrijkste gebouw in Gent in Rundbogenstil, een eclectische stijl met romaanse, Byzantijnse en gotische elementen. De muurschilderingen zijn van Théodore-Joseph Canneel en werden na zijn dood afgewerkt door Théophile Lybaert.

Warenhuisketen Delhaize wil een supermarkt bouwen in de monumentale Sint-Annakerk. Het plan is donderdag door het Gentse schepencollege aangeduid als het beste van vijf ingediende herbestemmingsprojecten. De plannen kregen al de zegen van Gents bisschop Luc Van Looy.

“Dit wordt de allereerste supermarkt in een kerk in Vlaanderen”, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. Delhaize stelde zich kandidaat omdat er in deze regio nog geen Delhaize-supermarkt is. Dit wordt geen supermarkt zoals een andere. “Het gaat meer om een markthal dan om een traditionele winkel met rekken en rayons”, zegt schepen Christophe Peeters (Open Vld).

Hier ziet u de Sint-Annakerk…. dat dit tot supermarkt wordt omgebouwd is om te huilen. Ze hadden ze dan nog beter gewoon afgegooid.

Bron: Wikipedia, HBVL